ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 101-120 από 738
-
Μέθοδοι και διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας κρεατοσκευασμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά διάφορες μεθόδους και διαδικασίες που αποσκοπούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων κρέατος, περιλαμβάνοντας τόσο παραδοσιακές όσο και καινοτόμες προσεγγίσεις. -
Μελέτη της ζυμωτικής ικανότητας του Ζygosaccharomyces bailii σε μεικτή ζύμωση σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Ο οίνος και ο ζύθος αποτελούν μοναδικά προϊόντα με ευρεία κατανάλωση ανά τους αιώνες. Η ιστορία τους ταυτίζεται με την αλκοολική ζύμωση, ήτοι με την εκμετάλλευση των ζυμών προς παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. ... -
Προσδιορισμός νοθείας προϊόντων καφέ με εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-23)Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και με τη συχνότερη κατανάλωση ροφήματα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα προϊόν διατροφής με σημαντική οικονομική αξία για τις χώρες που το παράγουν και το εξάγουν. Παράλληλα, η ... -
Επίδραση του πορώδους στην ποιότητα των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Τα τρόφιμα θεωρούνται υλικά με δομική πολυπλοκότητα η οποία απορρέει από την ετερογενή προέλευσή τους. Αυτή η δομική πολυπλοκότητα είναι συνυφασμένη με διαφορετικές δομικές ιδιότητες οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τις ... -
Παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού: η περίπτωση της ελληνικής αγοράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-18)Οι παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους κρασιών, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές κρασιού επιλέγουν κρασιά είναι ... -
Επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην επιλογή οινικών προϊόντων: η περίπτωση του Vivino
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-18)Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος των νέων τεχνολογιών γίνονται καθημερινά όλο και πιο σημαντικά σε διάφορους κλάδους. Η εμφάνισή τους άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας και του μάρκετινγκ ιδιαίτερα στη βιομηχανία οίνου που ... -
Παρακολούθηση παραγωγής και διαφοροποίηση δειγμάτων ζυμωμένων ποτών μέσω FT-IR
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκαν δεκατρία δείγματα ζυμωμένων ποτών του εμπορίου με τη χρήση υπέρυθρης φασματοσκοπίας FT-IR, συγκεκριμένα στο μέσο υπέρυθρο MIR. Τα δείγματα που αναλύθηκαν ήταν μπύρα, κομπούχα και μηλίτης. ... -
Αλκοολούχο ποτό από κούμαρα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-18)Το φυτό Arbutus unedo, αλλιώς γνωστό ως φράουλα, δίνει τον καρπό που στην Ελλάδα είναι γνωστός ως κούμαρο και έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία. Τα διάφορα μέρη του φυτού βρίσκουν εφαρμογές σε διάφορους τομείς, ... -
Διερεύνηση χρήσης φασματοσκοπίας FTIR σε οινόμελο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το οινόμελο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που προκύπτει από την αλκοολική ζύμωση μελιού με τη βοήθεια ζυμομυκήτων. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αλκοολούχα ποτά και η παρασκευή του περιλαμβάνει την προσθήκη θρεπτικών ... -
Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2022 μελετήθηκαν οχτώ (8) ελληνικές ποικιλίες αμπέλου από τη Σκύρο (Σποράδες). Για την μελέτη τους συλλέχθηκαν δείγματα νεαρών κορυφών με τα νεαρά τους φύλλα, ώριμα ανεπτυγμένα ... -
Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ο ρόλος των ΣΔΑΤ και λοιπών επιθεωρήσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-25)Κυρίος σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά το ρόλο των ΣΔΑΤ (Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) και λοιπών επιθεωρήσεων. Η παρούσα ... -
Τεχνολογία τροφίμων και γαστρονομική καινοτομία: μελέτη της εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-12)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συμβολή της τεχνολογίας τροφίμων στη γαστρονομική καινοτομία, με επίκεντρο τη χρήση και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη. Στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει ... -
Επίδραση της έκθεσης στο ορατό και υπεριώδες φως στα χαρακτηριστικά των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Είναι γνωστό, πως στις πωλήσεις των κρασιών, μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά, έχει το κόκκινο και το λευκό κρασί και έπειτα το ροζέ. Η παρακάτω μελέτη σχετίζεται, κατά πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ενός εμπορεύσιμου ... -
Μελέτη τανινών και προσθήκη αυτών σε ερυθρό οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-08)Oι τανίνες είναι ‘ενώσεις’ που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολικών συστατικών. Η εγχώρια οινική κουλτούρα έχει αλλάξει, αλλά ο όρος «τανίνη» εξακολουθεί να είναι το πιο άγνωστο, αν και είναι τόσο σημαντικό δομικό ... -
Παρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-01)Κατά την οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος υποπροϊόντων παράγεται, τα οποία γίνεται προσπάθεια διεθνώς για την κατάλληλη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Οι οινολάσπες αποτελούν το 14% των συνολικών οργανικών ... -
Χρήση βιοεπιταχυντών οργανικής προέλευσηςκατά την καλλιέργεια των ποικιλιών οιναμπέλου Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Επίδραση στα χαρακτηριστικά γλευκών και οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-02)Οι φαινολικές ενώσεις είναι συστατικά με πολύ σημαντικό ρόλο στην οινοποίηση, καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα (ένταση, απόχρωση) του οίνου αλλά και τη γεύση (στυφάδα, τραχύτητα). Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Επίδραση του είδους ζυμομύκητα Lachancea thermotolerans στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο εργαστήριο Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της δράσης διαφορετικών ... -
Παράγοντες που καθορίζουν το ''σώμα'' - ''δομή''- αίσθηση στο στόμα, σε λευκούς ξηρούς οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αντιλαμβανόμενη ποιότητα των οίνων τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και από τους απλούς καταναλωτές είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που επηρεάζουν ... -
Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση φυσικών εκχυλισμάτων της ελληνικής χλωρίδας. Ταυτοποίηση βιοδραστικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-14)Τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τον άνθρωπο λόγω των ευεργετικών επιδράσεών τους στην υγεία. Η μελέτη των φυτικών εκχυλισμάτων αποτελεί ένα επίκαιρο ζήτημα, καθώς τα ... -
Μελέτη και ανάλυση της αγοράς καινοτόμων προϊόντων για την διαχείριση του σωματικού βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο προώθησης των καινοτόμων προϊόντων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία ως ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ...