dc.contributor.advisor | Θεοδώρου, Νικόλαος | |
dc.contributor.author | Μπιτσάκης, Δημήτριος | |
dc.date.accessioned | 2022-10-18T07:31:30Z | |
dc.date.available | 2022-10-18T07:31:30Z | |
dc.date.issued | 2022-07-13 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3131 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2971 | |
dc.description.abstract | Ο αμπελώνας της Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της οινοπαραγωγής της Ελλάδος με αρκετές ιδιοτυπίες και δυνατότητες παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιοτικής στάθμης. Στην παρούσα βιβλιογραφική μελέτη, αναφέρονται σημαντικά στοιχεία που αφορούν τόσο την ιστορία και την επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί όσο και στοιχεία που αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους της ανάπτυξης των φυτών της αμπέλου και της παραγωγής σταφυλιών με τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Νομό Ηρακλείου, που σήμερα περιλαμβάνει τις περισσότερες οριοθετημένες περιοχές οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ενώ καλλιεργούνται οι περισσότερες εκ των γηγενών ποικιλιών οινοποιίας στην Κρήτη, αποτελώντας έτσι μια δυναμική αμπελο-οινική περιοχή με αρκετές προοπτικές ανάπτυξης καθώς και παραγωγής στα πλασια της παγκοσμιοποιημένης οινικής αγοράς
Κατά το παρελθόν η μη οργανωμένη παραγωγή αμπελο-οινικών προϊόντων σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμού, οδήγησαν σε υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων και τον παραγκωνισμό των γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή, γίνεται προσπάθεια εντοπισμού αυτών των συνθήκων και προτείνονται μέτρα για την καλύτερη εκμετάλλευση του δυναμικού των γηγενών ποικιλιών αμπέλου καθώς και των οίνων που προέρχονται από αυτές. | el |
dc.format.extent | 112 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Κλίμα | el |
dc.subject | Έδαφος | el |
dc.subject | ΠΟΠ | el |
dc.subject | ΠΓΕ | el |
dc.subject | Τσικουδιά | el |
dc.subject | Ανθοκυάνες | el |
dc.title | Δυνατότητες αξιοποίησης των γηγενών ποικιλιών οινοποιίας στην Κρήτη | el |
dc.title.alternative | Greek indigenous wine grapes varieties potential in Crete | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.committee | banilas, george | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The vineyard of Crete is an important part of the wine production potential of Greece, with several peculiarities and possibilities for the production of high quality products. In this bibliographic study, important data are reported regarding both the history and the expansion of viticulture on the island as well as data that are critical parameters of the growth of the vine plants and the production of grapes with the desired quality characteristics.
Special mention is made of the Prefecture of Heraklion, which today includes most of the demarcated areas of Protected Designation of Origin (PDO) wines, while most of the indigenous winemaking varieties are cultivated in Crete, thus constituting a dynamic vine-wine region with several prospects for grapevine cultivation as well as production of quality wines, in a globalized wine market.
In the past, the unorganized production of grape-wine products, combined with the lack of coordination, led to a degradation of the quality characteristics of the wines and the marginalization of the indigenous grape varieties. In this thesis, an attempt is made to identify these conditions and different measures are proposed in order to exploit the potential of native grape varieties as well as the wines derived from them. | el |