dc.contributor.advisor | Σεχάντε, Αντνάν | |
dc.contributor.author | Κούβελα, Αναστασία | |
dc.date.accessioned | 2024-07-25T10:51:34Z | |
dc.date.available | 2024-07-25T10:51:34Z | |
dc.date.issued | 2024-07-19 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7196 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7028 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη μελέτη και παραγωγή φυτικών κρεμών
περιποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση συστατικών του σταφυλιού όπως είναι oι
πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιo. Η μελέτη εκτείνεται από την ιστορική αναδρομή στη χρήση
καλλυντικών μέχρι την περιγραφή των υλικών και τη σύνθεση των φυτικών προϊόντων
περιποίησης στο σήμερα, καθώς και των κρεμών που παράχθηκαν στους εργαστηριακούς
χώρους του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών.
Αρχικά, παρουσιάζεται η διαχρονική ανάγκη για προσωπική φροντίδα από την αρχαιότητα
έως σήμερα. Ακολουθεί ανάλυση της ανατομίας και φυσιολογίας του δέρματος, φανερώνοντας
πώς οι κρέμες διεισδύουν και βοηθούν στα διάφορα στρώματα του δέρματος.
Η μελέτη επικεντρώνεται στα σημαντικά φαινολικά συστατικά του σταφυλιού και τα οφέλη
τους στο δέρμα, εξετάζοντας βιώσιμους και μη βιώσιμους τρόπους εξαγωγής και
προσδιορισμού τους σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο
σταφυλέλαιο, την προέλευσή του και τις καλύτερες μεθόδους εκχύλισης που διατηρούν τις
ευεργετικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η αυξανόμενη χρήση του σταφυλελαίου
και των πολυφαινολών σε καλλυντικά προϊόντα και τα οφέλη τους για το δέρμα.
Στη συνέχεια, αναλύονται τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις συνταγές των κρεμών, τα
οφέλη τους στο δέρμα και οι συνταγές που δοκιμάστηκαν πειραματικά και εκτελέστηκαν.
Περιγράφονται τα ενδεικτικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, η διαδικασία αποστείρωσης και
ο ποιοτικός έλεγχος των ενεργών συστατικών όπως το σταφυλέλαιο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταναλωτών, που διεξήχθη μέσω φόρμας ερωτηματολογίου,
έδειξαν υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση, καθώς και σημαντική βελτίωση της επιδερμίδας από
τις φυτικές κρέμες που δοκιμάστηκαν.
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και καινοτομία στον τομέα της
φυτικής καλλυντικής περιποίησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των φυσικών
συστατικών όπως είναι οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιο, καθώς και των βιώσιμων
μεθόδων παραγωγής και εκχύλισής τους. | el |
dc.format.extent | 101 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Σταφυλέλαιο | el |
dc.subject | Πολυφαινόλες | el |
dc.subject | Κρέμες περιποίησης | el |
dc.subject | Ψυχρή κρέμα | el |
dc.subject | Καλλυντικά | el |
dc.subject | Δραστικές ουσίες | el |
dc.subject | Ευεργετικές ιδιότητες | el |
dc.subject | Εκχύλιση | el |
dc.subject | Ψυχρή πίεση | el |
dc.title | Μελέτη και παραγωγή προϊόντων περιποίησης (κρέμες) από συστατικά σταφυλιού όπως οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιο | el |
dc.title.alternative | Study and production of care products (creams) from grape components such as polyphenols and grape oil | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.committee | Chatzilazarou, Arhontoula | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | This thesis focuses on the study and production of plant-based face and eye creams, with a
particular emphasis on the use of grape-derived ingredients such as polyphenols and grapeseed
oil. The study ranges from the historical use of cosmetics to the description of materials and the
formulation of modern plant-based skincare products, including the creams produced in the
laboratory facilities of the Department of Wine, Vine, and Beverage Sciences.
Initially, the timeless need for personal care from antiquity to the present day is presented. This
is followed by an analysis of the anatomy and physiology of the skin, revealing how creams
penetrate and benefit the various layers of the skin.
The study centers on the significant phenolic components of grapes and their benefits to the
skin, examining both sustainable and non-sustainable methods of extraction and determination
according to the literature. Special emphasis is also placed on grapeseed oil, its origin, and the
best extraction methods that preserve its beneficial properties. Additionally, the increasing use
of grapeseed oil and polyphenols in cosmetic products and their benefits for the skin are
highlighted.
Subsequently, the materials used in the cream formulations, their benefits to the skin, and the
recipes tested experimentally and executed are analyzed. The indicative instruments used, the
sterilization process, and the quality control of active ingredients such as grapeseed oil are
described.
The results of the consumer study, conducted through a questionnaire form, showed high
acceptance and satisfaction with the plant-based creams tested. The creams demonstrated
significant benefits in improving the skin and gained the preference of users, indicating a bright
future for natural cosmetic products.
These findings pave the way for further research and innovation in the field of plant-based
skincare, emphasizing the importance of utilizing natural ingredients such as polyphenols and
grapeseed oil as well as sustainable production and extraction methods. | el |