dc.contributor.advisor | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.author | Ψούνη, Αγγελική | |
dc.date.accessioned | 2023-10-04T09:13:40Z | |
dc.date.available | 2023-10-04T09:13:40Z | |
dc.date.issued | 2023-07-14 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5214 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5052 | |
dc.description.abstract | Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η συγκριτική μελέτη είκοσι έξι φυτικών ελαίων διασποράς από εναλλακτικές φυτικές μήτρες που παραλήφθηκαν με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να συναγωνιστούν άλλα φυτικά έλαια όσον αφορά την θρεπτική τους αξία και την θέση τους στην αγορά και στην βιομηχανία.
Προκειμένου να μελετηθεί η χημική τους σύσταση, να αναλυθεί η σύσταση αυτών σε λιπαρά οξέα και να μελετηθεί το χρώμα τους χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της φασματοσκοπίας υπερύθρου με αποσβένουσα ολική ανάκλαση (ATR-FTIR), της αέριας χρωματογραφίας συνδυαζόμενη με ανιχνευτή ιοντισμού φλόγας (GC-FID) και οι μέθοδοι Lovibond και CIELAB αντίστοιχα.
Ύστερα από τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις παραπάνω πειραματικές μεθόδους, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα. Μέσω της φασματοσκοπίας υπερύθρου με αποσβένουσα ολική ανάκλαση επιβεβαιώθηκαν απορροφήσεις σε μοριακούς δεσμούς που αφορούν λιπαρά οξέα και φαινολικές ενώσεις. Μελετώντας τα δεδομένα της αέριας χρωματογραφίας επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι τα μελετούμενα έλαια διαθέτουν υψηλά ποσοστά πολύτιμων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαϊκού, λινελαϊκού και λινολενικού οξέος. Όσον αφορά το χρώμα, τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν απέδειξαν πως η μπλε απόχρωση επηρεάζει σημαντικά την φωτεινότητα των ελαίων ενώ παράλληλα η μία μέθοδος επαληθεύει ή/και επιβεβαιώνει την άλλη.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως τα έλαια διασποράς από φυτικές εναλλακτικές μήτρες μπορούν να συμπληρώσουν την διατροφή των καταναλωτών, καθώς μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές με πληθώρα βιοενεργών ουσιών πέρα από τα πολύτιμα λιπαρά οξέα. Επιπλέον η ενσωμάτωση των ελαίων διασποράς τόσο στην διατροφή όσο και σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς θα οδηγήσει στην άνθιση της καλλιέργειας διαφόρων φυτών και συνεπώς στην οικονομική ανάταση διάφορων αγροτικών τομέων. | el |
dc.format.extent | 130 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | φυτικά έλαια | el |
dc.subject | carrier oils | el |
dc.subject | φασματοσκοπία | el |
dc.subject | χρωματογραφία | el |
dc.subject | λιπαρά οξέα | el |
dc.subject | εκχύλιση ελαίων | el |
dc.subject | ψυχρή έκθλιψη | el |
dc.title | Συγκριτική μελέτη φυτικών ελαίων (carrier oils) με χρήση φασματοσκοπικών, χρωματογραφικών και χρωματομετρικών τεχνικών | el |
dc.title.alternative | Comparative study on carrier oils using phasmatoscopic, chromatographic and chromatometric techniques | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Zoumpoulakis, Panagiotis | |
dc.contributor.committee | Σινάνογλου, Βασιλεία | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The aim of this work was to carry out a comparative study of twenty-six vegetable carrier oils from alternative vegetable matrices, obtained by cold-pressing, to determine whether they can compete with other vegetable oils in terms of nutritional value and market and industrial position.
To study their chemical composition, analyse their fatty acid composition and study their colour, the methods of attenuated total reflection spectroscopy (ATR-FTIR), gas chromatography with flame ionisation detector (GC-FID) and the Lovibond and CIELAB methods were used.
After the statistical processing of the results obtained from the experimental methods described above, the following conclusions have been drawn. Absorbances at molecular bonds involving fatty acids and phenolic compounds were confirmed by total reflection UV spectroscopy. The study of the gas chromatography data confirmed the fact that the oils studied have a high percentage of valuable monounsaturated and polyunsaturated fatty acids such as oleic, linoleic and linolenic acids. As far as colour is concerned, the results of the two methods used showed that the shade of blue has a significant effect on the brightness of the oils, while at the same time one method verifies and/or confirms the other.
All of this suggests that carrier oils from alternative vegetable sources can complement the diet of consumers by providing them with a wealth of bioactive substances in addition to valuable fatty acids. In addition, the integration of dispersion oils in both food and industrial sectors will lead to the flourishing of the cultivation of various plants and thus to the economic upturn of various agricultural sectors. | el |