• Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία 

      Δεληγιώργης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)
      Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές ...
    • Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα 

      Μπινιάκου, Ελένη; Στεφανή, Ίρις-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης 

      Παπάζογλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)
      Τα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ...
    • Παράσιτα στα τρόφιμα και σύγχρονοι μέθοδοι ανίχνευσης 

      Καρβέλης, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Τα παράσιτα που επηρεάζουν τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση ένα χαρακτηριστικό, το αν παρασιτούν στα τρόφιμα και στους ξενιστές εξωτερικά ή εσωτερικά. Τα χωρίζουμε σε εσωπαράσιτα (Έλμινθες, πρωτόζωα), και σε εξωπαράσιτα ...
    • Προαπαιτούμενα και κρίσιμα σημεία ελέγχου σε σχολική μονάδα μαζικής εστίασης. Καταγραφές τροφιμογενών λοιμώξεων, πιθανές αιτίες και προτάσεις πρόληψής τους 

      Μελαχρή, Μαρκέλλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Όλοι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να εφαρμόζουν ένα σύστημα, το οποίο εντοπίζει, αξιολογεί και ελέγχει τους κινδύνους που είναι σημαντικοί για την ασφάλεια των τροφίμων όπως ...
    • Σχεδίαση και υλοποίηση συστήματος για την παρακολούθηση των αναλώσιμων προϊόντων σε φορτηγά οχήματα 

      Αμπντελμασίχ, Αμπανούμπ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-14)
      Οι ανθρώπινες κοινωνίες πάντα αντιμετώπιζαν χρονικές και χωρικές διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα των τροφίμων και των φαρμάκων. Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης βοήθησε στην εξάλειψη ...
    • Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα 

      Νικολαΐδη, Τριανταφυλλιά; Τουλής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο κύριος λόγος της αύξησης είναι ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε λοιμογόνους παράγοντες κατά τη ...
    • Τα τρόφιμα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο 

      Παπαδημητράκη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-29)
      Ο καρκίνος αποτελεί τη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξής του. Στα πρώτα χρόνια της έρευνας των διατροφικών προτύπων, λίγες ...
    • Τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και οι ωφέλειες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό 

      Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-12)
      Ο ανθρώπινος οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από τρισεκατομμύρια περίπου κύτταρα, αντιμετωπίζει τρομερές απειλές, από έλλειψη τροφής έως μόλυνση από ιό. Μια άλλη σταθερή απειλή προέρχεται από χημικές ουσίες που ονομάζονται ...