Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023

dc.contributor.advisorGkizi, Danai
dc.contributor.authorΜπελογιάννη, Λαμπρινή Μαρία
dc.date.accessioned2024-12-18T08:57:55Z
dc.date.available2024-12-18T08:57:55Z
dc.date.issued2024-10-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8197
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-8026
dc.description.abstractΤο αμπέλι είναι ευάλωτο σε ασθένειες, ελλείψεις και παράσιτα οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες απόδοσης. Ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλεί προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών αλλά και την ποιότητα των σταφυλιών είναι οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στις ασθένειες ξύλου και συγκεκριμένα την Ίσκα που προκαλείται από διάφορους παθογόνους μύκητες. Η πειραματική μελέτη εκτελέστηκε σε δύο ποικιλίες του αμπελιού το Sauvignon Blanc και το Montepulciano σε 3 αμπελώνες της περιοχής της Βεγόρας του Αμύνταιου το καλοκαίρι του 2023 (2 αμπελώνες Sauvignon Blanc Ι και ΙΙ και Montepulciano). Στο πρώτο στάδιο της μελέτης έγινε τυχαία επιλογή 100 φυτών και διερευνήθηκαν ως προς την παρουσία και την ένταση συμπτωμάτων της Ίσκας. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι «λωρίδες τίγρης» και σ ’αυτό βασίστηκε και η κλίμακα καταγραφής συμπτωμάτων που χρησιμοποιήθηκε. Το δεύτερο στάδιο της πειραματικής μελέτης εξελίχθηκε κατά την διάρκεια του τρύγου, που συλλέχθηκαν και ζυγίστηκαν καρποί από πρέμνα της κάθε κλίμακας έντασης συμπτωμάτων για κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Επιπλέον υπολογίστηκε η δυνητική και η εκτιμώμενη παραγωγή σταφυλιών καθώς και η απώλεια παραγωγής λόγω της ασθένειας. Η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων στην ποικιλία Sauvignon Blanc Ι είναι 21%, στο Sauvignon Blanc ΙΙ είναι 13% και στο Montepulciano 14% ενώ η ένταση είναι 13,75% για το Sauvignon Blanc Ι 8%, για το Sauvignon Blanc ΙΙ και 8,25% για το Montepulciano. Συνεπώς η ασθένεια οδήγησε σε απώλεια παραγωγής η οποία υπολογίστηκε για το Sauvignon Blanc Ι, 12,5%, για το Sauvignon Blanc ΙΙ 9,3%, και για το Montepulciano ίση με 5,9%.el
dc.format.extent70el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑσθένειες ξύλουel
dc.subjectΊσκαel
dc.subjectΑμύνταιοel
dc.subjectSauvignon Blancel
dc.subjectMontepulcianoel
dc.subjectΛωρίδες τίγρηςel
dc.titleΕκτίμηση απωλειών από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου στην περιοχή του Αμύνταιου -2023el
dc.title.alternativeEstimation of yield losses from grapevine trunk diseases at the area of Amynteo,Greece-2023el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚόρκας, Ηλίας
dc.contributor.committeeBanilas, Georgios
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe vine is vulnerable to diseases, deficiencies and pests leading to significant yield losses. However, some of the most important factors that cause problems in the production potential of the vines and the quality of the grapes are the diseases. This thesis focuses on wood diseases and specifically Εsca caused by pathogenic fungi. The experimental study was performed on two varieties of vine, Sauvignon Blanc and Montepulciano in 3 vineyards in the area of Vegora, Amyndeon. In the first stage of the study, 100 plants were randomly selected and investigated for the presence and intensity of symptoms. The most characteristic symptom is the “tiger stripes” on which was based the disease index used in the experimental study. The second stage evolved during the harvest, where fruits of vines from each symptom intensity scale were collected and weighed for each variety separately. In addition, the potential and estimated grape production as well as the yield loss were calculated. The incidence of symptoms for the Sauvignon Blanc variety Ι is 21%, for the Sauvignon Blanc II it is 13% and for the Montepulciano 14% while the intensity is 13.75% for the Sauvignon Blanc I, 8% for the Sauvignon Blanc II and 8.25% for the Montepulciano. Wood disease therefore led to a loss of production calculated for Sauvignon Blanc I: 12,5%, Sauvignon Blanc II: 9,3%, and Montepulciano equal to 5,9%.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές