Ανάλυση του οργανοληπτικού δυναμικού της ποικιλίας Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Σύγκριση με άλλες λευκές ελληνικές ποικιλίες
Analysis of the organoleptic potential of the variety Robola of Cephalonia. Comparison with other white Greek varieties
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κυριάκου, Μαρία
Ημερομηνία
2023-09Επιβλέπων
Κουσίση, ΕλισάβετΛέξεις-κλειδιά
Ποικιλιακός χαρακτήρας ; Ρομπόλα Κεφαλληνίας ; Λευκοί ξηροί οίνοι ; Οργανοληπτική αξιολόγησηΠερίληψη
Η τρέχουσα βιβλιογραφία που αφορά γενικά τη γηγενή ποικιλία της Ρομπόλας Κεφαλληνίας είναι περιορισμένη και συγκεκριμένα ως προς τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν επιστημονικά δημοσιευμένες πληροφορίες. Ως εκ τούτου προέκυψε η ανάγκη για τη σκιαγράφηση του οργανοληπτικού της προφίλ, η οποία δυνητικά θα συμβάλλει στην ανάδειξη της ποικιλίας στον εγχώριο και παγκόσμιο οινικό κλάδο.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να μελετηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ρομπόλας Κεφαλληνίας. Επίσης, έγινε συσχέτιση αυτής με την ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης (ΠΟΠ Σαντορίνη), με την οποία θεωρείται ότι παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν οκτώ (8) δείγματα λευκών οίνων, εκ των οποίων έξι (6) από την ποικιλία Ρομπόλα και δύο (2) από την ποικιλία Ασύρτικο, της ίδιας εσοδείας (2022) και όλα προερχόμενα από δεξαμενές. Η οργανοληπτική αξιολόγηση, διεξήχθη από το εκπαιδευμένο panel δώδεκα (12) δοκιμαστών του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, οι οποίοι και αξιολόγησαν τα δείγματα οργανοληπτικά εις διπλούν μέσω της μεθόδου ποσοτικής περιγραφικής ανάλυσης. Έτσι, μελετήθηκαν τα αρωματικά χαρακτηριστικά ως προς τη μύτη και το στόμα, τις βασικές γεύσεις, την αίσθηση στόματος και την επίγευση, χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο συνολικά τριάντα (30) όρων.
Τα αποτελέσματα αφού υποβλήθηκαν σε μονόδρομη ανάλυση διακύμανσης, έδειξαν, πρώτα για τον παράγοντα «Προϊόν», ότι υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δειγμάτων για τα ανθικά (μύτη και στόμα), θειώδη (μύτη και στόμα), δριμεία/διαπεραστικά (μύτη), πετρελαϊκά (μύτη), τα αρώματα καραμέλας (μύτη) και την αίσθηση του αλκοόλ. Όσο αφορά τον παράγοντα «Ποικιλία», στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν για τα θειώδη (μύτη) και τα αρώματα καραμέλας (μύτη), τη ξινή γεύση, τη στυπτικότητα, το αλκοόλ και τη διάρκεια της επίγευσης. Τα κρασιά προερχόμενα από την ποικιλία της Ρομπόλας ήταν περισσότερο ανθικά (μύτη και στόμα) και με αρώματα καραμέλας (μύτη) και λιγότερα θειώδη (μύτη και στόμα). Ενώ τα κρασιά προερχόμενα από την ποικιλία Ασύρτικο ήταν περισσότερο φρουτώδη, με κυρίαρχα τα τροπικά φρούτα, με έντονη ξινή γεύση, αίσθημα του αλκοόλ καθώς και μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια επίγευσης. Ως προς τα εναπομείναντα είκοσι τέσσερα (24) οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οι δοκιμαστές αξιολόγησαν με παρόμοιο τρόπο τα δείγματα των δύο ποικιλιών.
Περίληψη
Robola of Cephalonia is an important Greek variety, used for quality white wine production. However, current literature on this indigenous variety in general is limited and there is no published information on its organoleptic characters. Hence, there is a need to outline its sensory profile, which can potentially contribute to the visibility of the variety in the domestic and global wine industry.
The aim of this thesis was to study the sensory characters of wines made from the variety Robola of Cephalonia. It was also compared with wines made from the grape Assyrtiko of Santorini (PDO Santorini), with which it is considered to share several sensory attributes. Specifically, eight (8) dry white wines were studied, of which six (6) were from the Robola and two (2) from the Assyrtiko variety, coming from the same vintage (2022) and stainless steel tanks. The organoleptic evaluation was carried out by a trained panel of twelve (12) judges from the Department of Wine, Vine and Beverage Sciences, who evaluated the samples in duplicate using the method of quantitative descriptive analysis. Sensory assessment included aroma in the nose and mouth, basic tasters, mouthfeel and aftertaste in thirty (30) total attributes.
Raw data were submitted to one-way analysis of variance, using as variation factor first the “Product”, and then “Variety”, in order to study significant differences in attributes. When looking to the “Product” as factor, there were significant differences between the samples for floral (nose and mouth), sulphur (nose and mouth), pungent (nose), petroleum (nose), caramel (nose) and alcohol aromas. Regarding the factor “Variety”, statistically significant differences were observed for sulphur (nose), alcohol and caramel (nose) aromas, sour taste, astringent mouthfeel and aftertaste duration. The wines from Robola were more floral (nose and mouth), with caramel aromas (nose) and low sulphur aromas (nose and mouth). While the wines from the Assyrtiko variety were more fruity, dominated by tropical fruits, stronger sour taste and alcohol, and more intense and duration of aftertaste. Regarding the remaining twenty-four (24) organoleptic characteristics, the samples of the two varieties were assessed similarly.