Εμφάνιση απλής εγγραφής

Χρήση φυσικών εκχυλισμάτων για την ανάπτυξη ενεργούς συσκευασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμων

dc.contributor.advisorΓώγου, Ελένη
dc.contributor.authorΤουρκοχωρίτη, Ευαγγελία
dc.date.accessioned2024-11-12T10:05:31Z
dc.date.available2024-11-12T10:05:31Z
dc.date.issued2024-08-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8020
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7852
dc.description.abstractΟι σημερινές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναζήτηση εναλλακτικών πρακτικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Ένα μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η μείωση χρήσης των πλαστικών και η εύρεση εναλλακτικών υλικών και λύσεων στον τομέα των υλικών συσκευασίας τροφίμων. Τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά έχουν τραβήξει την προσοχή ως αντικείμενο έρευνας για τον σκοπό αυτό. Το πολυμερές του πολυγαλακτικού οξέος (Polylactic acid, PLA) είναι ένα τέτοιου είδους υλικό, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικό, κομποστοποιήσιμο και παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ‘Έχει όμως χαμηλούς φραγμούς σε αέρια όπως το οξυγόνο και σε υδρατμούς, χαρακτηριστικό που δυσκολεύει την χρήση του ως υλικό συσκευασίας ιδιαίτερα για τρόφιμα μακράς διάρκειας. Το τελευταίο μειονέκτημα φιλοδοξεί να υπερκεράσει αυτή η μελέτη, μετατρέποντας το φιλμ του PLA πολυμερούς σε ενεργό υλικό συσκευασίας με την προσθήκη ενεργών φυσικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση, ούτως ώστε να αποτελέσει εναλλακτική των συμβατικών πολυστρωματικών υλικών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη συσκευασία τροφίμων. Επιλεγμένα φυσικά αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα προστέθηκαν με τη μέθοδο της επίστρωσης σε επιφάνεια φιλμ PLA (PLA: πάχος 25μ, μοναδιαίο βάρος:32,5g/m2, WVTR 38°C, 90% R.H: 330 g/m2/24h, OTR23°C, 0%R.H: 900cc/m2/24h). Μελετήθηκε η χρήση (i) φυσικού εκχυλίσματος δενδρολίβανου που περιείχε 3140mg/L καρνοσόλης-καρνοσικού οξέος και (ii) εκχύλισμα εσπεριδοειδών που περιείχε 10000mg/L φλαβονοειδών, τα οποία μέσω επίστρωσης προστέθηκαν ομοιόμορφα σε επιφάνεια PLA εμβαδού 0,02 m2 και σε συγκέντρωση 300mg/m2 και 1000mg/m2, αντίστοιχα. Τα δύο αυτά ενεργά φιλμ PLA, όπως επίσης και απλό φιλμ PLA, αλλά και συμβατικό πολυστρωματικό υλικό συσκευασίας (πολυστρωματικό φιλμ με στρώματα πολυαιθυλενο-τερεφθαλικού εστέρα (PET), αιθυλενο-βινυλικής αλκοόλης (EVOH) και πολυαιθυλενίου (PE) ρολό με πάχος στρωμάτων: 12μmPET, 10 μmEVOH, 68μmPE) χρησιμοποιήθηκαν για τη συσκευασία σπόρων κουκουναριού και πραγματοποιήθηκε μελέτη διατηρησιμότητας σε θερμοκρασίες 25°C (συνήθης θερμοκρασία εμπορικής αποθήκευσης) και 40°C (αποθήκευση σε συνθήκες επιταχυνόμενης γήρανσης). Κατά την μελέτη διατηρησιμότητας ελέγχθηκε η εξέλιξη της οξείδωσης των λιπιδίων των σπόρων κουκουναριού για χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου, με προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων (Α.Ο), τα οποία υπεροξείδια σχηματίζονται κατά την οξείδωση των λιπιδίων. Με την πάροδο του χρόνου αποθήκευσης σε όλα τα δείγματα αυξήθηκε ο Α.Ο. Στην θερμοκρασία των 25°C όμως, στις ενεργές συσκευασίες PLA αυξήθηκε με μικρότερους ρυθμoύς από τις συσκευασίες απλού PLA, σε αντιστοιχία με το συμβατικό υλικό. Εν αντιθέσει με την θερμοκρασία των 40°C, όπου οι ενεργές συσκευασίες δεν φάνηκαν το ίδιο αποτελεσματικές, μιας και δεν εμφάνισαν ικανή μείωση στον ρυθμό οξείδωσης σε σχέση με την απλή συσκευασία PLA, ενώ παράλληλα οι συσκευασίες συμβατικού πολυστρωματικού υλικού εμφάνιζαν κατά πολύ μικρότερους ρυθμούς οξείδωσης. Τα παραπάνω αποτελέσματα εξάχθηκαν vii μέσω μελέτης της κινητικής της οξείδωσης των λιπιδίων σε σπόρους κουκουναριών συσκευασμένων στις διαφορετικές υπό μελέτη συσκευασίες. Η μελέτη της κινητικής της οξείδωσης έγινε για κάθε μία περίπτωση συσκευασίας ξεχωριστά σύμφωνα με την καμπύλη οξείδωσής της, στις δύο θερμοκρασίες αποθήκευσης οι οποίες μελετήθηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στους 25°C οι ενεργές συσκευασίες αύξησαν την διάρκεια ζωής του προϊόντος περίπου στο 80-100% σε σύγκριση με τη διάρκεια ζωής σε απλή συσκευασία PLA, επιτυγχάνοντας διάρκεια ζωής παραπλήσια αυτής της συμβατικής πολυστρωματικής συσκευασίας. Συνεπώς, το PLA με την τεχνολογία της ενεργής συσκευασίας και της χρήσης αντιοξειδωτικών εκχυλισμάτων μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική των συμβατικών πολυστρωματικών υλικών, για τη συσκευασία τροφίμων μακράς διάρκειας , με τάση προς οξείδωση και να μειωθεί έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που απορρέει από την χρήση συμβατικών υλικών συσκευασίας.el
dc.format.extent112el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΕνεργή συσκευασίαel
dc.subjectΦυσικά εκχυλίσματαel
dc.titleΧρήση φυσικών εκχυλισμάτων για την ανάπτυξη ενεργούς συσκευασίας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τροφίμωνel
dc.title.alternativeUse of natural extracts for the development of active packaging and the extension of the shelf life of foodel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΛάζου, Ανδριάνα
dc.contributor.committeeXanthakis, Epameinondas
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedToday's environmental requirements and European Union regulations require the search for alternative, more environmentally friendly practices in all aspects of everyday life. Part of this effort is to reduce the use of plastics and find alternative materials and solutions in the food packaging sector. Biodegradable materials have attracted attention as a subject of research for this purpose. Polylactic acid (PLA) polymer is one such material, which is environmentally friendly, economical, compostable and produced from renewable energy sources. However, PLA possess low barriers to gases such as oxygen and water vapour, limiting the application of PLA as food packaging material especially in the case of shelf stable food products with low levels of water content, susceptible to lipid oxidation. The latter drawback is the one that this study aims to overcome by converting the PLA polymer film into an active packaging material by adding active natural ingredients with antioxidant activity, so that it can be an alternative to conventional multilayer materials commonly used for food packaging. Selected natural antioxidant extracts were coated on PLA film surface (PLA: 25m thickness, unit weight:32.5g/m2, WVTR 38°C, 90% R.H: 330 g/m2/24h, OTR23°C, 0%R.H: 900cc/m2/24h). The use of (i) natural rosemary extract containing 3140mg/L of carnosol-carnosic acid and (ii) citrus extract containing 10000mg/L of flavonoids, which were uniformly added by coating to a PLA surface of 0.02 m2 area and at a concentration of 300mg/m2 and 1000mg/m2, respectively, was investigated. These two active PLA films, as well as plain PLA film and conventional multilayer packaging material (multilayer film with layers of polyethylene terephthalate ester (PET), ethylene vinyl alcohol (EVOH) and polyethylene (PE) roll with layer thickness: 12μmPET, 10μmEVOH, 68μmPE) were used for packaging pine nuts seeds and a shelf life study was carried out at 25°C (typical storage temperature) and 40°C (storage under accelerated aging conditions). During the shelf-life study, the lipid oxidation progress of pine nuts seeds was monitored over a period of six months by determining the number of peroxide value (PV) formed during lipid oxidation. Over the storage time in all samples, the PV increased in all samples; however, at 25°C, PV increase rate was lower in active PLA when compared with plain PLA packages, in correspondence with the conventional material. In contrast to the temperature of 40°C, where the active packages did not seem to be as effective as expected, since the PV increase rate was marginally lower in active PLA samples when compared to PLA samples. The above results were extracted by studying the kinetics of lipid oxidation in pine nuts seeds packed in the different packages under study. The study of oxidation kinetics was performed for each packaging case separately according to its oxidation curve, without mathematical standardization, since only two temperatures were studied in the experiment. Overall it was demonstrated that at 25 C the use of active PLA packaging in pine nuts led to a 80-100 % shelf life increase when compared with the PLA packages samples. While the shelf life of pine nuts packaged in active PLA was similar to the ones packaged in convnentional multilayer packaging. ix Therefore, PLA with active packaging technology and the use of antioxidant extracts can be an alternative to conventional multilayer materials, for packaging long-life, oxidation-prone food products, thus reducing the environmental footprint resulting from the use of conventional packaging.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές