Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εφαρμογές λογισμικού κινητών τηλεφώνων (smartphone) στην υπηρεσία διαγνωστικών αναλύσεων σε τρόφιμα

dc.contributor.advisorΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΓεωργίου, Σταυρούλα
dc.date.accessioned2022-04-12T08:45:50Z
dc.date.available2022-04-12T08:45:50Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2105
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1956
dc.description.abstractΗ ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί βασικό θέμα ερευνών παγκοσμιως. Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της αυθεντικότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ο τεράστιος όγκος του έργου επιδεινώνεται όταν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, σε συνδυασμό με την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας σε έναν συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Oι αντιλήψεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει, υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και ότι είναι απόλυτα ασφαλή προς κατανάλωση. Στόχος αυτής της εργασίας είναι η ανασκόπηση της εφαρμογής φορητών συσκευών που βασίζονται σε smartphone, για τον προσδιορισμό της παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων. Αναλύονται οι σημαντικότεροι μέθοδοι ανάλυσης των τροφίμων οι οποίες είναι η Χρωματομετρία, η οποία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, αντιβιοτικών, βακτηρίων, ιών καθώς και χημικές ενώσεις που μπορεί να ανιχνευθούν στα τρόφιμα, ο φθορισμός όπου αναλύονται οι τρόποι ανίχνευσης βακτηρίων, αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων, η φασματοσκοπία η οποία αποτελεί και τον μόνο μη-επεμβατικό τρόπο ανίχνευσης της νοθείας των τροφίμων, της μικροβιακής αλλοίωσης κρέατος καθώς και για τον έλεγχο στην εσωτερική ποιότητα φρούτων. Τέλος, οι ηλεκτροχημικές αναλύσεις με την χρήση smartphone για ανίχνευση της κλουνβετερόλης και της αιθανόλης στις μπύρες. Σε όλες τις μεθόδους αναλύεται λεπτομερώς η διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί και διαπιστώνεται ότι σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εργαστηριακά όργανα ανάλυσης, η εισαγωγή του smartphone ως αισθητήρας έχει τα εξής ευεργετικά χαρακτηριστικά: Είναι ενσωματωμένα με μια ποικιλία ενσωματωμένων αισθητήρων. Αυτό χρησιμεύει για τη μείωση του μεγέθους της συσκευής όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν πρόκειται για λειτουργίες που σχετίζονται με την αναλυτική διαδικασία (δηλαδή, δεν χρειάζονται επιπλέον πρόσθετα αξεσουάρ). Έτσι, τα καθιστά εντελώς φορητό και επιτρέπει τη χρήση του για δυνητικά γρήγορη επιτόπια έρευνα και ανάλυση. Το κόστος παραγωγής (καθώς και λειτουργίας και συντήρησης) των smartphone είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό του τυπικού εργαστηριακού αναλυτικού εξοπλισμού, καθιστώντας τα σχετικά προσιτά. Επίσης, διαπιστώνεται ότι τα smartphone μπορούν να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα μέσω εξωτερικών συνημμένων και εφαρμογών τρίτων, απλοποίηση της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων και είναι δυνατή η απόκτηση αποτελεσμάτων δοκιμών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά όργανα προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν γενικά να λειτουργήσουν σωστά μόνο από εκπαιδευμένο προσωπικό, τα λειτουργικά βήματα της χρήσης smartphone για μετρήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απλά, βασισμένα στην ελάχιστη εκπαίδευση. Εστιάζοντας πρώτα στις προόδους της τεχνολογίας η οποία προσφέρει πολλά από τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, και προσβλέποντας στην ενσωμάτωση τέτοιων συσκευών σε πλατφόρμες ψηφιοποίησης και στις σχετικές προκλήσεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς έρευνες που πραγματοποιούνται την τελευταία δεκαετία αναμένεται ότι αυτά τα ευρήματα θα ρίξουν φως στις εμπορικά διαθέσιμες φασματοσκοπικές, χρωματομετρικές συσκευές, καθώς κ του φθορισμού οι οποίες έχουν τη δυνατότητες που επιτρέπουν τον πλήρη και συνδεδεμένο έλεγχο, από τον αγρότη/καλλιεργητή έως τον καταναλωτή, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ερευνά ώστε να επιτευχθει ο στόχος της χρήσης των συσκευών με άψογη λειτουργικότητα και άρτια αποτελέσματα.el
dc.format.extent110el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSmartphoneel
dc.subjectΑνάλυση τροφίμωνel
dc.titleΕφαρμογές λογισμικού κινητών τηλεφώνων (smartphone) στην υπηρεσία διαγνωστικών αναλύσεων σε τρόφιμαel
dc.title.alternativeSmartphone software applications in the diagnostic analysis service in foodel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeBARTZIS, VASILEIOS
dc.contributor.committeeCavouras, Dionisis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedFood quality and safety is a key research topic worldwide. The traceability of food prod-ucts throughout the supply chain has become an integral part of ensuring the quality, safety and authenticity of the food we consume. The enormous volume of work is exacer-bated when one considers the complexity of global food supply chains, combined with the need to ensure food security in an ever-increasing world population. Consumer percep-tions have changed, there are growing demands for more information about the food we eat and that it is completely safe to eat. The aim of this work is to review the application of mobile devices based on smartphones, to determine the monitoring of food safety. The most important methods of food analysis are analyzed which is Chromatometry, which is mainly used for the detection of heavy metals, antibiotics, bacteria, viruses as well as chemical compounds that can be detected in food, fluorescence where the detec-tion methods are analyzed. Antibiotics and pesticides, spectroscopy which is the only non-invasive way to detect food spoilage, microbial spoilage of meat as well as to control the internal quality of fruit. Finally, electrochemical analyzes using a smartphone to detect clunvetolol and ethanol in beers. All methods analyze in detail the process that has been carried out and it is found that compared to traditional laboratory analyzers, the introduc-tion of the smartphone as a sensor has the following beneficial features: They are inte-grated with a variety of built-in sensors. This serves to reduce the size of the device as much as possible when it comes to operations related to the analytical process (no addi-tional accessories are needed). Thus, it makes them completely portable and allows its use for potentially fast field research and analysis. The cost of production (as well as op-eration and maintenance) of smartphones is much lower than that of standard laboratory analytical equipment, making them relatively affordable. It is also found that smartphones can collect and process data through external attachments and third-party applications, simplifying the process of collecting and processing huge amounts of data and it is possible to obtain test results in a short time. Finally, unlike professional high-tech instruments that can generally only function proper-ly by trained staff, the functional steps of using a smartphone for measurements are de-signed to be simple, based on minimal training. Focusing first on advances in technology that offer many of the advantages mentioned above, and looking forward to integrating such devices into digitization platforms and related challenges combined with ongoing research over the last decade, these findings are expected to shed light on Commercially available spectroscopic, colorimetric and fluorescent devices that have the potential for complete and connected control, from farmer / grower to consumer, but challenges re-main and further research is needed to achieve the intended use of devices with perfect functionality and perfect resultsel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές