dc.contributor.advisor | Basalekou, Marianthi | |
dc.contributor.author | Δελής, Ιωάννης | |
dc.date.accessioned | 2023-09-28T11:20:17Z | |
dc.date.available | 2023-09-28T11:20:17Z | |
dc.date.issued | 2023-09 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5166 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5004 | |
dc.description.abstract | Τα αλκοολούχα ποτά τυπικά διαχωρίζονται σε αυτά που παράγονται με ζύμωση και σε εκείνα που παράγονται με απόσταξη. Και οι δύο κατηγορίες, εκτός από την αλκοόλη περιέχουν μια πληθώρα χημικών ουσιών οι οποίες ευθύνονται για μια σειρά από οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν και την ποιότητά τους. Εξαιτίας της υψηλής φορολογίας τους δεν είναι λίγες οι φορές που τα ποτά υπόκεινται σε νοθείες, τις οποίες είναι σημαντικό να μπορούμε να προσδιορίζουμε. Για τους λόγους αυτούς έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί μια σειρά μεθόδων ανάλυσης, οι οποίες ωστόσο είναι συνήθως δαπανηρές και απαιτούν πολύ χρόνο για την πραγματοποίησή τους. Η φασματοσκοπία υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FTIR) αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λόγω της απλότητας και της ταχύτητάς της. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας διερευνήσαμε την καταλληλότητα της φασματοσκοπίας FTIR για τη μελέτη διαφορετικών αποσταγμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η FTIR είναι κατάλληλη για το διαχωρισμό των αποσταγμάτων από άλλα αλκοολούχα ποτά όπως τα λικέρ, ενώ και μεταξύ ποτών της ίδιας κατηγορίας παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στις κορυφές που καταγράφονται στο φάσμα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για χρήση της FTIR στα αποστάγματα και στο μέλλον. | el |
dc.format.extent | 44 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ | * |
dc.subject | Αποστάγματα | el |
dc.subject | Χημειομετρία | el |
dc.subject | Φασματοσκοπία υπερύθρου | el |
dc.title | Μελέτη της χρήσης φασματοσκοπίας υπερύθρου μετασχηματισμού Fourier (FT-IR) στη μελέτη αποσταγμάτων | el |
dc.title.alternative | Feasibility study on the use of FT-IR with distillates | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Chatzilazarou, Arhontoula | |
dc.contributor.committee | Tataridis, Panagiotis | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | A typical division of alcoholic beverages is those which are produced through fermentation and those produced through distillation. Apart from ethanol, alcoholic beverages contain a multitude of chemical substances which are responsible for a series of organoleptic characteristics which determine their quality. Due to their high tax rate, it is not rare for beverages to be adulated. It is important to invent and develop methods, in order to detect these adulations.
For these reason, a number of analysis methods have been developed and used, which, however, are usually expensive and require a lot of time for their implementation. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy is an interesting alternative due to its simplicity and speed.
In this thesis, we investigated the use of FTIR spectroscopy for the research and categorization of distillates. Our result showed that FTIR is suitable for the separation of spirits from other alcoholic beverages such as liqueurs, while differences in the peaks in the spectrums of beverages of the same category were observed. The results are encouraging for the use of FTIR in distillates in the future. | el |