Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αρωματικό προφίλ της ποικιλίας Ξυνιστέρι

dc.contributor.advisorΚεχαγιά, Δέσποινα
dc.contributor.authorΠαπανεοφύτου, Χαράλαμπος
dc.contributor.authorΕυγενίου, Μιχάλης
dc.date.accessioned2025-03-20T11:11:41Z
dc.date.available2025-03-20T11:11:41Z
dc.date.issued2025-02
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8841
dc.description.abstractΜέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η Κύπρος την δεκαετία του 60, κατά μεγάλο ποσοστό ο αμπελώνας της χώρας κυριαρχούσε κυρίως από την ερυθρή γηγενή ποικιλία Μαύρο, το οποίο θεωρείτο ο βασιλιάς του Κυπριακού αμπελώνα με αριθμούς που άγγιζαν το 80%, αφήνοντας το υπόλοιπο 20% στην λευκή γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι. Μια ποικιλία που μπορεί να αναπτυχθεί με μεγάλη ευκολία και με μεγάλη παραγωγικότητα χαρακτηρίζεται το Ξυνιστέρι. Όσο αφορά το ριζικό σύστημα της ποικιλίας έχει τεράστια δυνατότητα να ελίσσεται σε μια πλατιά εδαφική επιφάνεια. Χαρακτηριστικά όσον αφορά τα εδάφη που αναπτύσσεται το Ξυνιστέρι είναι η ασβεστοειδές ξηρότητα του εδάφους. Κατά μέσο όρο το Ξυνιστέρι θεωρείται ως ποικιλία πρώιμης ωρίμανσης σε συσχέτιση πάντα με την τοποθεσία που βρίσκεται. Ποικιλία μέσου μεγέθους, ελαφρώς ελλειψοειδή με κιτρινόχρυσους χρωματισμούς ράγας. Στις μέρες μας συγκαταλέγεται όπως και τότε μια από τις κυρίαρχες λευκές γηγενή ποικιλίες της Κύπρου. Σε αυτή την πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η οργανοληπτική αξιολόγηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι με άξονα την πάροδο του χρόνου. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν κρασιά από τρεις διαφορετικές χρονολογίες, με ίδια οινοποιητική διεργασία και ίδια εδαφική περιοχή. Για την διεκπεραίωση της οργανοληπτικής αξιολόγησης έχουν χρησιμοποιηθεί εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ομάδα, που αποτελείτο από εννιά άτομα μετά από τυφλή δοκιμή. Το κάθε άτομο της ομάδας γευσιγνωσίας κατά την διάρκεια της δοκιμής είχε μπροστά του ένα ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένες ερωτήσεις και απαντήσεις. Μετά το τέλος της ολοκλήρωσης της γευσιγνωσίας αναλύθηκαν τα αποτελέσματα που συμπλήρωσαν οι δοκιμαστές. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι ένα λευκό κρασί όπως το Ξυνιστέρι, έχει προοπτική παλαίωσης στη φιάλη αφού μπορεί να δώσει αρωματικές διαφορές στην εξέλιξη του.el
dc.format.extent60el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΞυνιστέριel
dc.subjectΟργανοληπτικός χαρακτήραςel
dc.subjectΠαλαίωσηel
dc.subjectΛευκός οίνοςel
dc.subjectΚυπριακός αμπελώναςel
dc.titleΑρωματικό προφίλ της ποικιλίας Ξυνιστέριel
dc.title.alternativeAromatic profil of Xynisteri varietyel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΜπερής, Ευάγγελος
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedUntil Cyprus gained independence in the 60s, the country's vineyard was largely dominated by the red indigenous variety Mavro which was considered the king of the Cypriot vineyard with numbers reaching 80%, leaving the remaining 20% to the white indigenous variety Xynisteri. As a variety that can be grown with great ease and with great productivity, Xynisteri is characterized. As far as the root system of the variety is concerned, it has a huge potential to maneuver over a wide soil surface. Characteristics regarding the soils where Xynisteri grows is the calcareous dryness of the soil. On average, Xynisteri is considered as an early ripening variety, always in relation to its location. Variety of medium size, slightly ellipsoidal with yellowish-golden rail colors. Nowadays you are, as then, one of the dominant white indigenous varieties of Cyprus. In this thesis, the organoleptic evaluation of the Xynisteri variety will be studied based on the passage of time, more specifically wines from three different dates with the same winemaking process and the same soil area will be presented. Bottled wines have been used to carry out the organoleptic evaluation, which were presented to a group consisting of... subjects after blind testing. Each person in the tasting group during the tasting had in front of them a questionnaire with specific questions and answers. At the end of the tasting, the results completed by the tasters were analyzed. The conclusions showed that a white wine such as Xynisteri has the prospect of aging in the bottle since it can give aromatic differences in its evolution.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές