Οδηγός εγκατάστασης και καλλιέργειας λυκίσκου στην Ελλάδα
Hop establishment and cultivation guide in Greece
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Αγγελίδης, Γεώργιος
Ημερομηνία
2022-07-30Επιβλέπων
Tataridis, PanagiotisΛέξεις-κλειδιά
Λυκίσκος ; Καλλιέργεια λυκίσκουΠερίληψη
Η καλλιέργεια λυκίσκου (Humulus lupulus L.) στην Ελλάδα, παρόλο την δυνατότητα αποδοτικής καλλιέργειας και ευδοκίμησης, δεν είναι διαδεδομένη και σχεδόν εκλείπει, όπως επίσης και η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό, προσανατολισμένη στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας.
Με την ραγδαία αύξηση της βιομηχανίας χειροποίητου ζύθου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για καλλιέργεια λυκίσκου αυξάνεται, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές, καθιστώντας την καλλιέργεια λυκίσκου μια υποσχόμενη επένδυση.
Σκοπός αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη, η επισκόπηση επιστημονική βιβλιογραφίας της καλλιέργειας λυκίσκου και η συγγραφή ενός οδηγού καλλιέργειας στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός της μελέτης είναι η εκτίμηση της ευδοκίμησης του φυτού στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας, των ευκαιριών και περιορισμών που παρουσιάζει η καλλιέργεια λυκίσκου στην Ελλάδα, η παρουσίαση των βοτανικών και χημικών χαρακτηριστικών του φυτού, του τρόπου και των βημάτων της εγκατάστασης της καλλιέργειας, της διαχείρισης της καλλιέργειας, της αναλυτικής περιγραφής των καλλιεργητικών τεχνικών, των επεξεργασιών των κώνων του λυκίσκου και η εκτίμηση των οικονομικών στοιχείων της επένδυσης, όπως του κόστους επένδυσης, των στρεμματικών αποδόσεων και του πιθανού γεωργικού εισοδήματος με βάση ελληνικά δεδομένα.
Περίληψη
The cultivation of hop (Humulus lupulus L.) is not quite widespread in Greece, in fact it is almost absent, although there is a potential for cultivation and adequate yields. There is also lack of scientific research in this field regarding to the Greek Mediterranean climate,. With the rapid increase of craft brewing industry worldwide as well as in Greece, the interest for hop cultivation increases for domestic market as well as for exports, making hop cultivation a promising investment.
The aim of this postgraduate thesis is the study, overview of hop cultivation in Greece and the writing of a hop cultivation guide.
More specifically, the objective of this study is the evaluation of the cultivation of the hop plant in Greek Mediterranean climate, of the opportunities and the limitations which hop cultivation presents in Greece, the presentation of the botanical and chemical characteristics of hop, of the means and steps of cultivation establishment, of the cultivation management, of the analytical description of cultural practices, of the processes for hop cones production and the evaluation of economical elements such as the cost of investment, the yield per hectare and the potential farm income based on Greek data.
Keywords: Hop, hop cultivation, trellising, harvest, cost of investment, yields per hectare