Πρακτικές διαχείρισης αμπελώνων που συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα
Vineyard management practices that contribute to reducing the carbon footprint
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Τσιμιτάκης, Εμμανουήλ
Ημερομηνία
2024-07Επιβλέπων
Κόρκας, ΗλίαςΛέξεις-κλειδιά
Κλιματική αλλαγή ; Αέρια θερμοκηπίου ; Εκπομπές CO2 ; Δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη ; Αποτύπωμα άνθρακα ; Αμπελουργικές πρακτικέςΠερίληψη
Διερχόμαστε τον αιώνα, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής είναι ορατές, αλλά
ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, προειδοποιούν και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα ώστε να ανταπεξέλθει στις επερχόμενες
πολυεπίπεδες αλλαγές. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που
οφείλονται στις ανεξέλεγκτες και εντατικές εκμεταλλεύσεις, δραστηριότητες που έχουν
δημιουργήσει τάσεις μεταβολών κλιματικών δεικτών με αυξανομένους ρυθμούς.
Συνεπώς είναι αυτονόητη η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, θεσμών, προτύπων και
πρακτικών για την καταγραφή του αποτυπώματος του άνθρακα με απώτερο σκοπό τη
σταδιακή μείωση των εκπομπών.
Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας γίνεται αναφορά στο φαινόμενο του
θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του, στις εκπομπές αέριων από τις ανθρωπογενείς
δραστηριότητες και στο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ακολουθεί αναφορά
στα θεσμικά όργανα που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να κατευθύνουν και να
οργανώσουν την ανθρωπότητα, αφενός για τη μείωση των εκπομπών των αέριων και
αφετέρου, για την προετοιμασία και την προσαρμογή των κοινωνιών έναντι των
επικείμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Γίνεται καταγραφή των λογιστικών
πρότυπων που αποτελούν απαραίτητο εργαλείο και έχουν θεσπιστεί για την πλήρη και
σωστή καταγραφή των εκπομπών των δραστηριοτήτων, των εκμεταλλεύσεων και των
επιχειρήσεων, όπως και η μεθοδολογία υπολογισμού των εκπεμπόμενων αερίων.
Η γεωργία εκπέμπει περί το ένα τέταρτο των αεριών παγκοσμίως και είναι από
τους τομείς που θα δεχθούν ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της κλιματικής αλλαγής,
διότι τα καιρικά φαινόμενα αποτελούν μια βασική μεταβλητή στη διαχείριση της γης. Ο
αμπελοοινικός κλάδος συνεισφέρει και αυτός στην κλιματική αλλαγή εκπέμποντας
σημαντικά ποσοστά αέριων του θερμοκηπίου.
Στην παρούσα εργασία έγινε καταγραφή των καλλιεργητικών πρακτικών που
εφαρμόζονται στους αμπελώνες, όπως και των φυσικών και βιοχημικών μηχανισμών
που απελευθερώνουν αέρια (κυρίως CO2, N2O, CH4) στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια
παρουσιάζονται βιβλιογραφικές μελέτες που αφορούν σε πρακτικές διαχείρισης
αμπελώνων προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα.
Περίληψη
We are entering the century where the effects of climate change are visible, but
still at an early stage. Researchers using statistical models warn and prepare humanity to
cope with the coming multi-layered changes. The anthropogenic emissions of
greenhouse gases due to uncontrolled and intensive exploitations, activities that have
created trends of changes in climate indicators at increasing rates. Therefore, the need to
create mechanisms, institutions, standards and practices to record the carbon footprint
with the ultimate goal of gradually reducing emissions is self-evident.
In the first chapters of the work, reference is made to the greenhouse effect and
its effects, gas emissions from human-made activities and the global warming potential.
This is followed by a reference to the institutions that have been established in order to
direct and organize humanity, on the one hand, to reduce gas emissions, and on the other
hand, to prepare and adapt societies against the impending effects of climate change.
The accounting standards are recorded, which are an essential tool and have been
established for the complete and correct recording of the emissions of activities, farms
and businesses, as well as the methodology for calculating the emitted gases.
Agriculture emits about a quarter of the world's emissions and is one of the
sectors that will probably take the biggest hit from climate change, because weather is a
key variable in land management. The wine industry also contributes to climate change
by emitting significant percentages of greenhouse gases.
In this work, a record was made of the cultivation practices applied in the
vineyards, as well as the physical and biochemical mechanisms that release gases
(mainly CO2, N2O, CH4) into the atmosphere. Next, bibliographic studies concerning
vineyard management practices are presented in order to reduce gas emissions into the
atmosphere.