Σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε τμήματα διατροφής και σίτισης σε νοσοκομεία
Quality assurance system in nutrition and feeding departments in hospitals
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μάριος, Μάστορης
Ημερομηνία
2022-10-12Επιβλέπων
Βαλαής, ΙωάννηςΛέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία ; Διατροφή ; Σίτιση ; Διασφάλιση ποιότηταςΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται παρουσίαση των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στις υπηρεσίες διατροφής και σίτισης δημόσιων νοσοκομείων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική περιγραφή της έννοιας της ποιότητας, καθώς και ειδικότερα της έννοιας της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και σίτισης στα νοσοκομεία.Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας καθώς και την ιστορική εξέλιξη των συστημάτων πιστοποίησης. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των υπηρεσιών σίτισης στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του νομικού πλαισίου και των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας.Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των εφαρμοζόμενων συστημάτων πιστοποίησης στα δημόσια νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια. Στο πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται εφαρμογή συστήματος HACCP σε δημόσιο νοσοκομείο και στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας.
Περίληψη
In this thesis, the quality assurance systems in the nutrition and feeding services of public hospitals are presented. In the first chapter there is a detailed description of the concept of quality, as well as in particular the concept of quality in health services and in hospital management.In addition, the first chapter presents the purpose and method of measuring quality. In the second chapter there is a detailed presentation of the quality management systems as well as the historical development of the certification systems. In the third chapter there is a detailed presentation of the feeding services in hospitals, including the legal framework and hygiene and safety rules.In the fourth chapter, the certification systems implemented in public hospitals by health region are presented. In the fifth chapter of the work, a HACCP system is implemented in a public hospital and in the sixth chapter the conclusions of the work are presented.