Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer στην περιοχή της Νεμέας

dc.contributor.advisorGkizi, Danai
dc.contributor.authorΒογιατζή, Μαρία Κωνσταντίνα
dc.date.accessioned2023-10-17T08:24:09Z
dc.date.issued2023-10-05
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5336
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5173
dc.description.abstractΗ πτυχιακή αυτή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (Greapvine Trunk Diseases-GTDs) αλλά και τη διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer στην περιοχή της Νεμέας Πελοποννήσου. Η έρευνα της επίδρασης των GTDs για τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Gewürztraminer έγινε στο Κούτσι Νεμέας, στο κτήμα Seméli και για τη Μαλαγουζιά σε αμπελώνα του Κτήματος Λαφαζάνη στις Αρχαίες Κλεονές. Οι καταμετρήσεις αυτές έλαβαν χώρα τους μήνες Ιουλιο - Αύγουστο της καλλιεργητικής χρονιάς 2022. Για κάθε ποικιλία καταγράφηκε η ένταση (σε κλίμακες) και η συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων των GTDs βάση της εμφάνισης του χαρακτηριστικού συμπτώματος των “λωρίδων τίγρη” στα φύλλα των πρέμνων. Η Μαλαγουζιά παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών φυτών, 27%. Ακολούθησε η Gewurztraminer με 20% και τέλος το Αγιωργίτικο με 16%. Ακολούθησε καταγραφή του βάρους των καρπών κάθε ποικιλίας για κάθε κλίμακα συμπτωμάτων και συσχετισμός αυτών των δυο παραμέτρων. Οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίστηκαν στη Μαλαγουζιά με 15,7%., έπειτα στο Αγιωργίτικο με 13,8% και ακολούθησε η Gewurztraminer με 10,3%. Μετέπειτα, μύκητες από έντονα συμπτωματικά πρέμνα απομονώθηκαν σε θρεπτικό υπόστρωμα PDA και ταυτοποιήθηκαν μακροσκοπικά και μικροσκοπικά. Οι μύκητες οι οποίοι εμφανίστηκαν με μεγαλύτερη επαναληψιμότητα για τη Μαλαγουζιά ήταν παθογόνα της οικογένειας Botryosphaeriaceae,με το συντριπτικό ποσοστό του 76,9 % , για το Αγιωργίτικο σε ποσοστό 23,07% ήταν και πάλι παθογόνα της ίδιας οικογένειας. και τέλος στη Gewurztraminer κυριάρχησαν τα παθογόνα της Ίσκας, Phaemoniella ssp., και Phaeoacremonium ssp., με ποσοστό 25% το καθένα.el
dc.format.extent56el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑσθένειες ξύλου της αμπέλουel
dc.subjectΊσκαel
dc.subjectΑγιωργίτικοel
dc.subjectΜαλαγουζιάel
dc.subjectGewürztraminerel
dc.subjectΝεμέαel
dc.titleΕκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Gewürztraminer στην περιοχή της Νεμέαςel
dc.title.alternativeEstimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Agiorgitiko, Malagousia and Gewürztraminer at the area of Nemeael
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBanilas, Georgios
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the assessment of production losses from Grapevine Trunk Diseases (GTDs) and the investigation of the pathogenic causes in the Agiorgitiko, Malagouzia and Gewürztraminer cultivars in the Nemea area of the Peloponnese. The research on the effect of GTDs for the Agiorgitiko and Gewürztraminer cultivars was done in Koutsi Nemea, in the vineyards of Seméli Estate and for Malagouzia in the Lafazanis Estate vineyard in Ancient Kleones. These measurements took place in the months of July - August 2022. For each cultivar the intensity of GTDs symptoms (based on severity score) and the disease incidence were measured based on the appearance of the characteristic symptom “tiger stripes” on the leaves. Malagouzia presented the highest percentage of diseased plants with 27%. Gewurztraminer follows with 20% and finally Agiorgitiko with 16%. This was followed by a recording of the yield for each disease score and cultivar and correlation of these two parameters. The biggest losses occurred in Malagouzia, 15.7%, then in Agiorgitiko, 13.8% and finally in Gewurztraminer, 10.3%. Subsequently, wood samples from highly symptomatic plants were taken and endophytic fungi were isolated on PDA substrate. They were identified based on macroscopic and microscopic characteristics. The fungi that appeared in the plates with greater repeatability were for Malagouzia pathogens of the Botryosphaeriaceae family, with the overwhelming percentage of 76.9%, for Agiorgitiko at a percentage of 23.07% also Botryosphaeriaceae species were dominant and finally in Gewurztraminer the pathogens of Esca, Phaemoniella ssp., and Phaeoacremonium ssp., dominated with 25% eachel
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-10-16T08:24:09Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές