Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα

dc.contributor.advisorBasalekou, Marianthi
dc.contributor.authorΣωτηριάδου, Στεφανία
dc.date.accessioned2024-09-17T06:17:03Z
dc.date.available2024-09-17T06:17:03Z
dc.date.issued2024-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7433
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7265
dc.description.abstractΟ βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η αναγνώριση των συστατικών των γιγάρτων του σταφυλιού προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων όσον το δυνατόν περισσότερο. Περιγράφεται η πορεία του φυτού της αμπέλου σημειώνοντας την ιστορία που έχει με το πέρασμα των αιώνων. Πολύτιμο φυτό από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή, η άμπελος και τα προϊόντα της υπήρξαν είδος ανταλλαγής ως υποκατάστατο των χρημάτων στο εμπόριο των αρχαίων και όχι μόνο χρόνων, ενώ παραμένει βασικό αγαθό ακόμα και για θρησκευτικά μυστήρια. Οι χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα γίγαρτα ως κύρια συστατικά θεωρούνται ιδανικές πρώτες ύλες για την παραγωγή προϊόντων. Οι ευεργετικές και χρήσιμες ιδιότητες τους φαίνεται πως τα καθιστά ένα υλικό με τεράστια αξία όσον αφορά την βιοδραστικότητά του. Βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς και τροφίμων μπορούν να επωφεληθούν από αυτά παρασκευάζοντας προϊόντα από φυσικά υλικά έναντι τεχνητών, ώστε να συνδράμουν σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής. Τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα που φέρουν τα πολύτιμα συστατικά του γιγάρτου αναφέρονται με σκοπό την προβολή τους και την ενθάρρυνση για νέες δημιουργίες από ακόμα περισσότερους παραγωγούς παρόμοιων προϊόντων. Γίνεται αναφορά σε εναλλακτικοί τρόπους αξιοποίησης τους σε άλλες κατηγορίες προϊόντων επιδεικνύοντας πως αυτό το υποπροϊόν της οινοποίησης έχει δυνητικά πολλαπλές χρήσεις. Ύστερα από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται πως η αξιοποίηση των γιγάρτων του σταφυλιού έχει οφέλη και για τον άνθρωπο όσον αφορά την υγεία του, τον εξωτερικό καλλωπισμό του καθώς και τα είδη τροφίμων που καταναλώνει καθώς και την οικονομία αφού εξοικονομούνται χρήματα από την μέχρι τώρα παραγωγή τεχνιτών πρώτων υλών. Μεγάλη σημασία έχει επίσης το γεγονός πως η εκμετάλλευση των κουκουτσιών θα μειώσει τις ποσότητες των αποβλήτων που προκύπτουν από τα οινοποιεία συνεισφέροντας στην προσπάθεια να μετριαστεί η κλιματική κρίση.el
dc.format.extent51el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΣταφύλιαel
dc.subjectΓίγαρταel
dc.subjectΦαινόλεςel
dc.subjectΚαλλυντικάel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΤρόφιμαel
dc.subjectΑντιοξειδωτικάel
dc.titleΑξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμαel
dc.title.alternativeUtilization of grape seeds in cosmetics, medicine and foodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.committeeChatzilazarou, Arhontoula
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe main achievement of this essay is to identify the constituents of grape seeds in order to be utilized by the product manufacturing industries as much as possible. The course of the vine plant is described, noting its history over the centuries. A plant with great value, from ancient times to modern times, the vine and its products have been a type of exchange as a substitute for money in trade in ancient times and beyond, while it remains an essential commodity even for religious sacraments. The chemical compounds that can be found in the grape seeds as main components are considered ideal raw materials future product production. Their beneficial and useful properties seem to make them a material with enormous nutritional value. Cosmetic, pharmaceutical and food industries can take advantage of this by making products from natural materials instead of artificial ones to contribute to a more sustainable way of production. The already existing products that carry the precious ingredients of the grape seeds are mentioned, in order to promote them and to encourage new creations by even more producers of similar products. Alternative ways of using them in other product categories are mentioned, demonstrating that this by-product of winemaking has potentially multiple uses. After this data, it is proven that the use of grape seeds has benefits for the humans in terms of their health, their external beauty as well as the food they consume and also the economy, since money is saved from the production of artificial raw materials that is happening until now. Lastly, it is crucial that the exploitation of the grape seeds will reduce the amount of waste coming from the wineries, contributing to the effort to mitigate the climate crisis.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές