Καλλιέργεια του μύκητα Pleurotus ostreatus σε αναλωμένους κόκκους ζυθοποιίας
Cultivation of Pleurotus ostreatus fungi in spent brewery grains
Keywords
Μανιτάρια ; Μύκητες λευκής σήψης ; Ζύμωση στερεάς κατάστασης ; Αναλωμένα σιτηρά ζυθοποιίας ; Βιολογική αποτελεσματικότηταAbstract
Οι βιομηχανίες ζυθοποιίας παράγουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους καταλοίπων, η συσσώρευση των οποίων οδηγεί σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και ταυτόχρονα σε απώλεια πολύτιμου υλικού, όπως ζωική και ανθρώπινη τροφή. Το μανιτάρι Pleurotus ostreatus αποτελεί έναν βασιδιομύκητα λευκής σήψης, ο οποίος έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται και να αποτοξικοποιεί μία ευρεία ποικιλία αποβλήτων, μέσω της μεθόδου ζύμωσης στερεάς κατάστασης. Έχει αποδειχθεί ότι το καταλληλότερο υπόστρωμα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μύκητα είναι το άχυρο σίτου, το οποίο χρησιμοποιείται και σε εμπορική κλίμακα. Στην παρούσα έρευνα μελετήσαμε την αντικατάσταση μέρους του υποστρώματος αυτού με αναλωμένα σιτηρά ζυθοποιίας, σε διάφορες αναλογίες με σκοπό την επιλογή των βέλτιστων συνθηκών για την καλλιέργεια του μύκητα. Σκοπός του πειράματος ήταν η διαλογή του περισσότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του μύκητα, η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αλλαγές που προκλήθηκαν στο υπόστρωμα μετά την καλλιέργεια του μύκητα, καθώς και η εξέταση βιωσιμότητας μιας μονάδας παραγωγής μανιταριών, ενσωματωμένη στην ήδη υπάρχουσα μονάδας παραγωγής ζύθου.
Abstract
The brewing industries produce tons of waste every year, the accumulation of which leads to environmental degradation and at the same time to the loss of valuable material, such as animal and human food. Pleurotus ostreatus is a white rot fungus that has the ability to grow and detoxify a wide variety of wastes through the solid state fermentation method. It has been proven that the most suitable substrate for the growth of this fungus is wheat straw, which is also used on an industrial scale production. In the present study we researched the replacement of parts of this substrate with spent brewing grains, in various proportions in order to select the optimal conditions for the cultivation of the fungus. The purpose of the experiment was to select the most preferable environment for the growth of the fungus, to draw conclusions about the changes that occurred in the substrate after the cultivation of the fungus, as well as to examine the viability of a mushroom unit integrated in the existing brewery.