dc.contributor.advisor | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.author | Κυριακέας, Ηλίας | |
dc.date.accessioned | 2021-10-05T07:56:58Z | |
dc.date.available | 2021-10-05T07:56:58Z | |
dc.date.issued | 2021-09-29 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1252 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1103 | |
dc.description.abstract | Τα ανασυνδυασμένα ένζυμα (recombinant enzymes) είναι ένζυμα που παράγονται και εκκρίνονται από γενετικά τροποποιημένα συστήματα ξενιστών. Οι ξενιστές μπορεί να είναι μικροοργανισμοί, φυτά ή ζωικά κύτταρα. Τα ανασυνδυασμένα ή γενετικά τροποποιημένα ένζυμα έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν ή να τροποποιούν τις ενζυμολογικές ιδιότητες ή/και να αυξάνουν την καθαρότητα και την απόδοση της έκφρασης, αλλαγές οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε τροποποιημένες αλληλουχίες αμινοξέων, που προκύπτουν από τη χειραγώγηση της γονιδιακής αλληλουχίας. Οι βασικές στρατηγικές ανασυνδυασμού των ενζύμων χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: 1) κατευθυνόμενη εξέλιξη 2) ορθολογικός σχεδιασμός 3) ημι-ορθολογικός σχεδιασμός. Οι βασικότερες κατηγορίες ενζύμων που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα στη βιομηχανία τροφίμων είναι οι αμυλάσες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ενζύμων, οι πρωτεάσες, οι λιπάσες, οι πηκτινάσες και οι λακτάσες. Ωστόσο, αν και η τεχνολογία ανασυνδυαμένων ενζύμων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, έχει ήδη κυριαρχήσει στην αγορά και εξελίσσεται ραγδαία. | el |
dc.format.extent | 120 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Ανασυνδυασμένα ένζυμα | el |
dc.subject | Πρωτεϊνική μηχανική | el |
dc.subject | Συστήματα ξενιστών | el |
dc.subject | Κατευθυνόμενη εξέλιξη | el |
dc.subject | Ορθολογικός σχεδιασμός | el |
dc.title | Παραγωγή ανασυνδυασμένων ενζύμων στα τρόφιμα | el |
dc.title.alternative | Production of recombinant enzymes in food industry | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.committee | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Recombinant enzymes are enzymes produced and secreted by genetically engineered host systems. Hosts may be micro-organisms, plants or animal cells. Recombinant or genetically modified enzymes are designed to improve or modify enzymological properties and/or increase purity and efficiency of expression, changes which can be attributed to altered amino acid sequences resulting from manipulation of the gene sequence. The main enzyme rearrangement strategies are divided into 3 categories: 1) directed evolution 2) rational design 3) semi-rational design. The main classes of enzymes used in the food industry are amylases which constitute the largest part of the enzyme market proteases, lipases, pectinases and lactases. Although recombinant enzyme technology is at an early stage, it has already dominated the market and is developing rapidly. | el |