Εμφάνιση απλής εγγραφής

Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οινοποιείων την τελευταία δεκαετία (2012-2022)

dc.contributor.advisorΖάβαλη, Μαρία
dc.contributor.authorΒαλλιανάτος, Ορέστης
dc.date.accessioned2023-09-04T08:40:30Z
dc.date.available2023-09-04T08:40:30Z
dc.date.issued2023-07-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4992
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4830
dc.description.abstractΣκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ποια ήταν η φύση των εξαγωγών (κύριες χώρες εξαγωγής, κύριες ποικιλίες εξαγωγής, εμπόδια που αντιμετώπισαν κ.α.) και πόσο σημαντικές ήταν οι εξαγωγές για τους οινοπαραγωγούς την τελευταία δεκαετία, καθώς και κατά πόσο επηρεάστηκαν από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση. Το οινικό εμπόριο και οι εξαγωγές των οίνων αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των ελληνικών οινοποιείων αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματοποίηση της έρευνας έγινε με χρήση ερωτηματολογίου που στάλθηκε σε 562 ελληνικά οινοποιεία. Οι αποδεκτές απαντήσεις ήταν 78 και αυτές ήταν το δείγμα της έρευνας. Το ερωτηματολόγιο ήταν χωρισμένο σε 3 ενότητες και αποτελούταν συνολικά από 31 ερωτήσεις. Η πρώτη ενότητα αφορούσε δημογραφικά στοιχεία του οινοποιείου ( χρόνια λειτουργίας, αριθμός εργαζομένων κλπ.) και ερωτήσεις για τις εξαγωγές τους από το 2012 μέχρι και το 2022. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε ερωτήσεις για την πανδημία (2020-2021) και η τρίτη ενότητα αφορούσε ερωτήσεις για τον χρόνο μετά την πανδημία (2022). Τα περισσότερα οινοποιεία που συμμετείχαν στην έρευνα βρισκόντουσαν είτε στην Πελοπόννησο είτε στην Μακεδονία, είχαν σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων (μέχρι 20) και λειτουργούσαν αλλά και πραγματοποιούσαν εξαγωγές λιγότερο από 40 χρόνια. Επίσης οι περισσότερες επιχειρήσεις εξήγαγαν κάτω από το 40% της συνολικής τους παραγωγής με κυριότερες χώρες εξαγωγής τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Οι κυριότερες ποικιλίες πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο. Αντλήθηκαν πληροφορίες για τις προτιμήσεις του στυλ κρασιών που προτιμώνται στο εξωτερικό καθώς και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν παραπάνω οι επιχειρήσεις. Τέλος συμπεραίνεται ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά μια μεγάλη μερίδα των οινοποιείων , ενώ την χρόνια μετά την πανδημία οι εξαγωγές κατά πλειοψηφία αυξήθηκαν όπως και οι τιμές των προϊόντων.el
dc.format.extent78el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΠανδημίαel
dc.subjectΚρασίel
dc.subjectΟίνοςel
dc.subjectΟινοποιείαel
dc.subjectΕξαγωγή κρασιούel
dc.titleΗ εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οινοποιείων την τελευταία δεκαετία (2012-2022)el
dc.title.alternativeThe export activity of Greek wineries over the last decade (2012-2022)el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΠαναγιωτακοπούλου, Κωνσταντίνα
dc.contributor.committeeΑλ Ινσαουί, Ραμζί
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe purpose of the research was to investigate the nature of exports (main exporting countries, main varieties of exports, obstacles encountered etc) and how important exports have been for winemakers in the past decade, as well as how they were affected by the pandemic and the energy crisis. Wine trade and wine exports have been and continue to be a significant part of Greek wineries and the Greek economy. The research was conducted using a questionnaire that was sent to 562 Greek wineries. There were 78 valid responses, which constituted the sample of the research. The questionnaire was divided into 3 sections and consisted of a total of 31 questions. The first section included demographic information about the winery (years of operation, number of employees, etc) and question about their exports from 2012 to 2022. The second section included questions about the pandemic (2020-2021) , and the third section included questions about the postpandemic period (2022). Most of the participating wineries were located either in Peloponnese or Macedonia, had a relatively small number of employees (up to 20), and had been operating and exporting for less than 40 years. Additionally, most of the businesses exported less than 40% of their total production, with the main exporting countries being the USA and Germany. The main grape varieties sold in Greece and abroad were Assyrtiko and Agiorgitiko. Information was gathered about the preferences for wine styles in foreign markets, as well as the obstacles faced by the wineries. Finally, it is concluded that the pandemic negatively affected a large portion of the wineries, while in the year following the pandemic, exports and prices of the products increased for the majority.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές