dc.contributor.advisor | Basalekou, Marianthi | |
dc.contributor.author | Γεωργάκης, Κωνσταντίνος | |
dc.contributor.author | Τσιντώνης, Χρήστος | |
dc.date.accessioned | 2023-11-06T08:38:21Z | |
dc.date.issued | 2023-11-04 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5590 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5427 | |
dc.description.abstract | Σημαντική θέση ανάμεσα στις λευκές αυτόχθονες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην
Ελλάδα κατέχει το Ασύρτικο. Στο ιδιαίτερο terroir της Σαντορίνης από την οποία
προέρχεται δίνει οίνους εξαιρετικής ποιότητας, με ισχυρή ικανότητα βαθιάς
παλαίωσης. Παρόλα αυτά τόσο ο ανώτατος όσο και ο ιδανικός χρόνος παλαίωσης είναι
δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάσθηκε
η ικανότητα της φασματοσκοπίας υπέρυθρου μετασχηματισμού Fourier (FTIR) να
δώσει περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της παλαίωσης, τόσο ως προς τις
διαφοροποιήσεις που προκύπτουν μεταξύ των δειγμάτων, ως αποτέλεσμα του χρόνου,
όσο και ως προς την ποιότητα των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά
και έδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό μοντέλο πρόβλεψης, με την
βοήθεια των φασμάτων του FTIR, το οποίο είχε αρκετά αξιόλογο ποσοστό επιτυχίας
και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρόμοια πειράματα. | el |
dc.format.extent | 116 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | FTIR | el |
dc.subject | Σαντορίνη | el |
dc.subject | Ασύρτικο | el |
dc.subject | Παλαίωση | el |
dc.title | Μελέτη του προφίλ οίνων από Ασύρτικο Σαντορίνης προερχόμενων από διαφορετικές χρονιές | el |
dc.title.alternative | Study on the profile of Assyrtiko wines from Santorini, originating from different vintages | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Tataridis, Panagiotis | |
dc.contributor.committee | Παρασκευόπουλος, Ιωάννης | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | Assyrtiko occupies an important position among the white autochthonous varieties
cultivated in Greece. In the special terroir of Santorini, from which it originates, it gives
wines of excellent quality, with a long ageing potential. However, both the maximum
and the ideal ageing duration are difficult to determine. In this thesis, the ability of
Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) to provide more information on the
aging process was examined, both in terms of the differences that arise between the
samples, as a result of time, and in terms of the quality of the samples. The results were
encouraging and showed that a satisfactory prediction model can be created with the
help of the FTIR spectra, which could be used for similar experiments | el |
dcterms.embargoTerms | 12 months | el |
dcterms.embargoLiftDate | 2024-11-05T08:38:21Z | |