Φαινολικές ενώσεις του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία - Χημική ανάλυση αντιοξειδωτικής ικανότητας πολυφαινολικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου DIA ELIS
Health benefits of extra-virgin olive oil phenolic compounds - Chemical analysis of polyphenolic extra virgin olive oil DIA ELIS’ antioxidant ability

Λέξεις-κλειδιά
DIA ELIS ; Πολυφαινόλες ; FRAP ; DPPH ; TPC ; Folin-Ciocalteu ; Οξειδωτικό στρες ; Αντιοξειδωτική ικανότητα ; Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδοΠερίληψη
Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί ο ποσοτικός προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας καθώς και της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών ενώσεων, συγκεκριμένα πολυφαινολών, σε δείγμα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου DIA ELIS, με σκοπό την αξιολόγηση των ευεργετικών επιδράσεων που επιφέρει η κατανάλωσή του στην ανθρώπινη υγεία, στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους πυρήνες του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής, προσφέροντας ένα ευνοϊκό προφίλ λιπιδίων, χάρη στην μεγάλη συγκέντρωσή του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και την υψηλή συγκέντρωση βιολογικά δραστικών μορίων, όπως αντιοξειδωτικών, λόγω του χαμηλού βαθμού επεξεργασίας του σε σχέση με τα περισσότερα επεξεργασμένα φυτικά έλαια. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θεωρείται πως ευθύνεται για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία, προστατεύοντας από χρόνιες και μη-μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου, και του νευροεκφυλισμού. Συγκεκριμένα για τα αντιοξειδωτικά, μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει οι πολυφαινολικές ενώσεις, καθώς θεωρείται πως ευθύνονται για σημαντικό μέρος της αντιοξειδωτικής δράσης του ελαιολάδου στην πρόληψη και την επιβράδυνση πολλών νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και την χρόνια φλεγμονή. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει την χημική σύσταση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε πολυφαινόλες, να επισημάνει τα ευεργετικά οφέλη που επιφέρει η καθημερινή κατανάλωσή τους στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, καθώς και να εξετάσει παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την συγκέντρωσή τους στο ελαιόλαδο, από την παραγωγή του μέχρι την άφιξη στα χέρια του καταναλωτή.
Για την πραγματοποίηση της μελέτης στάλθηκε δείγμα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου DIA ELIS στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ερευνητικό Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας, Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών. Το δείγμα υπέστη επεξεργασία διαχωρισμού υδρόφιλης και υδρόφοβης φάσης με διάλυμα n-εξανίων, και στην υδρόφιλη φάση, η οποία περιέχει τις πολυφαινόλες, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με μεθόδους FRAP, DPPH, Folin-Ciocalteu, και ποιοτική μέτρηση στον αναλυτή LC-MS.
Μέσω των μεθόδων FRAP και DPPH, ποσοτικοποιήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του ελαιολάδου, ενώ με την μέθοδο Folin-Ciocalteu μετρήθηκε η ολική συγκέντρωσή του σε πολυφαινόλες (TPC). Με την μέθοδο LC-MS (υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας) ταυτοποιήθηκαν τα φαινολικά καφεϊκό οξύ, γαλλικό οξύ, κουμαρικό οξύ, κατεχίνη και πυρογαλλικό οξύ.
Η μέση τιμή της συγκέντρωσης ολικών πολυφαινολών (TPC), όπως μετρήθηκε με την μέθοδο Folin-Ciocalteu, υπολογίζεται στα 544,954 ppm (ή 544,954mg/Kg) GAE. Στην μέθοδο FRAP, το DIA ELIS έδειξε μέση αντιοξειδωτική ικανότητα ίση με 1197,3μΜ FeSO4 7H2O. Στη μέθοδο DPPH, το DIA ELIS έδειξε ανασταλτική ικανότητα στην δράση ελευθέρων ριζών DPPH της τάξεως του 31.42%. Στη μέθοδο LC-MS, εντοπίστηκαν ποιοτικά οι ενώσεις καφεϊκό οξύ, γαλλικό οξύ, κουμαρικό οξύ, κατεχίνη και πυρογαλλικό οξύ.
Περίληψη
The goal of this present study is the quantification of the antioxidant capacity, as well as the concentration of antioxidant compounds, particularly polyphenols, in the extra virgin olive oil DIA ELIS, aiming to assess its beneficial effects on the human health brought about by its consumption, on the basis of the Mediterranean Diet.
Extra virgin olive oil lies at the core of the Mediterranean Diet model, providing a fat source with an advantageous fatty acid profile, attributed to its high concentration of monounsaturated fatty acids (MUFAs), as well as its high concentration of bioactive compounds, particularly antioxidants, thanks to its low degree of refining in comparison to most processed vegetable oils. This combination of factors is considered paramount to its beneficial effects on human health, acting as a protective tool against the onset of chronic and non-communicable diseases, such as cardiovascular diseases (CVD), cancer, and neurodegeneration. Particularly, in the case of antioxidants, polyphenolic compounds have received a lot of scientific attention in recent years, as they are considered to play an important part in the antioxidant effect of olive oil in the prevention and slowdown of diseases connected to oxidative stress and chronic inflammation. The goal of this present study is to investigate the chemical composition of extra virgin olive oil (EVOO) in polyphenols, to highlight the healthy benefits against oxidative stress brought on by their daily consumption, and to study factors that may affect their concentration in olive oil, from its production to its arrival at the hands of the consumer.
For the purposes of this study, a sample of EVOO DIA ELIS was sent to the Research Labor- atory of Chemistry, Biochemistry, and Cosmetology, in the Biomedical Sciences department of University of West Attica. The sample was subjected to liquid-liquid extraction with n-hexane solution, and the polar extract, which contained the polyphenol fraction, was tested with the FRAP, DPPH, Folin-Ciocalteu assays and was qualitatively assessed through LC-MS analysis.
Through the FRAP and DPPH assays, the total antioxidant capacity of the EVOO was quantified, and the total concentration of polyphenols (TPC) was assessed through the Folin- Ciocalteu assay. The LC-MS analysis (liquid chromatography-mass spectrometry) identified the phenolic compounds caffeic acid, gallic acid, coumaric acid, catechin and pyrogallic acid.
The Folin-Ciocalteu assay showed a mean TPC of 544.954 (or 544,954mg/Kg) GAE). In the FRAP assay, DIA ELIS showed an antioxidant ability equal to 1197.3μΜ FeSO47H2O. In the DPPH assay, DIA ELIS showed a reduction ability of DPPH radicals at a level of 31.42%. During LC-MS analysis, the compounds caffeic acid, gallic acid, coumaric acid, catechin and pyrogallol were identified.