dc.contributor.advisor | Κεχαγιά, Δέσποινα | |
dc.contributor.author | Κορφιός, Ευάγγελος | |
dc.date.accessioned | 2022-12-13T08:38:23Z | |
dc.date.available | 2022-12-13T08:38:23Z | |
dc.date.issued | 2022-10 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3483 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3323 | |
dc.description.abstract | Οι σύγχρονες ιδέες στην ολοένα αναπτυσσόμενη μικροζυθοποιία, αλλά και οικιακή ζυθοποίηση, οδηγεί τους παρασκευαστές στον έντονο πειραματισμό, προς δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που ξεφεύγουν από τα γνωστά παραγόμενα είδη.
Αναπτύχθηκε λοιπόν ,τα τελευταία χρόνια , μια τάση από τους ζυθοποιούς να χρησιμοποιούν εκτός από τον Λυκίσκο μίγματα βοτάνων, λουλουδιών και αιθέριων ελαίων. Σκοπός τους ήταν η προσέλκυση κοινού που αποζητούσε νέες γεύσεις.
Οι μπύρες με βότανα , ήταν ένα είδος που είχε τις βάσεις του σε συνταγές πολύ πριν τη χρήση του λυκίσκου.
Σκοπός της παρούσης Εργασίας , είναι η παρασκευή μιας “ craft” μπύρας με τη χρήση βοτάνων.
Για το λόγο αυτό, παρασκευάσθηκαν τρία δείγματα , ένα πρότυπο το οποίο περιείχε μόνο τον λυκίσκο και άλλα δυο τα οποία περιείχαν επιπλέον εκχυλίσματα βοτάνων Δυόσμου και Λουΐζας αντίστοιχα. Η εκχύλιση των βοτάνων έγινε μετά τη ζύμωση, σε αποστειρωμένα φακελάκια τσαγιού.
Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του OIV, του EBC και του ASBC έγιναν στα τρία δείγματα αναλύσεις pH, οξύτητας, πυκνότητας, χρώματος, φασματοσκοπικός προσδιορισμός των ολικών φαινολικών με τον δείκτη Folin-Ciocalteu, και αλκοόλης.
Τα δείγματα δόθηκαν, επίσης, προς δοκιμή στην ομάδα ζυθοποίησης του ΠΑΔΑ, η οποία αποτελούνταν από 16 άτομα και αξιολογήθηκε το οργανοληπτικό τους προφίλ. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και μελετήθηκαν σε φύλλο excel. | el |
dc.format.extent | 94 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Μπίρα | el |
dc.subject | Ζυθοποίηση | el |
dc.subject | Βότανα | el |
dc.subject | Δυόσμος | el |
dc.subject | Λουίζα | el |
dc.subject | Gruit | el |
dc.title | Παραγωγή ζύθου Pale Ale με χρήση εκχυλίσματος βοτάνων λουΐζας και δυόσμου | el |
dc.title.alternative | Production of Pale Ale beer using extract of the herbs louisa and spearmint | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.committee | Tataridis, Panagiotis | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | Current ideas in the ever-growing microbrewery and home brewing industry lead manufacturers to experiment intensively in order to create innovative products that diverge from the prevalent norms.
Over the past few years, brewers have developed a new trend using mixtures of herbs, flowers and essential oils in addition to hops. Their ultimate goal is to appeal to consumers seeking new flavors.
Herbal beers were an old category based on recipes dating before the use of hops.
The purpose of the present work, is to brew a "craft" beer using herbs. Therefore, three samples were produced, one was the standard produced solely with hops, and the other two were herb-infused with spearmint and verbena respectively.
The infusion of herbs was performed after the fermentation in sterilised tea bags.
According to the OIV, EBC and ASBC protocols, the three samples were analyzed for pH, acidity, density, colour, spectroscopic determination of total phenolics with the Folin-Ciocalteu index, and alcohol.
The samples were also given for testing to the PADA brewing team consisted of 16 people, who evaluated the samples' organoleptic profile. The results were recorded and studied in an excel sheet. | el |