Show simple item record

Μελέτη του μικροβιώματος της ποικιλίας Αγιωργίτικο από την Π.Ο.Π. ζώνη της Νεμέας μέσω της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσης

dc.contributor.advisorKazou, Maria
dc.contributor.authorΜάντζος, Αλέξανδρος
dc.date.accessioned2023-02-07T09:35:14Z
dc.date.available2023-02-07T09:35:14Z
dc.date.issued2022-06-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3648
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3488
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία αναφέρεται στη μελέτη του μικροβιώματος σταφυλής και οίνου ποικιλίας Αγιωργίτικο από τις Αρχαίες Κλεωνές της Νεμέας. Το Αγιωργίτικο είναι η μοναδική ποικιλία σταφυλής από την οποία παράγεται οίνος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στη Νεμέα. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΟΠ ζώνη της Ελλάδας και διακρίνεται ανεπίσημα σε τρεις υποζώνες με βάση το υψόμετρο που κυμαίνεται από 200-850 μέτρα. Σε καθεμία από τις υποζώνες εντοπίζονται σημαντικές μικροκλιματικές διαφορές. Για τη διερεύνηση του μικροβιώματος του Αγιωργίτικου χρησιμοποιήθηκε η κλασσική μικροβιολογική ανάλυση. Για το σκοπό αυτό, συλλέχθηκε από τις Αρχαίες Κλεωνές δείγμα χώματος την χρονική στιγμή του τρυγητού του καρπού, δείγμα ραγών σε καίρια χρονικά σημεία κατά την ωρίμανση και δείγμα οίνου κατά τη διάρκεια της αυθόρμητης και κατευθυνόμενης αλκοολικής ζύμωσης των σταφυλών προς παραγωγή ερυθρού ξηρού οίνου. Όλα τα δείγματα εξετάστηκαν με τη χρήση της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσης χρησιμοποιώντας επιλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα και συνθήκες ανάπτυξης για την καταμέτρηση της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, των οξυγαλακτικών βακτηρίων, των οξικών βακτηρίων και των ζυμών. Η μελέτη αυτή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και ΟινικούΔυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας»και κωδικό έργου Τ1ΕΔΚ-04202 της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή της μικροβιακής ποικιλότητας του Αγιωργίτικου από την ΠΟΠ ζώνη της Νεμέας χρησιμοποιώντας συνδυαστικά κλασσικές και σύγχρονες προσεγγίσεις.el
dc.format.extent77el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜικροβιολογίαel
dc.subjectΟίνοςel
dc.subjectΚρασίel
dc.subjectΑγιωργίτικοel
dc.subjectΖύμωσηel
dc.subjectΝεμέαel
dc.subjectΖυμομύκητεςel
dc.titleΜελέτη του μικροβιώματος της ποικιλίας Αγιωργίτικο από την Π.Ο.Π. ζώνη της Νεμέας μέσω της κλασσικής μικροβιολογικής ανάλυσηςel
dc.title.alternativeStudy of the microbiome of the variety Agiorgitiko from the P.D.O zone of Nemea through classical microbiological analysisel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΔημοπούλου, Μαρία
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.contributor.masterΕπιστήμη Οίνου και Ζύθουel
dc.description.abstracttranslatedThe present work refers to the study of the microbiome of grapes and wine of the Agiorgitiko variety from Ancient Kleones of Nemea. Agiorgitiko is the only grape variety from which a Protected Designation of Origin (PDO) wine is produced in Nemea. The Nemea wine-growing zone is the largest PDO zone in Greece and is unofficially divided into three sub-zones based on the altitude ranging from 200-850 meters. In each of the sub-zones significant microclimatic differences are found. Classical microbiological analysis was used to investigate the microbiome of Agiorgitikos. For this purpose, a soil sample was collected from the Ancient Kleones at the time of the fruit harvest, a rack sample at key time points during ripening and a wine sample during the spontaneous and directed alcoholic fermentation of the grapes to produce dry red wine. All samples were examined using classical microbiological analysis using selective nutrient media and growth conditions to enumerate total mesophilic flora, lactic acid bacteria, acetic acid bacteria and yeasts. This study was carried out in the framework of the research program entitled "Spatio-temporal Observatory for the Evaluation of Viticulture and Wine Potential OPAP Nemea" and project code T1EDK-04202 of the "RESEARCH-CREATE-INNOVATE" Action. The this work constitutes the first comprehensive record of the microbial diversity of Agiorgitikos from the PDO zone of Nemea using a combination of classical and modern approaches.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές