dc.contributor.advisor | Λαμπροπούλου, Κυριακή | |
dc.contributor.author | Χαριζάνης, Αντώνιος | |
dc.date.accessioned | 2021-09-29T07:45:22Z | |
dc.date.available | 2021-09-29T07:45:22Z | |
dc.date.issued | 2021-07-08 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1218 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1069 | |
dc.description.abstract | Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού και οι νέες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, θα πρέπει να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2050. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφoυς και των υδάτων, καθώς και οι απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε με τη γεωργία να βρίσκεται αντιμέτωπη μ΄ ένα ευρύ φάσμα σύνθετων προκλήσεων. Από τη μία η συμβατική γεωργία με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η βιοτεχνολογία, η εξέλιξη νέων ποικιλιών, πολλές φορές γενετικά τροποποιημένων, η εξέλιξη των λιπασμάτων κ.α., με στόχο την υπερπαραγωγή τροφίμων, αλλά με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το περιβάλλον και κυρίως την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Από την άλλη η βιολογική γεωργία που βασίζεται στους Κανονισμούς (ΕΚ) 834/2007 και (ΕΚ) 889/2008 με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και σκοπό μια αειφόρο ανάπτυξη. Η σύγκριση αυτών των δύο μορφών γεωργικής παραγωγής με τα εκάστοτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της διπλωματικής εργασίας.
Στην παρούσα διπλωματική, παρατίθενται επίσης τα θετικά και τα αρνητικά που προκύπτουν από την παράλληλη αξιολόγηση της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας της τομάτας, από τις καλλιεργητικές πρακτικές, ή και τα οικονομικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στάδια παραγωγής, μέχρι και την τυποποίηση.
Η χρήση λιπασμάτων, μπορεί να αυξάνει την παραγωγή, αλλά απειλεί το περιβάλλον και δεν προσδίδει τελικά αξία στο τελικό προϊόν. Μια τομάτα που μεγαλώνει «βιαστικά» στο θερμοκήπιο είναι άνοστη. Αντίθετα, μια τομάτα που προέρχεται από μια παραδοσιακή ποικιλία και μεγαλώνει το καλοκαίρι, διατηρεί όλες τις γευστικές της ιδιότητες.
Η τάση των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι αυξητική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και την επίτευξη ποσοστού 25 % των γεωργικών εκτάσεων υπό βιολογική γεωργία έως το 2030.
Η σύγκριση των δύο μορφών γεωργικής παραγωγής, καταλήγει στο ότι η βιολογική καλλιέργεια της τομάτας και γενικότερα η βιολογική γεωργία μπορούν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μια αειφόρο ανάπτυξη. | el |
dc.format.extent | 111 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Τομάτα | el |
dc.subject | Βιολογική | el |
dc.title | Συμβατική και βιολογική παραγωγή τομάτας, από τον πρωτογενή τομέα έως την τυποποίηση. Διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε δραστηριότητας | el |
dc.title.alternative | Conventional and organic tomato production, from the primary sector to standardization. Differences, advantages and disadvantages of each activity | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.committee | Giannakourou, Maria | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Global food production should double by 2050 to meet population growth and changing eating habits. The effects of climate change on biodiversity, soil and water quality, and global market demands must also be addressed.
The 21st century has begun with agriculture facing a wide range of complex challenges. On one hand, conventional agriculture with the application of new technologies, such as biotechnology, the evolution of new varieties, often genetically modified, the evolution of fertilizers, etc., with the aim of overproduction of food, but with still unknown consequences for the environment and mainly for animal and human health. On the other hand, organic farming based on Regulations (EC) 834/2007 and (EC) 889/2008 with the aim of producing quality food, while protecting the environment and aiming at sustainable development. The comparison of these two forms of agricultural production with the respective advantages and disadvantages is the largest part of this dissertation.
This dissertation also presents the pros and cons that result from the parallel evaluation of conventional and organic tomato cultivation, from cultivation practices, or even economic results, taking into account all stages of production, up to standardization.
The use of fertilizers can increase production, but it threatens the environment and ultimately does not add value to the final product. A tomato that grows "hurriedly" in the greenhouse is tasteless. Contrarily, a tomato that comes from a traditional variety and grows in summer, retains all its flavor properties.
The trend of consumers in organic products, especially in developed countries, is increasing. The European Union, with its action plan for the development of organic production, aims to increase the production and consumption of organic products and to achieve a 25% of agricultural land being organically cultivated by 2030.
The comparison of the two forms of agricultural production, concludes that the organic cultivation of tomatoes and organic farming in general can lead humanity to a sustainable development. | el |