dc.contributor.advisor | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.author | Αχλαδιώτη, Μαρία | |
dc.contributor.author | Βακόλα, Αναστασία | |
dc.date.accessioned | 2024-03-25T15:42:01Z | |
dc.date.available | 2024-03-25T15:42:01Z | |
dc.date.issued | 2024-03-20 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6147 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5983 | |
dc.description.abstract | Μελετώντας τις αντιοξειδωτικές, και όχι μόνο, ιδιότητες των πολυφαινολών των κόκκινων σταφυλιών και τη συμβολή τους στον κλάδο της κοσμετολογίας, οδηγηθήκαμε στη σύνθεση ενός προϊόντος περιποίησης προσώπου με χρήση αυτών, με σκοπό την αξιοποίηση των ευεργετικών τους χαρακτηριστικών. Οι πολυφαινόλες από κόκκινο σταφύλι συνδυάστηκαν με τη μωβ ορχιδέα, όπου πραγματοποιήθηκε εκχύλιση των άνθεών της σε αλκοόλη (βάμμα). Η ορχιδέα επιλέχθηκε τόσο για τις θρεπτικές, όσο και για τις οργανοληπτικές της ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, με τη χρήση και άλλων βασικών συστατικών για την παραγωγή κρέμας, δημιουργήθηκε ένα προϊόν περιποίησης δυνάμενο να προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και απαλότητα στην ανθρώπινη επιδερμίδα, καθώς και να μειώσει τις ελεύθερες ρίζες και τους ερεθισμούς του δέρματος, μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Η διεξαγωγή του πειραματικού μέρους της πτυχιακής εργασίας έλαβε χώρα στους εργαστηριακούς χώρους του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Παρασκευάστηκαν συνολικά τρεις διαφορετικές κρέμες οι οποίες διέφεραν ως προς την σύσταση σε πολυφαινόλες και στη ποσότητα εκχυλίσματος μωβ ορχιδέας: μία κρέμα βάσης με 0% πολυφαινόλες και 0% εκχυλίσματος μωβ ορχιδέας, μία κρέμα με 1,5% πολυφαινόλες και 0.5% εκχύλισμα μωβ ορχιδέας και μία κρέμα με 2% πολυφαινόλες και 1% εκχυλίσματος μωβ ορχιδέας. Επίσης, στο βάμμα μωβ ορχιδέας που παρήχθη και χρησιμοποιήθηκε στις κρέμες, πραγματοποιήθηκε ανάλυση HPLC με σκοπό τον προσδιορισμό φαινολικών ουσιών. Τέλος, οι κρέμες που παρασκευάστηκαν ελέχθηκαν και αξιολογήθηκαν από πλήθος δοκιμαστών μέσω ερωτηματολογίου που μοιράστηκε. Όλες οι κρέμες παρουσίασαν πολύ καλή ενυδάτωση και απορρόφηση από το δέρμα, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση, με παρόμοια υφή, ενώ φάνηκε μία προτίμηση ως προς το χρώμα και την οσμή στην κρέμα με το μεγαλύτερο ποσοστό φαινολικών και εκχυλίσματος μωβ ορχιδέας. | el |
dc.format.extent | 81 | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Πολυφαινόλες | el |
dc.subject | Μωβ ορχιδέα | el |
dc.subject | Κρέμα περιποίησης προσώπου | el |
dc.subject | Κόκκινο σταφύλι | el |
dc.title | Σύνθεση και μελέτη προϊόντων περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού και μωβ ορχιδέας | el |
dc.title.alternative | Composition and study of facial care products using red grape polyphenols and purple orchid | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κεχαγιά, Δέσποινα | |
dc.contributor.committee | Chatzilazarou, Arhontoula | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | After studying the antioxidant properties of red grape polyphenols and their contribution to the field of cosmetology, we have decided to make a skincare product to utilise all of their beneficial qualities. To fully use these qualities, red grapes were combined with purple orchids, whose flowers were extracted into alcohol. The orchid was specially chosen its nutritional as well as functional qualities. As a result, a skincare product was created, which can offer not only deep hydration and smoothness but also has the potential to decrease free radicals and skin irritation through its antioxidant and antimicrobial properties. The whole procedure of the experimental part of our Senior thesis took place in the Department of Wine, Vine and Beverage Sciences laboratory, in the Department of Food Science, at the University of West Attica. Three different creams were prepared which differed in the composition of polyphenols and the amount of purple orchid extract: a base cream with 0% polyphenols and 0% purple orchid extract, a cream with 1.5% polyphenols and 0.5% purple orchid extract and a cream with 2% polyphenols and 1% purple orchid extract. Also, the purple orchid extract produced and used in the creams was analyzed by HPLC to determine its phenolic substances. Finally, the creams that were prepared were tested and evaluated by several testers through a distributed questionnaire. All creams showed very good hydration and absorption by the skin, without any negative effect, with a similar texture, while a color and odor preference was seen for the cream with the highest percentage of phenolics and purple orchid extract. | el |