Show simple item record

Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε οίνο της ποικιλίας Βηλάνα

dc.contributor.advisorArapitsas, Panagiotis
dc.contributor.authorΠέππα, Ελένη
dc.date.accessioned2023-11-07T09:24:21Z
dc.date.issued2023-10-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5600
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5437
dc.description.abstractΚατά την πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων της ποικιλίας Βηλάνα, στους οποίους έχουν προστεθεί διαφορετικές ποσότητες φουμαρικού και μηλικού οξέος, καθώς και στα μισά δείγματα είχε γίνει προσθήκη βακτηρίων. Τα δείγματα μοιράστηκαν σε δύο παρτίδες, μία προς μελέτη στους τρεις μήνες και μία προς μελέτη στους έξι μήνες. Το φουμαρικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για την αναστολή της μηλογαλακτικής ζύμωσης, ενώ οι αναλύσεις που έγιναν αφορούν την μέτρηση των επιπέδων της οξύτητας, του pH, του θειώδους οξέος και του χρώματος των δειγμάτων. Οι ποσότητες 300 και 600 mg/L φουμαρικό ήταν ικανές να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή της, ενώ σε προσθήκη μηλικού 3 g/L, ακόμα και χωρίς προσθήκη φουμαρικού η μηλογαλακτική δεν διεξήχθη για την χρονική διάρκεια του πειράματος (6 μήνες). Η προσθήκη των δύο οξέων οδήγησε σε αύξηση της οξύτητας, με ταυτόχρονη μείωση του pH. Το φουμαρικό οξύ σε προσθήκη 300 και 600 mg/L οδήγησε σε αύξηση οξύτητας 4-5 και 8-10 meq/L, και μείωση pH 0,05 και 0,10 αντίστοιχα. Το μηλικό οξύ σε προσθήκη 1 και 3 mg/L οδήγησε σε αύξηση οξύτητας 20 και 40 meq/L και μείωση pH 0,1 και 0,3 αντίστοιχα. Τέλος, το χρώμα των δειγμάτων φαίνεται να επηρεάστηκε από το φουμαρικό οξύ με τα δείγματα που είχαν την μέγιστη προσθήκη να εμφανίζουν υψηλότερη ένταση χρώματος και φωτεινότητα. Τα εν λόγω δείγματα εμφανίζουν διαφορές που παρατηρούνται οπτικά σε σχέση με τα δείγματα στα οποία δεν υπήρχαν προσθήκες.el
dc.format.extent55el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΦουμαρικό οξύel
dc.subjectΜηλογαλακτική ζύμωσηel
dc.subjectΑύξηση οξύτηταςel
dc.subjectΓαλακτικό οξύel
dc.subjectΜηλικό οξύel
dc.titleΧρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε οίνο της ποικιλίας Βηλάναel
dc.title.alternativeUse of fumaric acid for the control of malolactic fermentation and study of its effect on the main quality characteristics in wine of the Vilana varietyel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedDuring the thesis, the main quality characteristics of the wines of the Vilana variety were studied, to which different amounts of fumaric and malic acid have been added, as well as bacteria were added to half of the samples. The samples were divided into two batches, one to be studied at three months and one to be studied at six months. Fumaric acid was used to inhibit malolactic fermentation, while the analyzes carried out concern the measurement of the levels of acidity, pH, sulfuric acid and color of the samples. The amounts of 300 and 600 mg/L of fumaric acid were able to prevent the malolactic fermentation from occurring, while with the addition of 3 g/L of malic acid, even without the addition of fumaric, malolactic fermentation was not conducted for the duration of the experiment (6 months). The addition of the two acids led to an increase in acidity, with a simultaneous decrease in pH. Fumaric acid added at 300 and 600 mg/L resulted in an increase in acidity of 4-5 and 8-10 meq/L, and a decrease in pH of 0.05 and 0.10 respectively. Malic acid added at 1 and 3 mg/L resulted in an increase in acidity of 20 and 40 meq/L and a decrease in pH of 0.1 and 0.3, respectively. Finally, the color of the samples appeared to be affected by fumaric acid with the samples having the maximum addition showing higher color intensity and brightness. Said samples show visually observable differences compared to samples in which there were no additions.el
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-11-06T09:24:21Z


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές