Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη των χαρακτηριστικών των εδαφών της Σαντορίνης και η επίδραση αυτών στην αμπελοκαλλιέργεια

dc.contributor.advisorΜπερής, Ευάγγελος
dc.contributor.authorΣταύρου, Μιχαέλα
dc.contributor.authorΠεράκη, Ναταλία
dc.date.accessioned2023-04-10T07:50:34Z
dc.date.available2023-04-10T07:50:34Z
dc.date.issued2023-03-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4217
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4056
dc.description.abstractΗ Σαντορίνη είναι γνωστή για τα ξεχωριστά της κρασιά. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής από την οποία προέρχονται. Το ιδιαίτερο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού ευθύνεται άμεσα για το τυπικό στυλ που έχουν τα παραγόμενα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνης. Η κύρια ποικιλία της Σαντορίνης είναι το Ασύρτικο και καλύπτει το 70% της παραγωγής του νησιού, ενώ το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από ποικιλίες όπως το Αηδάνι, το Αθήρι και κάποιες ερυθρές, όπως η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο. Στην παραγωγή ενός ποιοτικού οίνου συμβάλλουν το κλίμα, το έδαφος, οι καλλιεργητικές τεχνικές και η διαδικασία οινοποίησης. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να μελετηθεί το εάν και το πώς το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης επηρεάζει την αμπελοκαλλιέργεια και με την σειρά του την ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Για τον λόγο αυτό, έγιναν αναλύσεις δειγμάτων εδάφους από 5 διαφορετικά σημεία του νησιού και προσδιορίστηκαν η μηχανική σύσταση με την μέθοδο Βιουγιούκου, η οργανική ουσία με την μέθοδο Walkley-Black, ο ολικός ασβεστόλιθος με την μέθοδο Piper και επίσης το pH. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν ως προς την απόκλισή τους από τις προσδοκώμενες τιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι το έδαφος της Σαντορίνης εμφανίζει διακριτές διαφορές με άλλα εδάφη από αμπελώνες της υπόλοιπης Ελλάδας και συνδέεται άμεσα με την υψηλή ποιότητα και το διαφορετικό στυλ των κρασιών της. Τα εδάφη βρέθηκε πως είναι αμμώδους σύστασης, με μικρή περιεκτικότητα σε άργιλο, με ελάχιστη παρουσία οργανικής ουσίας και διακύμανση τιμών σε ότι αφορά τον ολικό ασβεστόλιθο που πάντως ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Η Σαντορίνη είναι από τα λίγα μέρη στο κόσμο που έχουν εδάφη με pH κοντά στο 8 και δίνουν κρασιά με τόσο χαμηλό pH. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι περιοχές της Σαντορίνης δεν εμφανίζουν απόλυτες ομοιότητες μεταξύ τους παρουσιάζουν παραλλακτικότητα όσον αφορά τα εδαφικά χαρακτηριστικά, καθώς και ότι το μικρόκλιμα επίσης επηρεάζει.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΣαντορίνηel
dc.subjectΑμπελοκαλλιέργειαel
dc.subjectΟίνοςel
dc.titleΜελέτη των χαρακτηριστικών των εδαφών της Σαντορίνης και η επίδραση αυτών στην αμπελοκαλλιέργειαel
dc.title.alternativeStudy of the soil characteristics of Santorini and their effect on viticultureel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeΚεχαγιά, Δέσποινα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedSantorini is famous for its unique wines. The organoleptic characteristics of its grape varieties are differentiated based on the soil and climate conditions of each area of origin. The unique volcanic soil of the island accounts for the typical style of Santorini’s PDO wines. The main grape variety of Santorini is Assyrtiko and covers 70% of the island’s production, while the rest 30% is covered by varieties such as Aidani, Athiri and some red varieties, such as Mandilaria and Mavrotragano. For the production of a high quality wine contributes the climate, the soil, the cultivation techniques and the winemaking process. The aim of this dissertation is to study how the volcanic soil of Santorini affects viticulture and the quality of the produced wines. For this reason, soil samples were analyzed from 5 different areas across the island. The mechanical composition by using the Vouyoucus method, the organic substance by using the method Walkley-Black, the total limestone by the method Piper. pH values were determined as well. The results were compiled and evaluated for their deviation from the expected values. The results indicated that indeed, Santorini’s soil shows distinct differences from the soils of other wine regions in Greece and it is directly linked to the high quality and extraordinary style of its wines. The soil is found to be sandy with low concentration of clay, almost no presence of organic matter and value fluctuation in total limestone, which generally fluctuated at low levels. Santorini is one of the few places in the world which has soils with pH near 8 and gives wines with low pH. Moreover, the results indicated that there is diversity across different areas on the island, regarding soil characteristics, and microclimate also matters.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές