Show simple item record

Διερεύνηση μεταβολών στο φάσμα FTIR σε οίνους με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών

dc.contributor.advisorBasalekou, Marianthi
dc.contributor.authorΠρίλλο, Ελένη
dc.contributor.authorΚανελλοπούλου-Στάμου, Καλλιόπη
dc.date.accessioned2023-03-14T08:31:21Z
dc.date.available2023-03-14T08:31:21Z
dc.date.issued2023-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3905
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3745
dc.description.abstractΟι τανίνες είναι οι βασικότερες πολυφαινόλες που συναντώνται στους οίνους, κυρίως στους ερυθρούς αλλά είναι παρούσες και στους λευκούς. Η ανάλυση τους είναι σημαντική διότι συμβάλλουν στην διαμόρφωση διαφόρων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των οίνων, όπως χρώμα, γεύση και αίσθηση στόματος. Παρουσιάζουν, επίσης, αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν και στην παλαίωση. Συνεπώς, απαιτείται ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για την πραγματοποίηση των αναλύσεων. Μια μέθοδος που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη βρει εφαρμογή στον τομέα της οινολογίας είναι η χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (Fourier Transform Infrared Spectroscopy – FTIR). Η FTIR προσφέρει την δυνατότητα ταχέων και υψηλούς ακρίβειας αναλύσεων πολλών συστατικών ταυτόχρονα χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς τοξικά απόβλητα. Στη συγκεκριμένη έρευνα έγινε μια προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους ερυθρούς και λευκούς με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών. Σκοπός ήταν ο έλεγχος καταλληλότητας χρήσεως της FTIR για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης τανινών σε οίνους. Οι αναλύσεις έγιναν στην περιοχή MIR (4000 – 400cm-1) και οι κορυφές για τα ενδιαφερόμενα συστατικά βρίσκονταν στην περιοχή αποτυπώματος 1800-900cm-1. Τα φάσματα των δειγμάτων συγκρίθηκαν μεταξύ τους και βρέθηκαν οι κορυφές απορρόφησης που συνδέονται με τις διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την χρήση της FTIR στην ανάλυση τανινών.el
dc.format.extent88el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΤανίνεςel
dc.subjectΦασματοσκοπία υπερύθρουel
dc.titleΔιερεύνηση μεταβολών στο φάσμα FTIR σε οίνους με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινώνel
dc.title.alternativeExamination of spectral changes in wines with various tannin concentrationsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedTannins are the most important polyphenols that are found in wines, mostly in red ones, but they can be found in white ones as well. The analysis of these compounds is significant because they contribute to the formation of various organoleptic characteristics of wine, such as the color, taste and mouthfeel. They also present an antioxidant capacity and they play an important role during the ageing process. Therefore, a fast and productive method is needed for carrying out the analysis. One method that has been developing lately and has already been used in the oenology sector is the use of Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). FTIR offers the opportunity for a fast and highly accurate analysis of more than one compound simultaneously without need of previous preparation or toxic waste. On this research an attempt was made to investigate the use of FTIR spectroscopy in wines, both red and white, with different concentrations on tannins. The purpose of this research was to check whether this method is suitable to determine the concentration of tannins in wines. The analysis was carried out in the MIR region (4000-400cm-1) and the peaks for the analyzed compounds were found in the fingerprint region: 1800-900cm-1. The spectra of the samples were then compared between them and the peaks corresponding to the different concentration of tannins were found. The results obtained are very promising for the use of FTIR in tannins analysis.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές