dc.contributor.advisor | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.author | Λιάτης, Σωτήριος | |
dc.contributor.author | Μαρκάτη, Όλγα | |
dc.date.accessioned | 2021-07-29T06:45:37Z | |
dc.date.available | 2021-07-29T06:45:37Z | |
dc.date.issued | 2021-07-12 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/997 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-848 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον ρητινίτη οίνο ο οποίος παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως αποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτές αναφορές. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως οίνος ονομασίας κατά παράδοση ως αποκλειστικό ελληνικό προϊόν. Σύμφωνα με την νομοθεσία «ρετσίνα» είναι ο οίνος που παράγεται στην Ελλάδα από γλεύκος σταφυλιών επεξεργασμένο με ρητίνη Πεύκης Χαλεπίου (Pinus Halepenis). Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η μέτρηση της εκχυλισματικής και αντιοξειδωτικής ικανότητας της ρητίνης Πεύκης Χαλεπίου με τις μεθόδους Folin-Ciocalteu και DPPH. Αρχικά γίνεται εκτενής αναφορά στην προέλευση, καλλιέργεια και αξιοποίηση της ρητίνης καθώς και της χημικής της σύστασης. Ακολουθούν τα πρωτόκολλα μέτρησης αντιοξειδωτικής ικανότητας και το πειραματικό μέρος της πτυχιακής εργασίας με τους αντίστοιχους υπολογισμούς. | el |
dc.format.extent | 61 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ρητίνη | el |
dc.subject | Ρητινίτης οίνος | el |
dc.subject | Χαλέπιος πεύκη | el |
dc.subject | Ρετσίνα | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτική δράση | el |
dc.subject | Μέθοδος DPPH | el |
dc.subject | Μέθοδος Folin-Ciocalteu | el |
dc.subject | Αιθέρια έλαια | el |
dc.title | Μελέτη της εκχυλισματικής ικανότητας της ρητίνης πεύκης χαλεπίου στις ζυμώσεις και μελέτη της οξειδωτικής της ικανότητας | el |
dc.title.alternative | Study of the extractive capacity of the aleppo pine resin in fermentation and study of the oxidative capacity | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Νικολού, Βασίλειος | |
dc.contributor.committee | Ευαγγέλου, Αλεξάνδρα | |
dc.contributor.committee | Σεχάντε, Αντνάν | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The topic of the following thesis is resigned wine (retsina), which is being made through thousands of years as it was proven from archeological findings and written reports. The last years retsina was authenticated as Traditional Designation Wine and exclusively Greek product. According to the law restriction, retsina is a wine of Greece made by infusing wines with resin from Aleppo pine trees (Pinus Halepenis). The aim of this certain thesis was to calculate the extractive and antioxidant capacity of Aleppo pine’s resin by using the Folin-Ciocalteu method and DPPH. The first part is referred to the origin, cultivation and usage of resin, but also its chemical composition, too. Followed by the protocols about the extractive capacity readings, and lastly by the experimental part, where the results of the readings can be found. | el |