Show simple item record

Υδατική διαθεσιμότητα και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ράγας σε ερυθρές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.)

dc.contributor.advisorΘεοδώρου, Νικόλαος
dc.contributor.authorΜπαλάσκα, Κωνσταντίνα Μαρία
dc.date.accessioned2023-09-22T06:28:41Z
dc.date.available2023-09-22T06:28:41Z
dc.date.issued2023-07-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5114
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4952
dc.description.abstractΗ άμπελος είναι ένα φυτό με μακρά ιστορία, του οποίου η καλλιέργεια και η αξιοποίηση έχει απασχολήσει τον άνθρωπο εκτενώς μέχρι σήμερα. Πολλοί παράγοντες συμβάλουν είτε θετικά, είτε αρνητικά στο στόχο των οινοπαραγωγών, με την διαχείριση του αρδευτικού νερού να αποτελεί μια σημαντική παράμετρο. Οι κλιματολογικές μεταβολές των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην βιομηχανία του οίνου κυρίως, μέσω της υδατικής έλλειψης. Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας σε συνδυασμό με την μείωση της συχνότητας των βροχοπτώσεων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις φυσιολογικές λειτουργίες των φυτών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η επίδραση της υδατικής διαθεσιμότητας, τόσο στην αύξηση και ανάπτυξη της αμπέλου όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ράγας. Η ήπια υδατική διαθεσιμότητα φαίνεται να αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για τις ερυθρές ποικιλίες, οδηγώντας σε περιορισμό της βλαστικής αύξησης και επομένως της βελτίωσης του μικροκλίματος αλλά και της τροφοδοσίας των ραγών σε δευτερογενείς μεταβολίτες. Επιπρόσθετα η υδατική έλλειψη φαίνεται να επιδρά θετικά στους βιοσυνθετικούς κύκλους σημαντικών ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής. Παρόλα αυτά διαπιστώνετε πως η πεποίθηση της απουσίας νερού κατά τα κρίσιμα στάδια του ετήσιου βιολογικού κύκλου της αμπέλου αμφισβητείται, με αποτέλεσμα η διαχείριση του νερού να αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση σε πλήθος κλιματικών συνθηκών και ποικιλιών.el
dc.format.extent149el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΆμπελοςel
dc.subjectΦωτοσύνθεσηel
dc.subjectΔιαπνοήel
dc.subjectΣτοματική αγωγιμότηταel
dc.subjectΚλιματική αλλαγήel
dc.subjectΆρδευσηel
dc.subjectΥδατικό στρεςel
dc.subjectΦυσιολογίαel
dc.titleΥδατική διαθεσιμότητα και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ράγας σε ερυθρές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.)el
dc.title.alternativeWater availability and some qualitative berry characteristics in red wine grape varieties (Vitis vinifera L.)el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.committeebanilas, george
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedGrapevine is a plant with a long history, whose cultivation and utilization has occupied man extensively until today. Many factors contribute either positively or negatively to the objective of wine producers, with irrigation water management being an important parameter. The climatic changes of recent years have caused very serious problems for the wine industry, mainly through water scarcity. Prolonged periods of drought combined with a reduction in the frequency of rainfall can adversely affect the physiological functions of plants, resulting in deterioration in both qualitative and quantitative of grapes. In the present study, the effect of water availability on both vine growth and development and vine quality characteristics is examined. Mild water availability seems to be an effective strategy for red varieties, leading to a limitation of vegetative growth and therefore an improvement of the microclimate and the supply of secondary metabolites in berries. In addition, water scarcity seems to have a positive effect on the biosynthetic cycles of important quality traits of the production. However, the belief of water absence during critical stages of the annual biological cycle of grapevines is challenged, making water management an important parameter to address the negative effects of climate change, which needs further investigation in a multitude of climatic conditions and varieties.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές