Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εφαρμογή της έξυπνης συσκευασίας στα τρόφιμα: Σύγχρονες πρακτικές και προοπτικές

dc.contributor.advisorGiannakourou, Maria
dc.contributor.authorΜπαλαμάτση, Μαρία
dc.date.accessioned2021-07-30T07:31:09Z
dc.date.available2021-07-30T07:31:09Z
dc.date.issued2021-07-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1012
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-863
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί από τους επιστήμονες διάφορες αξιόλογες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων. Οι τεχνολογίες αυτές χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες, με την πιο σημαντική από αυτές να είναι εκείνη που περιλαμβάνει τη χρήση χρονο – θερμοκρασιακών δεικτών (time – temperature index – TTI) οι οποίοι τοποθετούνται στη συσκευασία των τροφίμων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις συσκευασίες ως «έξυπνες». Έτσι λοιπόν, τα ΤΤΙ δίνουν τη δυνατότητα μέτρησης μιας απλής οπτικής απόκρισης προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα του τροφίμου εύκολα και γρήγορα. Επίσης, κάποιες τεχνολογίες, όπως οι RFIDετικέτες, παρέχουν πληροφορία σχετικά με την κατάσταση συντήρησης σε προηγούμενα σημεία (π.χ. αν σε κάποιο σημείο της «ζωής» του, το προϊόν εκτέθηκε σε περιβαλλοντικές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τη συντήρησή του, για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του επιτρεπτού). Έτσι, οι έξυπνες συσκευασίες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στους τελικούς καταναλωτές όσο και σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια στην αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί σημαντικά «ελπιδοφόρες» τεχνολογίες «έξυπνων» συσκευασιών με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και των απορριμμάτων τους. Τέλος, σε βιομηχανικό επίπεδο, οι νέες τεχνολογίες φέρουν πολλά πλεονεκτήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα θέτοντας υψηλά τον πήχη για τη μετέπειτα πορεία των «έξυπνων» συστημάτων στον τομέα των τροφίμων.el
dc.format.extent96el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectTTIel
dc.subjectSmart packagingel
dc.titleΕφαρμογή της έξυπνης συσκευασίας στα τρόφιμα: Σύγχρονες πρακτικές και προοπτικέςel
dc.title.alternativeSmart packaging application in foods: modern practices and opportunitiesel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΠαπαδάκης, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeΖόγκζας, Νικόλαος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedIn recent years, scientists have developed a number of valuable technologies for monitoring the food quality. These technologies are divided into many categories, the most important of which is the one that involves the use of time-temperature indicators (TTI) which are placed on the packaging of food, thus making the packaging as "smart". Thus, TTIs enable the measurement of a simple visual response in order to access the quality of food easily and quickly. Also, some technologies, such as RFID tags, provide information about the state of maintenance at previous points (e.g. if at some point in its life, the product was exposed to unfavorable environmental temperatures, for longer than allowed). Therefore, “smart” packaging can be particularly useful both to end consumers and to all intermediate stages in the supply chain. In addition, in recent years “promising” technologies of “smart” packaging have been significantly utilized in order to reduce food waste. Finally, at the industrial level, new technologies bring many advantages to the supply chain, setting the bar high for the subsequent course of “smart” systems in food sector.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές