• Γάλα καμήλας: λειτουργικές Ιδιότητες και δυνατότητα αξιοποίησής του 

      Παπαδοπούλου, Γεωργία; Κουρουτζίδου, Άρτεμις (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2020-02)
      ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης η παράθεση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καμηλίσιου γάλακτος επιδρά θετικά στην υγεία και στον ...
    • Εναλλακτικές τεχνικές συντήρησης προϊόντων κρέατος με σκοπό την παράταση του χρόνου ζωής 

      Κοντογιάννη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)
      Το κρέας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για τη διατροφή του ανθρώπου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης κατατάσσεται ως μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες των νοικοκυριών. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί τόσο αυτούσιο, ...
    • Εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων GFSI στην Ελλάδα: κίνητρα και δυσκολίες 

      Λιούμπη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-08-30)
      The present thesis focuses on the importance of GFSI standards and the benefits companies have when using them. Also, the analysis of 44 ISO 22000:2015 audit reports from various Greek food companies and distributors, ...
    • Ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα 

      Τζωρτζάκη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα ζυμώμενα αλκοολούχα γάλατα. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά του γάλακτος ενώ στη συνέχεια περιγράφονται τα κύρια συστατικά του, τα είδη του αλλά και τα ...
    • Ζυμωμένα γάλατα της Μεσογείου. Τεχνολογία και Διατροφική αξία, ομοιότητες και διαφορές 

      Μάργαρη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-08)
      Στη εργασία αυτή διαπραγματεύονται τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος καθώς και η τεχνολογία παραγωγής τους στις χώρες της Μεσογείου. Τα προϊόντα αυτά είναι μια ομάδα γνωστή στον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια, τόσο για τα ...
    • Η επίδραση της ωρίμανσης στη σύσταση των σκληρών τυριών 

      Ράπτη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-27)
      Η Γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα γνωστότερα τυριά ΠΟΠ της Ελλάδας καθώς ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι αποτέλεσμα μίας πολυδιάστατης διαδικασίας, της ωρίμανσης. Κατά την ωρίμανση, ...
    • Καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο 

      Καμπουροπούλου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
      Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην έννοια της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων και στην δυνατότητα να ενισχυθεί αυτή, με υπάρχουσες, προτεινόμενες και διαφαινόμενες προσεγγίσεις, ...
    • Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος 

      Παυλάκη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ...
    • Μελέτη αποκορύφωσης του γάλακτος 

      Κωστοπούλου, Θεωδόρα - Μαρία; Κουφαλιώτη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)
      Το γάλα ανεξαρτήτως ζωικής προέλευσης και περαιτέρω κατάταξης του με βάση το περιεχόμενο λίπος του, αποτελεί τροφή σύμβολο και πρώτη ύλη για τρόφιμα παγκόσμιας σημασίας (κρέμα γάλακτος, τυρί, γιαούρτη, παγωτό, ξυνόγαλα, ...
    • Μελέτη επιβίωσης παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά τυρογάλακτος 

      Παντελοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)
      Είναι γνωστό πλέον, πως ο ορός γάλακτος ή αλλιώς τυρόγαλα αποτελεί ένα διατροφικά ωφέλιμο παραπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας για τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι το τυρόγαλα είναι ρυπογόνος παράγοντας και η ανεξέλεγκτη απόρριψή ...
    • Μελέτη επιβίωσης παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά τυρογάλακτος 

      Μπέκα, Στέλλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-15)
      Ο ορός του γάλακτος ή τυρόγαλα είναι το υδάτινο μέρος, το οποίο απομένει έπειτα από την παρασκευή του τυριού και ενώ χαρακτηρίζεται ως υποπροϊόν της τυροκομίας μπορεί έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία να επαναχρησιμοποιηθεί ...
    • Μελέτη περίπτωσης επισήμανσης υποκατάστατων ζωικών προϊόντων 

      Ευσταθίου, Ναταλία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Το μέλλον των φυτικών προϊόντων χαρακτηρίζεται από αναδυόμενες τάσεις, όπως η εξατομίκευση, η επιστημονική επικύρωση, η βιωσιμότητα και η ψηφιακή ενσωμάτωση. Οι καταναλωτές αναζητούν εξατομικευμένες φυτικές θεραπείες ...
    • Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας στο χρόνο ζωής παστεριωμένου γάλακτος 

      Παναγιωτοπούλου, Βασιλική; Βαζούρας, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)
      Το γάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου καθώς αποτελεί μία πλούσια θρεπτικά τροφή για εκείνον. Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία αναλύονται όλα τα βασικά συστατικά του γάλακτος (νερό, πρωτεΐνες, ...
    • Ο ρόλος των οξυγαλακτικών βακτηρίων στα τυριά τυρογάλακτος 

      Ισανκουλίδου, Ελένη; Παπαδάκη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)
      Στην Ελλάδα ο τυροκομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το τυρόγαλα ή αλλιώς ορός γάλακτος είναι το μεγαλύτερο απόβλητο της τυροκομίας αφού κάθε κιλό τυριού που παράγεται δίνει 9 λίτρα ...
    • Πηκτικά ένζυμα στην τεχνολογία παρασκευής τυριών 

      Τζαφέρου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)
      Η μετατροπή του γάλατος σε τυρί, ένα από τα βασικότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο, ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με τις ρίζες της να βρίσκονται στις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ενώ η τέχνη της τυροκομίας εδραιώθηκε στη ...
    • Σύγχρονες τάσεις στη σοκολατοβιομηχανία: Βελτιστοποίηση παραγωγής, ποιότητα και καινοτομία 

      Κουμουσίδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-11-17)
      Η σοκολάτα, που αρχικά καταναλωνόταν ως ένα πικρό αλλά ευεργετικό για την υγεία, ζεστό ρόφημα, στη σημερινή της μορφή αναγνωρίζεται ως ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα συνήθως σε μορφή πλάκας, με το όνομά της να προστατεύεται ...
    • Τεχνικές ταυτοποίησης και ταξινόμησης μικροοργανισμών με έμφαση στην ταυτοποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων σε ελληνικά τυριά τυρογάλακτος 

      Μπακίρη, Κυριακούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-04)
      Οι ανακαλύψεις που έγιναν από τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία έχουν αποκαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και άλλων συστατικών. Με τη βιομηχανία τροφίμων να επεκτείνεται παγκοσμίως, υπάρχει ...
    • Το αρωματικό προφίλ των τυριών 

      Μυλωνά, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-17)
      Θέμα αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι το αρωματικό προφίλ των τυριών. Κατά την κατανάλωση του τυριού, η ανθρώπινη όσφρηση διεγείρεται είτε μέσω της εισπνοής, όπου αερομεταφερόμενες οσμηγόνες ενώσεις από το συγκεκριμένο ...
    • Υγιεινή και ασφάλεια κατά την παραγωγή και διάθεση παγωτού 

      Ευθυμίου, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πλήρης και διεξοδική ανάλυση της έννοιας του παγωτού, της διαδικασίας παραγωγής του, της ποιότητάς του, καθώς επίσης κι των πτυχών υγιεινής και ασφάλειας που σχετίζονται με αυτή. Στο ...
    • Υδρογέλες: τεχνολογία και εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων 

      Μπράχος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Η υδρογέλη είναι ένα διογκούμενο από νερό και διασυνδεδεμένο πολυμερές δίκτυο που παράγεται από την απλή αντίδραση ενός ή περισσοτέρων μονομερών. Αναφέρεται επίσης ότι είναι ένα πολυμερές υλικό που έχει την ικανότητα να ...