Εμφάνιση απλής εγγραφής

Τελευταίες εξελίξεις στη μοντελοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα

dc.contributor.advisorΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΣαμιώτη, Γεωργία
dc.date.accessioned2021-10-26T07:04:46Z
dc.date.available2021-10-26T07:04:46Z
dc.date.issued2021-10-08
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1425
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1276
dc.description.abstractΗ Προγνωστική Μικροβιολογία (Predictive Microbiology) είναι ένας κλάδος της μικροβιολογίας ο οποίος εμπλέκει και τα μαθηματικά και ήδη μετρά 30 χρόνια. Ο στόχος της ήταν και παραμένει να «μαθηματικοποιήσει», δηλαδή να περιγράψει μέσω κατάλληλων εξισώσεων φαινόμενα επιβίωσης, ανάπτυξης ή θανάτωσης μικροοργανισμών. Τα τελευταία 10 χρόνια τα μαθηματικά μοντέλα της προγνωστικής μικροβιολογίας έχουν ενσωματωθεί σε λογισμικά (software) διαθέσιμα είτε στο Διαδίκτυο είτε ελεύθερα να «κατέβουν» σε υπολογιστές. Ορισμένα από αυτά είναι εμπορικά διαθέσιμα κατόπιν συνδρομής, κάποια άλλα είναι ελεύθερης πρόσβασης ενώ ορισμένα έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Τα χαρακτηριστικά των λογισμικών αυτών διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους, και πρακτικά δεν υπάρχει ένα το οποίο να μπορεί να διεκδικήσει το χαρακτηρισμό του «καλύτερου». Όλα έχουν περισσότερα του ενός υποπρογράμματα (modules) όπως: μοντέλα ανάπτυξης (Growth Models), κινητικής Θανάτωσης/ αδρανοποίησης (killing/ inactivation kinetics), Ανάπτυξης/ μη -Ανάπτυξης (Growth/ no-Growth), καθώς και μοντέλα παραγόμενα από εξωτερικά δεδομένα (Fitting data models).el
dc.format.extent51el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΜικροβιολογίαel
dc.subjectΜοντελοποίησηel
dc.subjectΔιάρκεια ζωήςel
dc.subjectΠαθογόνοι μικροοργανισμοίel
dc.titleΤελευταίες εξελίξεις στη μοντελοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμαel
dc.title.alternativeLatest developments in the modeling of pathogenic microorganisms in foodel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣπηλιώτης, Βασίλης
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedPredictive Microbiology is a field of microbiology that involves mathematics and has been mainly developed the 30 years. Its aim was and remains to "mathematize", that is, to describe, through appropriate equations, phenomena of survival, growth, or death of microorganisms. For the past 10 years, mathematical models of predictive microbiology have been integrated with software and are available either on the Internet or freely downloaded to computers. Some of those are commercially available upon subscription, some are freely accessible, and some have been virtually abandoned. The characteristics of these software differ significantly from each other, and practically none of these could be characterized as the "best" one. All have more than one sub-program (modules) such as: “Growth Models”, “Death/ inactivation kinetics”, “Growth / no-Growth models”, as well as models derived from external data (Fitting data models). Predictive Microbiology software are very useful as auxiliary tools for Food Development, Quality Assurance Systems, Risk Assessment, etc.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές