Show simple item record

Υγιεινή σε βιομηχανίες παραγωγής αρτοσκευασμάτων : CIP συστήματα καθαρισμού και έλεγχος μιασμάτων

dc.contributor.advisorTsakali, Efstathia
dc.contributor.authorΤροχούτσου, Αντωνία
dc.date.accessioned2024-08-08T08:34:11Z
dc.date.available2024-08-08T08:34:11Z
dc.date.issued2024-07-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7320
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7152
dc.description.abstractΗ διασφάλιση της ασφάλειας και την ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων μιας εταιρίας αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε παραγωγικής διαδικασίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο και ταυτοχρόνως αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού Cleaning In Place (CIP) καθώς και την διαχείριση παρασίτων στην αρτοβιομηχανία. Σήμερα το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό κλειστό σύστημα καθαρισμού, εξασφαλίζοντας την ποιότητα, την ασφάλεια, την γρήγορη και αποτελεσματική καθαριότητα. Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες (μηχανική δύναμη, χημική δράση, εφαρμογή θερμότητας, χρόνος) που δύναται να προσαρμόζονται στο σύστημα ανάλογα τις ανάγκες της κάθε βιομηχανίας. Επιπλέον, παρουσιάζονται όλοι οι χρησιμοποιούμενοι τύποι του συστήματος. Αναπτύσσεται πλήρως το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στην αρτοβιομηχανία, οι λόγοι και οι ανάγκες που προκλήθηκαν ώστε να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σύστημα. Επιπλέον, δίνεται πλήρης αναφορά στην λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά της υγρής μαγιάς καθώς και οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σύστημα. Όπως θα ειπωθεί και στην συνέχεια η υγρή μαγιά αποτελεί ύλη μικροβιολογικά ευαίσθητη και μπορεί να δημιουργήσει έντονα παραγωγικά προβλήματα. Πάνω σε αυτό το στοιχείο προσαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα με στόχο να εξαλείψει οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει στο σύστημα η δράση της υγρής μαγιάς. Τέλος, κομμάτι της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί και η διαχείριση παρασίτων στην αρτοβιομηχανία. Η τήρηση ορθών πρακτικών, η σωστή και τακτική εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν βασικό κομμάτι για την αποτελεσματική διαχείριση και παρουσία των παρασίτων.el
dc.format.extent58el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCleaning In Placeel
dc.subjectCIPel
dc.subjectΣυστήματα καθαρισμούel
dc.subjectΑρτοβιομηχανίαel
dc.subjectΈλεγχος μιασμάτωνel
dc.subjectPest Controlel
dc.titleΥγιεινή σε βιομηχανίες παραγωγής αρτοσκευασμάτων : CIP συστήματα καθαρισμού και έλεγχος μιασμάτωνel
dc.title.alternativeHygiene in bakery production industries : CIP systems and Pest Controlel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeTsaknis, John
dc.contributor.committeeΠαπαδοπούλου, Όλγα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedEnsuring the safety and quality of a company's products is the basis of any productionvprocess. This thesis presents a special and at the same time effective Cleaning In Place (CIP) cleaning system as well as pest management in the bakery industry. Today this system is the fastest and most effective closed cleaning system, ensuring quality, safety, fast and efficient cleaning. There are four factors (mechanical force, chemical action, heat application, time) that can be adapted to the system according to the needs of each industry. In addition, all the types of system used are presented. The protocol used in the bakery industry, the reasons and the needs that led to the development of this system are fully developed. In addition, a full account is given of the functionality and characteristics of liquid yeast and the reasons why this system was chosen. As will be said later on, liquid yeast is a microbiologically sensitive material and can cause severe production problems. It is on the basis of this element that the specific system is adapted in order to eliminate any problem that the action of the liquid yeast may cause in the system. Finally, part of this thesis is also the management of pests in the bakery industry. Adherence to good practices, proper and regular training of staff is a key part for the effective management and presence of pests.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές