Εφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πειραιά
Application of correct practices handling food in the nursery schools of municipality of Piraeus
Keywords
Παιδικός σταθμός ; Νήπια ; Βρέφη ; Τρόφιμα ; Μεταχείριση τροφίμων ; Ορθές πρακτικές ; Διασφάλισης ποιότητας τροφίμων ; Ποιοτικός έλεγχος ; Δήμος Πειραιά ; Kindergartens ; Municipality of Piraeus ; Food ; Quality controlAbstract
Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αναδειχθούν: η ορθή πολιτική της
εφαρμογής ενός συστήματος ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των
τροφίμων που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς
του Δήμου Πειραιά, και η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού που μεταχειρίζεται
τα τρόφιμα και προετοιμάζει τα γεύματα των νηπίων.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής, ύστερα από συνεννόηση με τους
υπευθύνους των παιδικών σταθμών του Δήμου Πειραιά, καταγράφονται:
1. οι πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την παραλαβή, αποθήκευση και
μεταχείριση των τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των
γευμάτων,
2. ο τρόπος συντήρησης των γευμάτων μέχρι να διατεθούν στα νήπια,
3. τα είδη των προϊόντων που επιλέγονται για τη σίτιση των νηπίων,
4. οι πρακτικές καθαριότητας και απολύμανσης του χώρου παρασκευής των
γευμάτων, καθώς αυτό το κομμάτι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ορθών
πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων.
5. η συνολική εκπαίδευση που έχει δεχθεί το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με
τα τρόφιμα και παρασκευάζει τα προσφερόμενα γεύματα.
Το όφελος από τη συγκεκριμένη ερευνητική πτυχιακή είναι η ανάδειξη της εφαρμογής
ορθών πρακτικών μεταχείρισης τροφίμων σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο, όπως οι
παιδικοί σταθμοί, και ιδίως στο δημόσιο τομέα.
Abstract
The purpose of this thesis is to highlight the correct policy of implementing a system
of quality control and quality assurance of the food used to feed infants in the
kindergartens of the Municipality of Piraeus, and the appropriate training of the staff
who handle the food and prepare toddler meals.
In the context of the specific thesis, after consultation with the managers of the Piraeus
Municipality's daycare centers, the following are recorded:
1. the practices applied during the receipt, storage and treatment of the food
used for the preparation of the meals,
2. the way of preserving the meals until they are available to the infants,
3. the types of products chosen for infant feeding,
4. the cleaning and disinfection practices of the food preparation area, as this
part is an integral part of good food handling practices.
5. the overall training received by staff who come into contact with food and
prepare the meals offered.