Εμφάνιση απλής εγγραφής

Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών

dc.contributor.advisorΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.authorΦλέσσουρα, Ειρήνη
dc.date.accessioned2021-03-28T19:17:50Z
dc.date.available2021-03-28T19:17:50Z
dc.date.issued2021-02-26
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/498
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-349
dc.description.abstractΤο αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες κλιματολογικές συνθήκες. Σήμερα, έχουν δημιουργηθεί βιοκλιματικοί δείκτες και κλιματικά μοντέλα που προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας και του σταφυλιού. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Η επιστημονική κοινότητα το παρατηρεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και κρούει κατά επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. H άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης, η συρρίκνωση του όγκου των παγετώνων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα αποτελούν την απόδειξη της κλιματικής αλλαγής. Η αυξημένη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, η ακτινοβολία, η έλλειψη νερού επηρεάζουν τα στάδια της φαινολογικής ανάπτυξης του φυτού και την παραγωγή των πρωτογενών και δευτερογενών μεταβολιτών του σταφυλιού. Έτσι παράγονται σταφύλια με υψηλή σακχαροπεριεκτικότητα και χαμηλή οξύτητα, ενώ επίσης επηρεάζεται τo pH, η συγκέντρωση των ανθοκυανινών, των αρωματικών ενώσεων και των φαινολικών συστατικών.el
dc.format.extent51el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΒιοκλιματικοί δείκτεςel
dc.subjectΚλιματικά μοντέλαel
dc.subjectΚλιματική αλλαγήel
dc.subjectΚλιματικές επιδράσειςel
dc.subjectΠοιότητα κρασιούel
dc.subjectΣταφύλιel
dc.titleΟι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιώνel
dc.title.alternativeThe Consequences of Climate Change on Grape Qualityel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΜπανίλας, Γεώργιος
dc.contributor.committeeΜπερής, Ευάγγελος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe vine, a widespread crop in many parts of the world, has been affected by climate change. Certain soil and climatic conditions are required for the optimal growth of the plant and for the production of quality fruit. Today, bioclimatic indicators and climate models have been created that try to predict the future of viticulture and grapes. Climate change is a phenomenon that is happening nowadays. The scientific community has been observing this for several decades and has repeatedly sounded the alarm about the adverse effects it can have on the sustainability of the environment and the quality of human life. The rise of the average temperature of the earth, the shrinkage of the volume of glaciers, the rise of the sea level, the extreme phenomena that increase in intensity and frequency are the proof of climate change. Rising temperatures, atmospheric carbon dioxide, radiation, lack of water, affect the stages of phenological development of the plant and the production of primary and secondary metabolites of grapes. This produces grapes with high sugar content and low acidity, while affecting the pH, the concentration/ amount of anthocyanins, aromatic compounds, phenolic component.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές