dc.contributor.advisor | Zoumpoulakis, Panagiotis | |
dc.contributor.author | Σαρδέλη, Αδαμαντία Ειρήνη | |
dc.date.accessioned | 2021-10-13T07:09:01Z | |
dc.date.available | 2021-10-13T07:09:01Z | |
dc.date.issued | 2021-09-30 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1326 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1177 | |
dc.description.abstract | Βασικό αντικείμενο μελέτης της παρακάτω εργασίας είναι τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMPs). Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση των FSMPs στην Ευρώπη και στη Αμερική. Αρχικά, παρατίθενται γενικές πληροφορίες για να κατανοήσει ο αναγνώστης τί ορίζεται ως FSMPs, όπως και κανονισμοί που ισχύουν για αυτά, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική. Στην συνέχεια, γίνεται αναφορά για την σύνθεση και για την παραγωγή αυτών των εξειδικευμένων προϊόντων. Έπειτα, αναλύονται οι κατηγορίες ασθενειών για τις οποίες προορίζονται τα FSMPs, όπως και τι κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Παρουσιάζονται δυο τύποι τέτοιων τροφίμων σαν παραδείγματα. Επιπροσθέτως, αναγράφονται οι κανονισμοί σήμανσης των προϊόντων αυτών, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Αμερική. Ακόμη, γίνεται αναφορά για τον τρόπο έγκρισης τους με έμφαση στον αρμόδιο οργανισμό της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρονται μερικές πληροφορίες από κλινικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας ορισμένων προϊόντων FSMPs. | el |
dc.format.extent | 74 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | FSMPs | el |
dc.subject | FDA | el |
dc.subject | Νομοθεσία Ε.Ε | el |
dc.subject | Ασθένειες | el |
dc.subject | Παθογένειες | el |
dc.title | Τρόφιμα ειδικού ιατρικού σκοπού | el |
dc.title.alternative | Foods for special medical purposes | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The main object of study of the following work is food intended for special medical purposes (FSMPs). The purpose of this paper is the presentence of FSMPs in both Europe and America. Initially, general information is provided for the reader to understand what is defined as a FSMPs, as well as the regulations that apply to them, both in Europe and in the America. Next, reference is made to the composition and production of these preparations. It then analyzes the disease categories for which the FSMPs is intended, as well as what product categories exist in the European market. Two types of FSMPs are presented as examples. In addition, the labeling regulations for these products are listed for both Europe and America. Furthermore, a report is made on the manner of their approval and information is provided for the competent body of Greece. Last but not least, relevant information from clinical trials conducted to test the effectiveness of FSMPs products is reported. | el |