dc.contributor.advisor | Tsaknis, John | |
dc.contributor.author | Κανούτα, Χριστίνα | |
dc.date.accessioned | 2023-09-15T07:56:28Z | |
dc.date.available | 2023-09-15T07:56:28Z | |
dc.date.issued | 2023-07-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5068 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4906 | |
dc.description.abstract | Η βιομηχανία τροφίμων έχει γνωρίσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υψηλής ποιότητας, αυθεντικά και ασφαλή προϊόντα διατροφής. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων συστημάτων πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας τροφίμων, όπως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε αυθεντικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα διατροφής. Ένα τέτοιο προϊόν είναι οι ξηροί καρποί ΠΟΠ, οι οποίοι παράγονται, μεταποιούνται και παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η παρούσα εργασία στοχεύει να παρέχει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της γνησιότητας, της ιχνηλασιμότητας και της πιστοποίησης που πραγματοποιείται στους ξηρούς καρπούς ΠΟΠ (φιστίκια). Παρατίθενται οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της αυθεντικότητας, τρόποι πραγματοποίησης ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης ΠΟΠ προϊόντων, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των διαδικασιών για τη διασφάλιση της πρόσβασης των καταναλωτών σε υψηλής ποιότητας και αυθεντικά προϊόντα διατροφής. Επιπλέον, παρουσιάζονται διαγράμματα ροής τυποποίησης αυτών και πίνακες ανάλυσης κινδύνων. | el |
dc.format.extent | 71 | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Φιστίκια | el |
dc.subject | Αυθεντικότητα | el |
dc.subject | Σύστημα ιχνηλασιμότητας | el |
dc.subject | Πιστοποίηση | el |
dc.subject | ΠΟΠ | el |
dc.title | Αυθεντικότητα, ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση ξηρών καρπών Π.Ο.Π. (Φιστίκι Αιγίνης, Φιστίκι Μεγάρων και Κελυφωτό Φιστίκι Φθοιώτιδας) | el |
dc.title.alternative | Authenticity, traceability and certification of P.D.O. nuts (Pistachio of Aegina, pistachio of Megara and shelled pistachio of Fthiotida) | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τσάκαλη, Ευσταθία | |
dc.contributor.committee | Λαμπροπούλου, Κυριακή | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The food industry has experienced significant changes in recent years, with increasing consumer demand for high-quality, authentic and safe food products. This has led to the development of various food certification and traceability systems, such as the Protected Designation of Origin (PDO), to ensure that consumers have access to authentic and high-quality food products. One such product is PDO nuts, which are produced, processed and prepared using traditional methods in a specific geographical area. This paper aims to provide a literature review of the authenticity, traceability and certification carried out on PDO nuts (peanuts). It lists the processes used to ensure authenticity, ways of realizing traceability and PDO certification of products, highlighting the importance of these processes in ensuring consumer access to high quality and authentic food products. In addition, their standardization flow charts and risk analysis tables are presented. | el |