Εμφάνιση απλής εγγραφής

Βιβλιογραφική επισκόπηση οργανοληπτικών μεθόδων για τη διαφοροποίηση και τον χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων νερού. Συσχέτιση με μεθόδους χημικής ποιοτικής ανάλυσης

dc.contributor.advisorΚουσίση, Ελισάβετ
dc.contributor.authorΛαμπίρης, Νικόλαος
dc.date.accessioned2021-09-20T07:13:24Z
dc.date.available2021-09-20T07:13:24Z
dc.date.issued2021-07-15
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1191
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1042
dc.description.abstractΟ ρόλος του νερού στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και την οικονομία είναι καταλυτικός. Για αυτό και είναι μείζονος σημασίας να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητά του, και δη του πόσιμου νερού. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να γίνει μια βιβλιογραφική επισκόπηση όλων των διαθέσιμων οργανοληπτικών μεθόδων για την διαφοροποίηση και τον χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων νερού και ο συσχετισμός αυτών με μεθόδους χημικής ποιοτικής ανάλυσης. Στο πλαίσιο του σκοπού της εργασίας έγινε καταρχήν αναφορά στις νομοθετικές απαιτήσεις που διέπουν τα χαρακτηριστικά του νερού έτσι ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό ως πόσιμο, τόσο σε χημικό, όσο και σε μικροβιολογικό επίπεδο, αλλά και σε αυτά που ορίζει ο νόμος ως προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλίζει το νερό για να θεωρείται πόσιμο με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η βιβλιογραφική έρευνα έδειξε καταρχήν ότι με εξαίρεση κάποια άρθρα με οργανοληπτικές μεθόδους που χρονολογούνται στις δεκαετίες του χίλια εννιακόσια εξήντα και του τέλους της δεκαετίας του 1980, και ελάχιστα μεταγενέστερα άρθρα -2007 και 2010 αντίστοιχα- η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία για την οργανοληπτική αξιολόγηση του νερού είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Γενικά, το νερό παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυσκολία στον προσδιορισμού των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών , αφού το πόσιμο νερό θεωρητικά δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και οσμή. Συνολικά, οι μέθοδοι που εμφανίζονται ως πιο αποτελεσματικές για την οργανοληπτική αξιολόγηση του νερού, είναι οι πιο πρόσφατες όπως το «Polarized Sensory Positioning» (PSP) για τον εύκολο χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων, και ο οργανοληπτικός έλεγχος της οσμής του νερού με χρήση προτύπου n-εξανάλης. Επίσης ο προτεινόμενος οργανοληπτικός προσδιορισμός για την γεύση και οσμή του νερού από την American Public Health Association Standard methods (APHA) δείχνει αποτελεσματικός έχοντας «μηδενικό» πρότυπο αναφοράς Τέλος, η βιβλιογραφική έρευνα έδωσε σαν , κοινό συμπέρασμα ότι η χημική σύσταση του νερού επικαθορίζει την γεύση και την οσμή του σε όλες τις περιπτώσεις, με κύριο παράγοντα διαφοροποίησης την συγκέντρωση των ιόντων και των μεταλικών στοιχείων σε αυτό.el
dc.format.extent77el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΟργανοληπτικός έλεγχοςel
dc.subjectΝερόel
dc.subjectΧημική ανάλυση νερούel
dc.titleΒιβλιογραφική επισκόπηση οργανοληπτικών μεθόδων για τη διαφοροποίηση και τον χαρακτηρισμό διαφορετικών δειγμάτων νερού. Συσχέτιση με μεθόδους χημικής ποιοτικής ανάλυσηςel
dc.title.alternativeLiterature review on the sensory analysis methods used for the differentiation and characterization of water. Comparison to chemical quality markersel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeLOUGOVOIS, VLADIMIROS
dc.contributor.committeeGiannakourou, Maria
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe role of water in human health, the environment and the economy is crucial. Therefore, it is important to be able to guarantee its quality- especially when referring to drinking water- through various types of analyses. The aimof this study was first to carry out a literature review on the organoleptic methods available for the differentiation and characterization of different samples of drinking water. On a second level, we wanted to understand the associations between the sensory and chemical methods used for water quality analysis. In order to gain a meaningful perspective, we first looked to the current legislation on drinking water, with respect to both chemical, microbiological and finally sensory standards. The literature review revealed that, with very few exceptions, to date, there have not been many studies dealing with the sensory analyses of water in general. To start with, there are few old and classic articles from the sixties and late eighties referring to several classical sensory methodologies and comparing them with respect to their applications. More recently there are two new directions. First in the work of Teillet and coworkers the approach of «Polarized Sensory Positioning» (PSP), proved to be successful in differentiating and characterising several water samples without the need of an extensive training from the panel. Another direction was a method suggesting the use of n-hexanal, as a standard for the evaluation of the smell of water. We also reviewed the methods suggested from ISO and the American Public Health Association (APHA) standard methods. Finally, a common learning from all available studies was that with respect to the relationship between chemical composition and sensory properties there is always a very clear and good correlation for drinking water. Specifically, the type and concentration of ions and mineral elements contained in a water sample can clearly predict its taste and smell..el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές