dc.contributor.advisor | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.author | Ρουμελιώτης, Εμμανουήλ | |
dc.date.accessioned | 2023-07-27T06:57:33Z | |
dc.date.available | 2023-07-27T06:57:33Z | |
dc.date.issued | 2023-07-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4871 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4709 | |
dc.description.abstract | Οι βιταμίνες είναι από τα βασικότερα θρεπτικά στοιχεία των τροφίμων λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Με την αυξημένη ανάγκη για πρόσληψη πολυβιταμινούχων προϊόντων έχουν προκύψει ιδιαίτερες ανησυχίες στον τομέα της αναλυτικής χημείας. Οι ερευνητές έχουν καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την επιλεκτικότητα, την ταχύτητα και την ευαισθησία της ανάλυσης των βιταμινών για διαφορετικές μήτρες τροφίμων. Στην παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπαρχόντων μεθοδολογιών για την ανάλυση και τον προσδιορισμό των υδατοδιαλυτών και των λιποδιαλυτών βιταμινών στα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στις μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία παρέχοντας μια επισκόπηση των προσφάτων εξελίξεων των βασικών τεχνικών ανάλυσης σε συνδυασμό με διαφορετικές τεχνικές ανίχνευσης για την ανάλυση των βιταμινών. Μεταξύ των αναλυτικών τεχνικών, οι μέθοδοι της υγρής χρωματογραφίας (HPLC) και της τριχοειδούς ηλεκτροφόρρησης (CE) είναι από τις πιο κοινές τεχνικές διαχωρισμού βιταμινών σε ποικιλία τροφίμων λόγω της υψηλής επιλεκτικότητας και της ευαισθησίας. Ωστόσο, οι μέθοδοι υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρία μάζας (LC-MS) αποτελούν τις πιο κλασικές και αξιόπιστες μεθόδους, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση της αξιοπιστίας και άλλων μεθόδων ανίχνευσης. Ιδιαίτερα, η ανάπτυξη της φασματομετρίας μάζας υψηλής ανάλυσης (Orbitrap, QqTOF κ.λπ.) και η προημένη χρωματογραφική τεχνική, όπως η υγρή χρωματογραφία υδρόφιλης αλληλεπίδρασης (HILIC) έχουν προωθήσει την εφαρμογή των μεθόδων φασματομετρίας μάζας για την ανίχνευση και την μελέτη των βιταμινών. Τέλος, γίνεται μια σύντομη αναφορά σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της ανάλυσης των βιταμινών στα τρόφιμα. | el |
dc.format.extent | 94 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Βιταμίνες | el |
dc.subject | Τρόφιμα | el |
dc.subject | Αναλυτικές μέθοδοι | el |
dc.subject | Χρωματογραφικός διαχωρισμός | el |
dc.subject | Υγρή χρωματογραφία | el |
dc.subject | Τριχοειδής ηλεκτροφόρηση | el |
dc.title | Ανασκόπηση στις αναλυτικές μεθόδους προσδιορισμού των υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών βιταμινών στα τρόφιμα | el |
dc.title.alternative | Review of analytical methods for the determination of water soluble and fat soluble vitamins in food | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.committee | Σινάνογλου, Βασιλεία | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Vitamins are one of the most basic nutritional elements of food due to their high nutritional value. With the increased need for prevention of multivitamin products have arisen particular concerns in the field of analytical chemistry. Researchers have made special efforts to improve the accuracy, selectivity, speed and sensitivity of vitamin analysis for different food matrices. In this thesis, a literature review of existing methodologies for the analysis and determination of water-soluble and fat-soluble vitamins in food was carried out. Specifically, reference is made to the studies that have been done in the last decade providing an overview of recent developments in basic analytical techniques combined with different detection techniques for vitamin analysis. Among the analytical techniques, liquid chromatography (HPLC) and capillary electrophoresis (CE) methods are among the most common techniques for the separation of vitamins in a variety of food due to their high selectivity and sensitivity. However, liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS) methods are the most classical and reliable methods, which can be used to verify the reliability of other detection methods. In particular, the development of high-resolution mass spectrometry (Orbitrap, QqTOF, etc.) and advanced chromatographic techniques such as hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC) have promoted the application of mass spectrometry methods for the detection and study of vitamins. Finally, current trends and future prospects of vitamin analysis in food are presented. | el |