dc.contributor.advisor | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.author | Κοκκόλη, Αικατερίνη | |
dc.date.accessioned | 2022-07-24T21:02:00Z | |
dc.date.available | 2022-07-24T21:02:00Z | |
dc.date.issued | 2022-07-08 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2632 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2472 | |
dc.description.abstract | Ελεύθερη ρίζα ορίζεται, ένα μόριο ή μοριακό θραύσμα, που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στο εξώτατο ατομικό ή μοριακό τροχιακό. Όταν σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να είναι εξαιρετικά αντιδραστικές και μπορεί να ξεκινήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση. Οι πηγές των ελεύθερων ριζών μπορεί να είναι ενδογενείς, να δημιουργούνται δηλαδή ενδοκυτταρικά από αυτοξείδωση ή αδρανοποίηση μορίων και εξωγενείς, όπως η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα, (Cb, Fe και άλλα), ορισμένα φάρμακα (κυκλοσπορίνη, γενταμυκίνη και βλεομυκίνη), χημικούς διαλύτες, μαγείρεμα (χρησιμοποιημένο λάδι και λίπος), καπνό τσιγάρων, αλκοόλ και ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν ευεργετικές αλλά και επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Για τον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων, ο οργανισμός χρειάζεται το αντιοξειδωτικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως η Καταλάση-CAT, η Δισμουτάση του Υπεροξειδίου-SOD και η Γλουταθειόνη-GSH, μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, το συνένζυμο Q10 και φυτικές πολυφαινόλες.
Το οξειδωτικό στρες, ορίζεται ως η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και της δράσης του αντιοξειδωτικού μηχανισμού στον οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες λόγω της αντιοξειδωτικής διαταραχής, οδηγεί σε διάφορες παθολογικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια να αυξηθεί η αντιοξειδωτική άμυνα και η προστασία του οργανισμού από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στην αναζήτηση φυσικών πηγών αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα από βότανα και εκχυλίσματα αυτών. | el |
dc.format.extent | 83 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ελεύθερες ρίζες | el |
dc.subject | Δραστικές μορφές οξυγόνου | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτική δράση | el |
dc.subject | Βότανα | el |
dc.subject | Φυσικά εκχυλίσματα | el |
dc.subject | Οξειδωτικό στρες | el |
dc.subject | Ανθρώπινες ασθένειες | el |
dc.title | Η επίδραση της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών εκχυλισμάτων στο οξειδωτικό στρες | el |
dc.title.alternative | The effect of antioxidant activity of natural extracts on oxidative stress | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Zoumpoulakis, Panagiotis | |
dc.contributor.committee | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | A free radical refers to an atom or molecular fragment containing one or more unconjugated electrons in the outer atomic or molecular orbital. When free radicals are formed, they can be highly reactive and can start a chain reaction. The sources of free radicals can be endogenous, for example, created intracellularly by self-oxidation or inactivation of molecules and exogenous, such as exposure to environmental pollutants, heavy metals (Cb, Fe and others), certain drugs (cyclosporine, gentamicin and bleomycin), chemical solvents, cooking (used oil and fat), cigarette smoke, alcohol and radiation. Free radicals have beneficial as well as harmful effects on the human body.
To limit harmful effects, the body needs the antioxidant system, which consists of antioxidant enzymes such as Catalase-CAT, Superoxide-SOD Dismutase and Glutathione-GSH, non-enzyme antioxidants such as vitamins C and E, coenzyme Q10 and plant polyphenols.
Oxidative stress is defined as the disturbance of the balance between the formation of free radicals and the action of the antioxidant mechanism in the body. Oxidative stress due to antioxidant disorder, leads to various pathological diseases, such as cancer, cardiovascular and neurological diseases, as well as respiratory problems.
In recent years, in the effort to increase the antioxidant defenses and the protection of the body from the harmful effects of oxidative stress, there is an increased interest in the search for natural sources of antioxidants, such as herbs and their extracts. | el |