Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 21-40 από 225
-
Πρωτεϊνική αστάθεια οίνων: παράγοντες που την επηρεάζουν και τρόποι αντιμετώπισης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει σε βάθος το φαινόμενο της πρωτεϊνικής αστάθειας των οίνων, και κατ΄επέκταση του πρωτεϊνικού θολώματος, τον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργείται, πώς γίνεται οπτικά αντιληπτό και τους ... -
Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη και ταυτοποίηση της σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και ... -
Σύνθεση και μελέτη προϊόντων περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού και καφεΐνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-13)Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη τόσο των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων ενηλίκων να διατηρήσουν το μεγαλύτερο όργανο τους, το δέρμα, υγιές, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των καλλυντικών και συγκεκριμένα ... -
Μελέτη των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στο πέρας του χρόνου, των δύο κρητικών ποικιλιών Βιδιανό και Βιλάνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ευρέως γνωστή είναι η παλαίωση των ερυθρών οίνων λόγω κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που βρίσκονται στις ποικιλίες τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κυρίως φαινολικές ενώσεις (τανίνες, ανθοκυάνες) που δίνουν την ... -
Μέθοδοι προσδιορισμού αζώτου σε δείγματα οίνου και γλεύκους – Συγκριτική μελέτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία σκοπός ήταν η συγκριτική μελέτη μεθόδων προσδιορισμού αζώτου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δείγματα γλεύκους και οίνου. Το άζωτο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία ανάπτυξη ... -
Σύνθεση και μελέτη προϊόντων περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού και μωβ ορχιδέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-20)Μελετώντας τις αντιοξειδωτικές, και όχι μόνο, ιδιότητες των πολυφαινολών των κόκκινων σταφυλιών και τη συμβολή τους στον κλάδο της κοσμετολογίας, οδηγηθήκαμε στη σύνθεση ενός προϊόντος περιποίησης προσώπου με χρήση αυτών, ... -
Σύγκριση μεθόδων προσδιοριμού σακχάρων σε δείγματα ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Ο ζύθος είναι ένα αλκοολούχο ποτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Παρασκευάζεται με τέσσερεις πρώτες ύλες : το νερό, το κριθάρι, τον λυκίσκο και τη ζύμη. Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών της παραγωγής, το ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτίων στις ποικιλίες Σαββατιανό, Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Λευκό στην περιοχή του Κορωπίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες ξύλου της αμπέλου (GreapevineTrunkDiseases –(GTD) και την διερεύνηση των παθογόνων αίτιων στις λεύκες ποικιλίες ... -
Οινολογικό δυναμικό στελεχών του είδους Metschnikowia pulcherrima απομονωμένων από ελληνικούς αμπελώνες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Οι γηγενείς ζύμες των σταφυλιών έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον οίνο. Ωστόσο, η συνεχής χρήση εμπορικών στελεχών ζυμομυκήτων επισκιάζει την έκφραση των αυτόχθονων ζυμών στο τελικό προϊόν. Η ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής απο ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση τών παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Merlot Ασύρτικο και Ξινόμαυρο στην περιοχή του Τυρνάβου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο παραγωγικό δυναμικό των αμπελιών, αλλά και στην ποιότητα των σταφυλιών είναι οι ασθένειες από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το αμπέλι. Η ... -
Οξειδωσιμότητα των οίνων και παράγοντες που την επηρεάζουν
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Ο οίνος, ένα σύνθετο και αγαπημένο ποτό, είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η εργασία αυτή εμβαθύνει στο πολύπλευρο ... -
Δοκιμή κατηγοριοποίησης - κατάταξης για τον οργανοληπτικό διαχωρισμό και χαρακτηρισμό των ποικιλιών Ασύρτικο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο και Σαββατιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-17)Εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων κατηγοριοποίησης στην οργανοληπτική αξιολόγηση, για την κατάταξη και τον χαρακτηρισμό λευκών ξηρών οίνων, από πέντε λευκές Ελληνικές ποικιλίες. -
Βυνοποίηση ζέας για την παραγωγή ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Κατά την διάρκεια της εκπόνησης της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας βασικό αντικείμενο αποτέλεσε το δίκοκκο σιτάρι και η μελέτη της ικανότητας του να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στην ζυθοποίηση. Ορισμένη ποσότητα ... -
Παραγωγή λικέρ από φιστίκι Αιγίνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το λικέρ είναι ένας τύπος οινοπνευματώδους ποτού, που αποτελείται από αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, από κάποια γλυκαντική ουσία, συνήθως ζάχαρη και αρωματίζεται με τη προσθήκη φυσικών αρωματικών υλών, όπως είναι τα φρούτα, ... -
Νομοθεσία, ιστορία και μεθοδολογία των συστημάτων αξιολόγησης αμπελουργικών ζωνών στη Γαλλία και του χαρακτηρισμού αμπελώνων Grand cru και Premier cru: Δυνατότητες εφαρμογής στην Ελλάδα και τον Νέο Κόσμο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει τη μεθοδολογία των συστημάτων αξιόλογησης των αμπελουργικών ζωνών στις μεγαλύτερες οινικές περιοχές της Γαλλίας ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή η οποία δίνει τα πρώτα στοιχεία του πως ... -
Μορφομετρική ανάλυση φύλλων μερικών βελτιωμένων και ξενικής προελεύσεως ποικιλιών της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Στοιχεία της μορφολογίας ενός φύλλου της αμπέλου, όπως είναι το σχήμα και το μέγεθος του, η μορφή των οδόντων, των κόλπων, και των λοβών, παρέχουν πλήθος πληροφοριών για την ποικιλία της αμπέλου στην οποία ανήκει ένα ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και τη μελέτη της επίδρασής του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση του φουμαρικού οξέος στη μηλογαλακτική ζύμωση σε λευκό οίνο, που έχει προκύψει από την οινοποίηση σταφυλιών της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Το φουμαρικό οξύ, είναι ένα από ... -
Η επίδραση του αρχικού pH στην ζύμωση και τα χαρακτηριστικά του υδρόμελου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11)Το υδρόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό με βασική πρώτη ύλη το μέλι, αυτός είναι και ο λόγος που διαφέρει από τον οίνο, αν και αρκετοί θα έλεγαν ότι γευστικά είναι παρόμοια. Τα συστατικά του είναι μέλι, νερό και μαγιά ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασης του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αγιωργίτικο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελούν σημαντικό πλήγμα στην καλλιέργεια της αμπέλου και κατ’ επέκταση για την παραγωγή οίνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις οργανικών οξέων στις ράγες ... -
Διερεύνηση του ρόλου των πεπτιδίων στην μπύρα και τα παραπροϊόντα ζυθοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-09)Ο ζύθος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γνωστά αλκοολούχα ποτά και ενώ χρονολογείται 6000-8000 χρόνια πριν, αποτελεί ακόμα ένα πολύπλοκο προϊόν και η παραγωγή του όλο και αυξάνεται. Καθώς η βιομηχανία του ζύθου με τα ...