dc.contributor.advisor | Gkizi, Danai | |
dc.contributor.author | Γιολδάσης, Μανώλης | |
dc.date.accessioned | 2024-03-06T16:04:30Z | |
dc.date.available | 2024-03-06T16:04:30Z | |
dc.date.issued | 2024-03 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6007 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5843 | |
dc.description.abstract | Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών, αλλά και στην ποιότητα των σταφυλιών είναι οι ασθένειες από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το αμπέλι. Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στις ασθένειες ξύλου, όπως είναι η ίσκα, η ευτυπίωση και η βοτρυοσφαίρια, οι οποίες προκαλούνται από παθογόνους μύκητες. Πραγματοποιήθηκε πειραματική μελέτη σε τρεις ποικιλίες αμπελιού, Merlot, Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, σε αμπελώνες της περιοχής Ροδιά Τυρνάβου. Από κάθε ποικιλία, πριν τον τρύγο, επιλέχθηκαν τυχαία 100 φυτά και εξετάστηκαν ως προς την παρουσία και την ένταση των συμπτωμάτων ασθενειών ξύλου. Για την καταγραφή της έντασης της ασθένειας χρησιμοποιήθηκε κατάλληλη κλίμακα καταγραφής συμπτωμάτων «λωρίδων τίγρη». Από δείγματα προσβεβλημένου ξύλου πραγματοποιήθηκαν απομονώσεις ενδοφυτικών μυκήτων με σκοπό τη διερεύνηση των παθογόνων αιτιών των ασθενειών στους εν λόγω αμπελώνες. Κατά την περίοδο του τρύγου, συλλέχθηκε και ζυγίσθηκε ο καρπός από πρέμνα κάθε κλίμακας έντασης συμπτωμάτων για κάθε ποικιλία. Υπολογίσθηκε η δυνητική και η εκτιμώμενη παραγωγή σταφυλιών, καθώς και η απώλεια παραγωγής που σημειώθηκε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμπτώματα προσβολής εμφάνισε το 13% των φυτών της ποικιλίας Merlot και το 14% των ποικιλιών Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Οι πιο διαδεδομένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, για όλες τις ποικιλίες, ανήκαν στην οικογένεια Botryosphaeriaceae, ενώ, σε μικρότερο βαθμό, υπήρξε και προσβολή από μύκητες του γένους Fomitiporia και Phaeoacremonium, στις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Οι ασθένειες ξύλου οδήγησαν σε απώλεια παραγωγής, η οποία υπολογίσθηκε για το Merlot ίση με 8,49%, για το Ασύρτικο, 8,70% και για το Ξινόμαυρο ίση με 10,77%. | el |
dc.format.extent | 56 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ασθένειες ξύλου της αμπέλου | el |
dc.title | Εκτίμηση απωλειών παραγωγής απο ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση τών παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Merlot Ασύρτικο και Ξινόμαυρο στην περιοχή του Τυρνάβου | el |
dc.title.alternative | Estimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Merlot, Asyrtiko and Xinomavro of the area of Tyrnav | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.committee | banilas, george | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |