Εμφάνιση απλής εγγραφής

Παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού: η περίπτωση της ελληνικής αγοράς

dc.contributor.advisorΠαναγιωτακοπούλου, Κωσταντίνα
dc.contributor.authorΚούρτης, Δημήτριος
dc.date.accessioned2024-07-24T10:22:11Z
dc.date.available2024-07-24T10:22:11Z
dc.date.issued2024-07-18
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7177
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7009
dc.description.abstractΟι παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού έχουν προβληματίσει τους παραγωγούς και τους εμπόρους κρασιών, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές κρασιού επιλέγουν κρασιά είναι πολύπλοκος και συλλογικός. Οι επιλογές των καταναλωτών κρασιού σχετικά με το ποιο κρασί θα επιλέξουν και θα καταναλώσουν, πηγάζουν από ένα πλήθος παραγόντων που είτε σχετίζονται με το προϊόν, είτε σχετίζονται με τον ίδιο τον καταναλωτή. Πολλές παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει σε διαφορετικές χώρες με ίδιους ή διαφορετικούς παράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού από αυτούς που αναλύονται στη συγκεκριμένη εργασία. Η συγκεκριμένη εργασία επικεντρώνεται στη περίπτωση της Ελληνικής αγοράς όσον αφορά τους παράγοντες που επιλέγουν και καταναλώνουν κρασί οι καταναλωτές, καθώς επίσης και στις στάσεις που έχουν απέναντι σε αυτούς τους παράγοντες. Οι επιλογές που κάνουν οι καταναλωτές βασίζονται στη γνώση τους σχετικά με το κρασί, στη συχνότητα-εμπειρία χρήσης που έχουν, στα χαρακτηριστικά και τις πληροφορίες που προϊόντος. Επίσης τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών επηρεάζουν την επιλογή κρασιού που θα κάνουν. Για το σκοπό της έρευνας δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή και διακινήθηκε σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου δείχνουν τις προτιμήσεις και τη σημαντικότητα των παραγόντων που επιλέγουν και καταναλώνουν κρασί οι συμμετέχοντες. Ο πιο βασικός παράγοντας για να καταναλώσουν κρασί οι συμμετέχοντες βρέθηκε να είναι η γεύση και οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να επιλέξουν κάποιο κρασί βρέθηκαν να είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση-χρώμα-άρωμα) και η ποιότητα ενός κρασιού.el
dc.format.extent49el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠροτιμήσειςel
dc.subjectΕμπειρία κατανάλωσηςel
dc.subjectΠαράγοντες επιλογήςel
dc.subjectΠαράγοντες κατανάλωσηςel
dc.titleΠαράγοντες επιλογής και κατανάλωσης κρασιού: η περίπτωση της ελληνικής αγοράςel
dc.title.alternativeDeterminants of wine choice and consumption: the case of the Greek marketel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΖάβαλη, Μαρία
dc.contributor.committeeΚαλδής, Παναγιώτης
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe factors of wine selection and consumption have troubled wine producers and merchants, but also consumers themselves. The way wine consumers choose wines is complex and collective. Wine consumers choices about which wine to choose and consume stem from a multitude of factors, that are either product-related or consumer-related. Many similar papers have been done in different countries with the same or different wine selection and consumption factors than those analyzed in this paper. This specific paper focuses on the case of the Greek market in terms of the factors that consumers choose and consume wine, as well as the attitudes they have towards these factors. The choices made by consumers are based on their knowledge about wine, the frequencyexperience of use they have, the characteristics and information of the product. Also, the social and demographic characteristics of consumers influence the choice they will make. For this research, a questionnaire was created in electronic form and circulated on electronic platforms. The results of the questionnaire show the preferences and importance of the factors that the participants choose and consume wine. The main factor for the participants to consume wine was found to be the taste and the most important factors to choose a wine were found to be the organoleptic characteristics (taste-color-aroma) and the quality of a wine.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές