dc.contributor.advisor | Gkizi, Danai | |
dc.contributor.author | Βογιατζή, Μαρία Κωνσταντίνα | |
dc.date.accessioned | 2023-10-17T08:24:09Z | |
dc.date.issued | 2023-10-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5336 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5173 | |
dc.description.abstract | Η πτυχιακή αυτή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την εκτίμηση των απωλειών παραγωγής
από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (Greapvine Trunk Diseases-GTDs) αλλά και τη
διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και
Gewürztraminer στην περιοχή της Νεμέας Πελοποννήσου. Η έρευνα της επίδρασης των GTDs
για τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Gewürztraminer έγινε στο Κούτσι Νεμέας, στο κτήμα Seméli
και για τη Μαλαγουζιά σε αμπελώνα του Κτήματος Λαφαζάνη στις Αρχαίες Κλεονές. Οι
καταμετρήσεις αυτές έλαβαν χώρα τους μήνες Ιουλιο - Αύγουστο της καλλιεργητικής χρονιάς
2022.
Για κάθε ποικιλία καταγράφηκε η ένταση (σε κλίμακες) και η συχνότητα εμφάνισης των
συμπτωμάτων των GTDs βάση της εμφάνισης του χαρακτηριστικού συμπτώματος των
“λωρίδων τίγρη” στα φύλλα των πρέμνων. Η Μαλαγουζιά παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό
ασθενών φυτών, 27%. Ακολούθησε η Gewurztraminer με 20% και τέλος το Αγιωργίτικο με
16%. Ακολούθησε καταγραφή του βάρους των καρπών κάθε ποικιλίας για κάθε κλίμακα
συμπτωμάτων και συσχετισμός αυτών των δυο παραμέτρων. Οι μεγαλύτερες απώλειες
εμφανίστηκαν στη Μαλαγουζιά με 15,7%., έπειτα στο Αγιωργίτικο με 13,8% και ακολούθησε
η Gewurztraminer με 10,3%.
Μετέπειτα, μύκητες από έντονα συμπτωματικά πρέμνα απομονώθηκαν σε θρεπτικό
υπόστρωμα PDA και ταυτοποιήθηκαν μακροσκοπικά και μικροσκοπικά. Οι μύκητες οι οποίοι
εμφανίστηκαν με μεγαλύτερη επαναληψιμότητα για τη Μαλαγουζιά ήταν παθογόνα της
οικογένειας Botryosphaeriaceae,με το συντριπτικό ποσοστό του 76,9 % , για το Αγιωργίτικο
σε ποσοστό 23,07% ήταν και πάλι παθογόνα της ίδιας οικογένειας. και τέλος στη
Gewurztraminer κυριάρχησαν τα παθογόνα της Ίσκας, Phaemoniella ssp., και
Phaeoacremonium ssp., με ποσοστό 25% το καθένα. | el |
dc.format.extent | 56 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ασθένειες ξύλου της αμπέλου | el |
dc.subject | Ίσκα | el |
dc.subject | Αγιωργίτικο | el |
dc.subject | Μαλαγουζιά | el |
dc.subject | Gewürztraminer | el |
dc.subject | Νεμέα | el |
dc.title | Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer στην περιοχή της Νεμέας | el |
dc.title.alternative | Estimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Agiorgitiko, Malagousia and Gewürztraminer at the area of Nemea | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Banilas, Georgios | |
dc.contributor.committee | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The subject of this thesis is the assessment of production losses from Grapevine Trunk Diseases
(GTDs) and the investigation of the pathogenic causes in the Agiorgitiko, Malagouzia and
Gewürztraminer cultivars in the Nemea area of the Peloponnese. The research on the effect of
GTDs for the Agiorgitiko and Gewürztraminer cultivars was done in Koutsi Nemea, in the
vineyards of Seméli Estate and for Malagouzia in the Lafazanis Estate vineyard in Ancient
Kleones. These measurements took place in the months of July - August 2022.
For each cultivar the intensity of GTDs symptoms (based on severity score) and the disease
incidence were measured based on the appearance of the characteristic symptom “tiger stripes”
on the leaves. Malagouzia presented the highest percentage of diseased plants with 27%.
Gewurztraminer follows with 20% and finally Agiorgitiko with 16%. This was followed by a
recording of the yield for each disease score and cultivar and correlation of these two
parameters. The biggest losses occurred in Malagouzia, 15.7%, then in Agiorgitiko, 13.8% and
finally in Gewurztraminer, 10.3%.
Subsequently, wood samples from highly symptomatic plants were taken and endophytic fungi
were isolated on PDA substrate. They were identified based on macroscopic and microscopic
characteristics. The fungi that appeared in the plates with greater repeatability were for
Malagouzia pathogens of the Botryosphaeriaceae family, with the overwhelming percentage of
76.9%, for Agiorgitiko at a percentage of 23.07% also Botryosphaeriaceae species were
dominant and finally in Gewurztraminer the pathogens of Esca, Phaemoniella ssp., and
Phaeoacremonium ssp., dominated with 25% each | el |
dcterms.embargoTerms | 12 months | el |
dcterms.embargoLiftDate | 2024-10-16T08:24:09Z | |