dc.contributor.advisor | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.author | Ντούσι, Μαρκέλα | |
dc.contributor.author | Ντάρδα, Σάρα | |
dc.date.accessioned | 2024-03-28T10:31:22Z | |
dc.date.available | 2024-03-28T10:31:22Z | |
dc.date.issued | 2024-03-13 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6214 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6050 | |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη τόσο των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων ενηλίκων
να διατηρήσουν το μεγαλύτερο όργανο τους, το δέρμα, υγιές, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη
της βιομηχανίας των καλλυντικών και συγκεκριμένα στον κλάδο των δερμοκαλλυντικών, ο
οποίος καθίσταται ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος. Για την παραγωγή δερμοκαλλυντικών
χρησιμοποιούνται διάφορα συστατικά, μερικά από τα οποία έχουν στόχο την αυξημένη
ενυδατική, αντιοξειδωτική ή /και αντιγηραντική τους δράση. Στην παρούσα εργασία
πραγματοποιήθηκε η παρασκευή κρεμών με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού, σε
συνδυασμό με την καφεΐνη. Οι πολυφαινόλες σταφυλιών καθώς και η καφεΐνη είναι γνωστό
ότι παρέχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, παρασκευάστηκαν δύο κρέμες
με κοινά συστατικά και που διάφεραν μόνο ως προς το αν περιέχουν εκχύλισμα καφεΐνης.
Επίσης, παρασκευάστηκε και μία κρέμα που να περιέχει βάμμα μοσχοκάρυδου. Για την
παρασκευή όλων των κρεμών επιλέχθηκε η χρήση κεριού μέλισσας και ξανθάνης σε ρόλο
γαλακτοποιητή. Πραγματοποιήθηκε μικροβιολογικός έλεγχος και έλεγχος σταθερότητας των
κρεμών σε διάστημα τριών μηνών και δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή ή ανάπτυξη
μικροοργανισμών. Τέλος, όλες οι κρέμες που παρασκευάστηκαν ελέγχθηκαν και
αξιολογήθηκαν από δοκιμαστές μέσω ερωτηματολογίου που μοιράστηκε. Με βάση τις
αξιολογήσεις, όλες οι κρέμες σημείωσαν καλή ενυδάτωση, παρατηρήθηκε σύσφιξη στο δέρμα,
χωρίς καμία αρνητική επίπτωση, ενώ φάνηκε μία προτίμηση στην κρέμα που περιείχε και
πολυφαινόλες και καφεΐνη ως προς την υφή και την οσμή της. Περαιτέρω μελέτες είναι
απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός σταθερού προϊόντος με χρήση των ανωτέρων συστατικών. | el |
dc.format.extent | 78 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Πολυφαινόλες κόκκινου σταφυλιού | el |
dc.subject | Κρέμα προσώπου | el |
dc.subject | Καφεΐνη | el |
dc.title | Σύνθεση και μελέτη προϊόντων περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού και καφεΐνης | el |
dc.title.alternative | Synthesis and study of facial care products using polyphenols from red grapes and caffeine | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Chatzilazarou, Arhontoula | |
dc.contributor.committee | Κεχαγιά, Δέσποινα | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | In recent years, the need of both older and younger adults to keep their largest organ,
the skin, healthy has contributed to the growth of the cosmetics industry, specifically the
dermocosmetics industry, which is becoming the fastest-growing industry. For the production
of skin cosmetics, various ingredients are used, some of which are aimed at their increased
moisturizing, antioxidant and/or antiaging effect. In this work, the preparation of creams was
carried out using red grape polyphenols, in combination with caffeine. Grape polyphenols as
well as caffeine are known to provide increased antioxidant activity. In particular, two creams
were prepared with common ingredients which differed only in whether they contain caffeine
extract. A cream containing tincture of nutmeg was also prepared. For the preparation of all
creams, the use of beeswax and xanthan was chosen as an emulsifier. Microbiological and
stability testing of the creams was carried out over three months and no change or growth of
micro-organisms was observed. Finally, all the creams that were made were tested and
evaluated by testers through a distributed questionnaire. Based on the evaluations, all creams
showed good hydration, skin tightening was observed, without any negative effects, while a
preference was seen for the cream containing both polyphenols and caffeine in terms of its
texture and smell. Further studies are necessary in order to develop a stable product using the
above ingredients. | el |