dc.contributor.advisor | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.author | Φλέσσουρα, Ειρήνη | |
dc.date.accessioned | 2021-03-28T19:17:50Z | |
dc.date.available | 2021-03-28T19:17:50Z | |
dc.date.issued | 2021-02-26 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/498 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-349 | |
dc.description.abstract | Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει
επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την
παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες κλιματολογικές συνθήκες.
Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί βιοκλιματικοί δείκτες και κλιματικά μοντέλα που προσπαθούν
να προβλέψουν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας και του σταφυλιού. Η κλιματική αλλαγή
είναι ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Η επιστημονική κοινότητα το
παρατηρεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και κρούει κατά επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου
για τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και
στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. H άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης, η
συρρίκνωση του όγκου των παγετώνων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία
καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα αποτελούν την απόδειξη της
κλιματικής αλλαγής. Η αυξημένη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, η
ακτινοβολία, η έλλειψη νερού επηρεάζουν τα στάδια της φαινολογικής ανάπτυξης του φυτού
και την παραγωγή των πρωτογενών και δευτερογενών μεταβολιτών του σταφυλιού. Έτσι
παράγονται σταφύλια με υψηλή σακχαροπεριεκτικότητα και χαμηλή οξύτητα, ενώ επίσης
επηρεάζεται τo pH, η συγκέντρωση των ανθοκυανινών, των αρωματικών ενώσεων και των
φαινολικών συστατικών. | el |
dc.format.extent | 51 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Βιοκλιματικοί δείκτες | el |
dc.subject | Κλιματικά μοντέλα | el |
dc.subject | Κλιματική αλλαγή | el |
dc.subject | Κλιματικές επιδράσεις | el |
dc.subject | Ποιότητα κρασιού | el |
dc.subject | Σταφύλι | el |
dc.title | Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών | el |
dc.title.alternative | The Consequences of Climate Change on Grape Quality | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Μπανίλας, Γεώργιος | |
dc.contributor.committee | Μπερής, Ευάγγελος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The vine, a widespread crop in many parts of the world, has been affected by climate change.
Certain soil and climatic conditions are required for the optimal growth of the plant and for
the production of quality fruit. Today, bioclimatic indicators and climate models have been
created that try to predict the future of viticulture and grapes. Climate change is a
phenomenon that is happening nowadays. The scientific community has been observing this
for several decades and has repeatedly sounded the alarm about the adverse effects it can have
on the sustainability of the environment and the quality of human life. The rise of the average
temperature of the earth, the shrinkage of the volume of glaciers, the rise of the sea level, the
extreme phenomena that increase in intensity and frequency are the proof of climate change.
Rising temperatures, atmospheric carbon dioxide, radiation, lack of water, affect the stages of
phenological development of the plant and the production of primary and secondary
metabolites of grapes. This produces grapes with high sugar content and low acidity, while
affecting the pH, the concentration/ amount of anthocyanins, aromatic compounds, phenolic
component. | el |