Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη και παραγωγή προϊόντων περιποίησης (κρέμες) από συστατικά σταφυλιού όπως οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιο

dc.contributor.advisorΣεχάντε, Αντνάν
dc.contributor.authorΚούβελα, Αναστασία
dc.date.accessioned2024-07-25T10:51:34Z
dc.date.available2024-07-25T10:51:34Z
dc.date.issued2024-07-19
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7196
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7028
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη μελέτη και παραγωγή φυτικών κρεμών περιποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση συστατικών του σταφυλιού όπως είναι oι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιo. Η μελέτη εκτείνεται από την ιστορική αναδρομή στη χρήση καλλυντικών μέχρι την περιγραφή των υλικών και τη σύνθεση των φυτικών προϊόντων περιποίησης στο σήμερα, καθώς και των κρεμών που παράχθηκαν στους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Αρχικά, παρουσιάζεται η διαχρονική ανάγκη για προσωπική φροντίδα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ακολουθεί ανάλυση της ανατομίας και φυσιολογίας του δέρματος, φανερώνοντας πώς οι κρέμες διεισδύουν και βοηθούν στα διάφορα στρώματα του δέρματος. Η μελέτη επικεντρώνεται στα σημαντικά φαινολικά συστατικά του σταφυλιού και τα οφέλη τους στο δέρμα, εξετάζοντας βιώσιμους και μη βιώσιμους τρόπους εξαγωγής και προσδιορισμού τους σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σταφυλέλαιο, την προέλευσή του και τις καλύτερες μεθόδους εκχύλισης που διατηρούν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η αυξανόμενη χρήση του σταφυλελαίου και των πολυφαινολών σε καλλυντικά προϊόντα και τα οφέλη τους για το δέρμα. Στη συνέχεια, αναλύονται τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις συνταγές των κρεμών, τα οφέλη τους στο δέρμα και οι συνταγές που δοκιμάστηκαν πειραματικά και εκτελέστηκαν. Περιγράφονται τα ενδεικτικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, η διαδικασία αποστείρωσης και ο ποιοτικός έλεγχος των ενεργών συστατικών όπως το σταφυλέλαιο. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταναλωτών, που διεξήχθη μέσω φόρμας ερωτηματολογίου, έδειξαν υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση, καθώς και σημαντική βελτίωση της επιδερμίδας από τις φυτικές κρέμες που δοκιμάστηκαν. Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και καινοτομία στον τομέα της φυτικής καλλυντικής περιποίησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των φυσικών συστατικών όπως είναι οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιο, καθώς και των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και εκχύλισής τους.el
dc.format.extent101el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΣταφυλέλαιοel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΚρέμες περιποίησηςel
dc.subjectΨυχρή κρέμαel
dc.subjectΚαλλυντικάel
dc.subjectΔραστικές ουσίεςel
dc.subjectΕυεργετικές ιδιότητεςel
dc.subjectΕκχύλισηel
dc.subjectΨυχρή πίεσηel
dc.titleΜελέτη και παραγωγή προϊόντων περιποίησης (κρέμες) από συστατικά σταφυλιού όπως οι πολυφαινόλες και το σταφυλέλαιοel
dc.title.alternativeStudy and production of care products (creams) from grape components such as polyphenols and grape oilel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThis thesis focuses on the study and production of plant-based face and eye creams, with a particular emphasis on the use of grape-derived ingredients such as polyphenols and grapeseed oil. The study ranges from the historical use of cosmetics to the description of materials and the formulation of modern plant-based skincare products, including the creams produced in the laboratory facilities of the Department of Wine, Vine, and Beverage Sciences. Initially, the timeless need for personal care from antiquity to the present day is presented. This is followed by an analysis of the anatomy and physiology of the skin, revealing how creams penetrate and benefit the various layers of the skin. The study centers on the significant phenolic components of grapes and their benefits to the skin, examining both sustainable and non-sustainable methods of extraction and determination according to the literature. Special emphasis is also placed on grapeseed oil, its origin, and the best extraction methods that preserve its beneficial properties. Additionally, the increasing use of grapeseed oil and polyphenols in cosmetic products and their benefits for the skin are highlighted. Subsequently, the materials used in the cream formulations, their benefits to the skin, and the recipes tested experimentally and executed are analyzed. The indicative instruments used, the sterilization process, and the quality control of active ingredients such as grapeseed oil are described. The results of the consumer study, conducted through a questionnaire form, showed high acceptance and satisfaction with the plant-based creams tested. The creams demonstrated significant benefits in improving the skin and gained the preference of users, indicating a bright future for natural cosmetic products. These findings pave the way for further research and innovation in the field of plant-based skincare, emphasizing the importance of utilizing natural ingredients such as polyphenols and grapeseed oil as well as sustainable production and extraction methods.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές