dc.contributor.advisor | Θεοδώρου, Νικόλαος | |
dc.contributor.author | Γκίνη, Γρηγόρης | |
dc.contributor.author | Τσαρμακλής-Λιβανίδης, Λεωνίδας-Νικόλαος | |
dc.date.accessioned | 2022-10-10T08:21:19Z | |
dc.date.available | 2022-10-10T08:21:19Z | |
dc.date.issued | 2022-07-13 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3033 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2873 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την βιβλιογραφική ανασκόπηση του
φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της σημασίας των επιπτώσεων αυτής στην
αμπελοκαλλιέργεια, με έμφαση τις ποικιλίες που προορίζονται για την παραγωγή οίνου.
Γίνεται αναφορά στις πρώτες περιγραφές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και
παρατίθεται ο ορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι επιπτώσεις που
αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια και έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές τόσο της Ευρώπης όσο
και του παγκόσμιου αμπελώνα.
Γίνεται αναφορά στην μακρόχρονη ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στον Ευρωπαϊκό
και κατ’ επέκταση Ελληνικό αμπελώνα καθώς επίσης και στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου,
που δίνουν και οίνους υψηλής ποιοτικής στάθμης (Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.).
Μέσω της της ανάπτυξης πολυάριθμων μοντέλων πρόβλεψης που αφορούν την
μεταβολή των κλιματικών συνθηκών για τις επόμενες δεκαετίες, γίνεται περιγραφή των
άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων τόσο στις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών της
αμπέλου όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ράγας καθώς επίσης αναφέρονται και
μεθοδολογίες που αφορούν τις κλιματικές συνθήκες και καθορίζουν είτε την εγκατάσταση
νέων αμπελώνων είτε την διαχείριση υφιστάμενων.
Ακολούθως γίνεται αναφορά στα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα
μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν με κύριο στόχο την εξομάλυνση των αρνητικών
επιπτώσεων στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε διάφορες
φημισμένες αμπελο-οινικές περιοχές. | el |
dc.format.extent | 90 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Κλιματική αλλαγή | el |
dc.subject | Άμπελος | el |
dc.subject | Οίνος | el |
dc.subject | Γηγενείς ποικιλίες | el |
dc.subject | Ελληνικός αμπελώνας | el |
dc.subject | Βιοκλιματικοί δείκτες | el |
dc.subject | Terroir | el |
dc.title | Κλιματική αλλαγή στον ελληνικό αμπελώνα & τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων | el |
dc.title.alternative | Climate change in the greek vineyard & ways of adrressing its effects | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | banilas, george | |
dc.contributor.committee | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The present dissertation deals with the literature review of the phenomenon of
climate change and the importance of its effects on viticulture, with emphasis on the varieties
intended for wine production.
Reference is made to the first descriptions of the greenhouse effect and the definition
of global warming is given, as well as the effects on viticulture that have been observed in
areas of both Europe and the world vineyard.
Reference is made to the long history of viticulture in the European and consequently
Greek vineyard as well as to the indigenous vine varieties, which give wines of high quality
(PDO and PGI).
Through the development of numerous prediction models concerning climate change
for the coming decades, the direct and indirect effects on both the physiological processes of
the vine plants and the qualitative characteristics of the rail are described, as well as
methodologies concerning the climatic conditions. conditions and determine either the
establishment of new vineyards or the management of existing ones.
The following is a reference to the proposed short-term and medium-term measures
that can be implemented with the main goal of smoothing out the negative effects on the
quality and characteristics of wines produced in various renowned wine-growing regions. | el |