Show simple item record

Προσδιορισμός της κερσιτρίνης και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε δείγματα τριαντάφυλλων.

dc.contributor.advisorΓιαννακουδάκη, Άννα
dc.contributor.authorΚιουμουρτζόγλου, Βαρβάρα Βέρα
dc.date.accessioned2022-10-17T07:24:34Z
dc.date.available2022-10-17T07:24:34Z
dc.date.issued2022-07-12
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3113
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2953
dc.description.abstractΣτην παρούσα ερευνητική εργασία μελετήθηκε ποσοτικά και ποιοτικά η φαινολική ένωση κερσιτρίνη σε πέταλα τριαντάφυλλων έξι διαφορετικών γονότυπων που προέρχονται από την Ελλάδα. Για τον προσδιορισμό αυτό αναπτύχθηκε μία νέα αναλυτική μέθοδος με την τεχνική της Υγροχρωματογραφίας υψηλής πίεσης συζευγμένη με φασματοσκοπία υπεριώδους (HPLC/UV). Η αναπτυχθείσα μέθοδος συνοδεύεται από σχέδιο επικύρωσης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην παρούσα μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο προσδιορισμός της ακρίβειας, επαναληψιμότητας, γραμμικότητας, ανάκτησης και ευαισθησίας. Με τη νέα μέθοδο επιτεύχθηκε γρήγορος και ταυτόχρονα αξιόπιστος προσδιορισμός της κερσιτρίνης. Στη συνέχεια μετρήθηκε η ολική αντιοξειδωτική δράση των δειγμάτων των έξι γονότυπων με την in vitro μέθοδο DPPH ώστε να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική τους δράση. Τα αποτελέσματα τόσο του ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού της κερσιτρίνης όσο και της μέτρησης της αντιοξειδωτικής δράσης, υποβλήθηκαν σε στατιστική επεξεργασία Ανάλυσης Διακύμανσης μίας Κατεύθυνσης (ANOVA) ώστε να εντοπισθούν οι στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους γονότυπους. Μέσα από την ανάλυση αυτή προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των γονότυπων ως προς την περιεκτικότητά τους σε κερσιτρίνη, ενώ αντίθετα δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ολική αντιοξειδωτική δράση των δειγμάτων των έξι γονότυπων.el
dc.format.extent75el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΤριαντάφυλλαel
dc.subjectΚερσιτρίνηel
dc.subjectΑνιχνευτής UVel
dc.subjectΑντιοξειδωτική δράσηel
dc.subjectΜέθοδος DPPHel
dc.titleΠροσδιορισμός της κερσιτρίνης και της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας σε δείγματα τριαντάφυλλων.el
dc.title.alternativeDetermination of quercitrin and total antioxidant capacity in rose samples.el
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeVARVARESOU, ATHANASIA
dc.contributor.committeePapageorgiou, Spyridon
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΠροχωρημένη Αισθητική και Κοσμητολογία: Ανάπτυξη-Ποιοτικός έλεγχος και Ασφάλεια νέων καλλυντικών προϊόντωνel
dc.description.abstracttranslatedIn the present dissertation, the phenolic compound quercitrin in rose petals of six different genotypes originating from Greece was studied quantitatively and qualitatively. For this determination, a new analytical method was developed and using the technique of High-performance liquid chromatography with UV-spectroscopy (HPLC/UV). The development method is accompanied by a validation plan which is in progress. The determination of accuracy, repeatability, linearity, recovery and was successfully completed in the present study. With this new method, a rapid and at the same time reliable determination of quercetin was achieved. The total antioxidant activity of the samples of the six genotypes was then measured by the in vitro DPPH method to evaluate their antioxidant activity. The results of both qualitative and quantitative determination of quercitrin and measurement of antioxidant activity were subjected to one-way analysis of variance (ANOVA) to identify statistically significant differences between the genotypes. Through this analysis, statistically significant differences were found between the genotypes in terms of their quercitrin content, while on the contrary, no statistically significant differences were observed in the total antioxidant activity of the samples of the six genotypes.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές