dc.contributor.advisor | Κεχαγιά, Δέσποινα | |
dc.contributor.author | Μπεκιολάρι, Ενέα | |
dc.contributor.author | Γεωργάρας, Λάμπρος | |
dc.date.accessioned | 2024-07-23T09:34:38Z | |
dc.date.available | 2024-07-23T09:34:38Z | |
dc.date.issued | 2023-07-18 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7153 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6985 | |
dc.description.abstract | Το φυτό Arbutus unedo, αλλιώς γνωστό ως φράουλα, δίνει τον καρπό που στην
Ελλάδα είναι γνωστός ως κούμαρο και έχει ιδιαίτερη σημασία για την
οικονομία. Τα διάφορα μέρη του φυτού βρίσκουν εφαρμογές σε διάφορους
τομείς, καθώς από διαδικασίες ζύμωσης και απόσταξης μπορούμε να
παραλάβουμε προϊόντα όπως μέλι, μαρμελάδα, αλκοολούχα ποτά κλπ, ενώ
χρησιμοποιούνται ευρέως και στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία
καλλυντικών. Συγκεκριμένα, έχει δειχθεί ότι το φυτό διαθέτει αντιμικροβιακές,
αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η διαδικασία
της παραγωγής αποσταγμάτων ύστερα από την επεξεργασία των καρπών του
φυτού έχει ενδιαφέρον και οι διάφορες πτητικές ενώσεις που περιέχονται σε
αυτά προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην οσμή και γεύση τους. Στην
παρούσα εργασία αναλύονται όλα τα παραπάνω και παρουσιάζεται η ο τρόπος
με τον οποίο έγινε η επεξεργασία του φρούτου για να αποκτήσουμε το τελικό
προϊόν . Επίσης και η σύγκριση μεταξύ δυο διαφορετικών αποσταγμάτων από
κούμαρα , εμπορίου και πειραματικού , σε διάφορες χημικές ενώσεις με την
μέθοδο αέριας χρωματογραφίας. Και τα δυο αποστάγματα περιέχουν τις
χημικές ενώσεις που προσδίδουν ευχάριστη γεύση και οσμή με διαφορά ότι το
απόσταγμα του εμπορίου είναι πιο ισορροπημένο. | el |
dc.format.extent | 48 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Απόσταξη | el |
dc.subject | Κούμαρο | el |
dc.subject | Αναλύσεις | el |
dc.subject | Arbutus unedo | el |
dc.subject | Οργανοληπτικά στοιχεία | el |
dc.title | Αλκοολούχο ποτό από κούμαρα | el |
dc.title.alternative | Alcohol beverage from koumara | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.committee | Μπερής, Ευάγγελος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | Αrbutus unedo, also known as Strawberry Tree, produces a fruit that in Greece
is commonly known as “koumaro” and it is of significant financial interest. The
various parts of the tree have applications in multiple fields, since the processes
of fermentation and distillation are used for products such as honey, jam,
alcoholic beverages, etc., while Arbutus unedo is also widely used in
pharmaceutical and cosmetics industries. In particular, it has been shown that the tree has antimicrobial, anticancer, antioxidant and anti-inflammatory
properties. The process of distillation is interesting, and the chemical
composition of distillate fractions is responsible for the characteristic smell and
taste of the products. In this work, we will analyze all the above issues and we
will give an example of the chemical composition of two different Greek fruit
distillates “koumaro” . Both distillates contain the chemical compounds that
provide a pleasant taste and aroma, with the difference being that the
commercial distillate is more balanced. | el |