Υγιεινή της εκτροφής των σαλιγκαριών
Hygiene of breeding snails
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Ρούτσης, Αριστείδης
Ημερομηνία
2022-10-08Επιβλέπων
Μπουλανίκη, ΠαρασκευήΛέξεις-κλειδιά
Σαλιγκάρια ; Σαλιγκαροτροφία ; Γαστερόποδα ; Υγιεινή ; Ασφάλεια ; Cornu ; Aspersum ; Εκτροφή σαλιγκαριών ; Snails ; Heliciculture ; Gastropods ; Breeding ; Hygiene ; SafetyΠερίληψη
Τα σαλιγκάρια συγκαταλέγονται στα μαλάκια και περιέχουν μεγάλο αριθμό ειδών της οικογένειας των Ελικοειδών. Λίγα είναι αυτά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο με κύριο το είδος για παραγωγή στην Ευρώπη, το σαλιγκάρι του κήπου. Τα χερσαία γαστερόποδα εμφανίζουν ανεπτυγμένα συστήματα αναπαραγωγής, κυκλοφορικό, νευρικό, πέψης και αναπνοής με πνεύμονες. Παρουσιάζουν την ικανότητα να προστατεύονται από περιβαλλοντικές δυσκολίες με χειμερία και θερινή νάρκη. Τα σαλιγκάρια εκτρέφονται σε μεγάλες και σε μικρές εγκαταστάσεις ανάλογα με την επιθυμητή παραγωγή. Υπάρχουν αρκετά συστήματα εκτροφής που έχουν παρατηρηθεί και αρκετές οι παραλλαγές τους σε διάφορες χώρες. Τα πιο διαδεδομένα μοντέλα αποτελούν το Ιταλικό και το Γαλλικό. Οι χώροι πρέπει να είναι σωστά εξοπλισμένοι και οργανωμένοι, προστατεύοντας από θηρευτές και επικίνδυνες συνθήκες τα σαλιγκάρια. Σε όλη την αλυσίδα παραγωγής , από τη παραλαβή πρώτων υλών μέχρι και την πώληση στο καταναλωτή, πρέπει να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια του προϊόντος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις ισχύουσες νομοθεσίες. Η ελληνική και η παγκόσμια αγορά αναδεικνύει την σαλιγκαροτροφία σαν μια καινοτόμα και επικερδή επιχείρηση και τα σαλιγκάρια σαν ένα επιθυμητό καταναλωτικό προϊόν πολυτελείας.
Περίληψη
Snails are concluded in the mollusks and they contain a great deal of a number of species from the Helicidae family. There are few that can be utilized by humans with the main species for production in Europe, the garden snail. The terrestrial gastropods show developed reproductive, circulatory, nervous, digestive and respiratory with lungs, systems. They show the ability to protect themselves from environmental difficulties with hibernation and aestivation. Snails are bred in large and small plants depending on the desired production. There are several breeding systems that have been observed and several are their variations in different countries. The most common models are the Italian and the French. The premises must be properly equipped and organized, protecting snails from predators and dangerous conditions. Throughout the production chain, from the arrival of raw materials to the sale to the consumer, the hygiene and safety of the product must be ensured in accordance with international standards and applicable laws. The Greek and world market is unfolding snail farming as an innovative and profitable business and snails as a desired luxury consumer product.